Smarandache Miron Alexandru – Accesarea fondurilor europene, şansa redresării României

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

“Accesarea fondurilor europene, şansa redresării României”

Şansa ţării noastre de a se redresa economic şi social o constituie accesarea fondurilor europene. Trebuie spus că am cam bătut pasul pe loc în ultimii ani, iar blocarea anumitor programe de finanţare, birocraţia şi corupţia au făcut să rămânem mult în urma altor ţări din regiune. Îmbucurător este totuşi faptul că România a făcut paşi importanţi în sensul reabilitării din punctul de vedere al absorbţiei fondurilor europene din ultimul an şi jumătate, respectiv de când USL a venit la guvernare. Dacă în luna mai anul trecut rata de accesare era de 7%, în prezent avem peste 23%, iar în cifre România a încasat anul trecut peste un miliard de euro, şi în acest an peste două miliarde de euro. Mai mult, actualul Guvern a reuşit într-un timp relativ scurt să deblocheze cele patru programe de finanţare care erau temporar închise de Comisia Europeană. În cele din urmă, actualul Guvern a reuşit, nu fără eforturi, să îndrepte greşelile făcute de fostele guvernări, în folosul a mii de români beneficiari ai finanţărilor europene.

Începând cu anul viitor, intrăm în noua perioadă de referinţă a accesării fondurilor europene, respectiv 2014-2020. Pentru a elimina disfuncţionalităţile trecute, autorităţile noastre au nevoie de mult mai multă rigurozitate şi determinare în procedurile prevăzute de acquis-ul comunitar în materie de obţinere a fondurilor europene. Consider că avem nevoie de îndreptarea unei mai mari atenţii către categoriile populaţiei grav afectate de sărăcie şi incluziune socială. Avem nevoie de o mai mare grijă pentru reducerea deficitelor existente în domeniile educaţie, şi ocuparea forţei de muncă. La aceste capitole, România trebuie să reducă în mod semnificativ atât numărul copiilor care părăsesc şcoala la o vârstă mică, cât şi cifra persoanelor expuse la riscul de sărăcie sau excludere socială.

De altfel, Acordul de Parteneriat propus de ţara noastră pentru perioada de referinţă 2014-2020 conţine în mod pragmatic ţintele pe care ni le-am propus pentru viitoarea perioadă de finanţare europeană. Documentul, care a fost agreat recent de majoritatea parlamentară, stipulează modalitatea în care vor fi concentrate investiţiile din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii, acestea urmând a fi gestionate de cele trei ministere implicate: Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Potrivit Acordului, autorităţile locale şi judeţene vor avea un rol mult mai important în perioada 2014-2020, iar modul în care edilii vor reuşi să se asocieze în vederea obţinerii unor proiecte eligibile de finanţare va fi fundamental. Sunt convins că, în urma unei coalizări naţionale de amploare, românii vor reuşi, începând de anul viitor, un procent important la capitolul accesarea fondurilor europene, fapt de pe urma căruia vom avea cu toţii de câştigat.

Media
No rating yet

Comments are closed.