Nistor-VasileStimate colege, stimaţi colegi,

Ziua de 2 martie reprezintă un prilej de a aduce un omagiu soldaţilor care au luptat în războiul pentru apărarea integrităţii şi obţinerea independenţei Republicii Moldova. Luptele separatiste declanşate după obţinerea independenţei şi formarea Republicii Moldoveneşti Nistrene au lasat în urmă vieţi curmate, persoane dispărute, mutilate, precum şi un număr ridicat de locuinţe distruse.

Trecutul istoric ne îndeamnă la a comemora căderea la datorie a soldaţilor moldoveni care s-au jertfit pentru apărarea teritoriului. Totodată, drumul sinuos parcurs de Republica Moldova sub influenţa rusească a arătat nevoia acesteia de a fi susţinută de statul român în integrarea europeană şi sprijinirea unui guvern democratic şi transparent.

Ziua Memoriei este momentul prin care ne exprimăm regretul pentru victimele lăsate în urmă, dar în acelaşi timp şi respectul pentru toţi cei care au avut curajul de a se opune forţelor din stânga Nistrului, susţinute poltic şi militar de ruşi. Rezolvarea diferendelor transnistriene reprezintă un pas prin care Republica Moldova demonstrează că doreşte să facă parte din comunitatea europeană şi să elimine politicile separatiste care au dus la pierderi omeneşti rămase în memoria familiilor până astăzi. Cu această ocazie, doresc să îmi exprim aprecierea faţă de patriotismul de care au dat dovadă aceşti soldaţi şi faptul că astfel de lupte nu pot rămâne uitate în istorie, ci trebuiesc comemorate în fiecare an aşa cum se cuvine. Republica Moldova rămâne statul ancorat într-o luptă continuă, lupta de a fi lăsată să urmeze calea europeană.

De-a lungul timpului, relaţiile bilaterale dintre popoarele noastre au avut de suferit din cauza liderilor politici. Cu toate acestea, România a fost dintotdeauna partenerul cel mai apropiat Republicii Moldova. în timpul războiului din Transnistria, ţara noastră a contribuit necondiţionat cu ajutor logistic la luptele pe care moldovenii le-au dus împotriva separatiştilor de origine rusă. Perioada ce a succedat acestui război a fost critic pentru Republica Moldova, aceştia având de ales drumul naţional pe care îl vor urma. în aceste condiţii, moldovenii au încercat încă de pe atunci să-şi orienteze politicile către partea Occidentală a Europei, iar sprijinul pe care ţara noastră l-a oferit nu a întârziat să apară.

în ziua de astăzi, relaţiile bilaterale dintre cele două state trebuie definite de un statut special având în vedere similitudinile lingvistice, istorice şi culturale. Iniţiativele pro-occidentale ale administraţiilor de la Chişinău trebuie să fie în continuare sprijinite de autorităţile române.

Dimensiunea cooperării bilateral dintre cele două state trebuie să aibe ca principal obiectiv integrarea Moldovei în Uniunea Europeană. Republica Moldova este un partener prioritar în politica României de asistenţă pentru dezvoltare. Este foarte important şi pentru ţara noastră ca Moldova să îşi continue demersurile de reformare şi modernizare pentru aderare, iar noi, românii, suntem obligaţi moral să-i susţinem având în vedere trecutul istoric comun şi relaţiile de bună vecinătate.

Vă mulţumesc!

Media
No rating yet

Comments are closed.