Senatorul Vasile Nistor: declarație politică intitulată „Sprijinirea pregătirii cadrelor medicale”
Stimate colege,
Stimaţi colegi,
Mâine se împlinesc 68 de ani de când Naţiunile Unite au înfiinţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, eveniment cu ocazia căruia se celebrează în fiecare an Ziua Mondială a Sănătăţii, pe data de 7 aprilie. O astfel de sărbătoare are rolul de a ne aminti cât de preţioasă este sănătatea noastră şi a apropiaţilor noştri şi cât de fragilă poate fi aceasta dacă nu beneficiem de atenţia zilnică necesară şi de supravegherea cadrelor medicale.
Pentru a putea beneficia de servicii medicale de calitate, este nevoie ca medicii noştri să aibă acces la pregătire şi informaţii de actualitate, iar acest lucru se poate realiza şi prin prezenţa lor la conferinţele internaţionale de specialitate. Aceste întâlniri constituie nu numai o oportunitate pentru medicul român de a reprezenta ţara sa, ci şi un bun prilej de a se întoarce în România cu cunoştinţe proaspete şi extrem de valoroase pentru comunitatea medicală autohtonă. însă, pentru a putea participa la conferinţele respective, medicii sunt nevoiţi să suporte cheltuielile aferente, una din alternativele folosite fiind sponsorizarea din partea companiilor din industria farmaceutică.
In alte ţări, precum cazul Statelor Unite ale Americii, doctorilor li se oferă şansa de a li se deduce sumele plătite pe perioada participării la conferinţe şi convenţii dedicate practicii lor. Un astfel de sistem nu poate decât să încurajeze dorinţa acestora de a-şi îmbunătăţi şi de a-şi uni forţele pentru a oferi publicului larg cele mai noi şi eficiente servicii medicale disponibile la momentul actual.
De asemenea, medicii au prilejul de a învăţa unii de la alţii, comparând experienţe şi practici folosite în ţările din care provin, reuşind astfel să-şi perfecţioneze pregătirea şi tehnica necesară. O astfel de filozofie trebuie urmată şi în România.
Pentru ca medicina să poată ţine pasul cu progresele făcute, trebuie să avem în vedere posibilităţile folosite în Uniunea Europeană şi pe plan mondial. După cum împărtăşea şi marele om politic britanic Churchill, „a avea cetăţeni sănătoşi reprezintă cel mai mare atu al unui stat”. Iar pentru a putea realiza acest lucru trebuie să asigurăm pregătirea medicilor noştri şi să conştientizăm importanţa sănătăţii poporului român.