Ședința ordinară a Consiliului Local Bacău de joi, 28 aprilie: 4 personalități ale Bacăului sportiv de altădată, elogiate în ședință. Restul proiectelor de pe ordinea de zi – tratate sumar de forul executiv

DSC_0021Joi, 28 aprilie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local Bacău. Organizată înaintea sărbătorii Paștelui ortodox, întrunirea s-a desfășurat într-o atmosferă festivă, întrucât nu mai puțin de 4 persoane au fost onorate cu distincția de Cetățean de onoare a municipiului. De cealaltă parte, restul de 32 de proiecte ale ordinii de zi au fost votate de către consilierii noștri „pe repede-înainte”. La punctul „Diverse”, în timp ce un cetățean al orașului a luat cuvântul, sala a fost mai mult goală, semn că atenția Executivului s-a epuizat odată cu momentele festive.

4 personalități ale Bacăului sportiv de altădată, elogiate în ședință

DSC_0031Consilierii locali au rezervat începutul de ședință pentru a premia 4 dintre numele care au făcut istorie pe scena sportului băcăuan: Emeric Dembróschi – „Eroul de la Guadalajara”, maramureșeanul adoptat de Bacăul fotbalistic al unor vremuri în care contam pe plan național și internațional, cel care a fost desemnat unul dintre cei mai buni fotbalisti ai Mondialului Mexican (1970); Dorin Arădăvoaicei – “El Presidente”, cel care a făcut cu ani în urmă ca un club băcăuan (SCM) să pună în umbră rezultatele obținute de marile rivale Steaua și Dinamo; Vasilica Agop și Corneliu Agop – antrenorii care au obținut cel mai bun rezultat al sportului băcăuan prin gimnasta pe care au pregătit-o, Monica Roşu, cea care a obţinut de două ori locul I la Jocurile Olimpice de la Atena, în 2004. Sursa: sport24bacau.ro.

Timp de o oră, fiecare dintre cele 4 personalități au acceptat diploma de Cetățean de onoare. Individualizat cu trăirile și experiența de viață a fiecare dintre ei, discursul de acceptare a distincției a fost, în esență, același: a făcut referire la „trecutul glorios” al sportului băcăuan în antiteză cu „prezentul dezastros”. Sport Club Municipal Bacău a fost denumit „miracolul din fotbalul românesc”, făcând referire la performanțele trecute ale clubului.

Restul proiectelor de pe ordinea de zi și luările de cuvânt ale cetățenilor interesați au fost tratate sumar de forul executiv

DSC_0039După ce momentele festive s-au încheiat și invitații cetățenilor de onoare au părăsit sala, consilierii locali „au galopat” prin proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi. Au aprobat o serie de modificări ale bugetului local, printre care introducerea a banilor virați de la autoritățile centrale pentru studiile de consolidare a blocurilor cu risc seismic din oraș (251.000 de lei) sau pentru izolarea unor blocuri (388.000 de lei). Vasile Tescaru a propus un amendament, care a și fost aprobat. Acesta a solicitat transferul sumei de 160.800 de lei de la un capitol la altul al bugetului pentru a putea fi achiziționate urne și de cabine de vot pentru organizarea alegerilor.

Totodată, consilierii au aprobat cu majoritate de voturi oferirea unei diplome de onoare și plata unui premiu în valoare de 500 lei la un număr de 62 familii din Bacău, care au împlinit 50 de ani de la căsătorie. La acest proiect, viceprimarul Radu Ababei a formulat un amendament prin care a solicitat alți 10.000 de lei pentru organizarea unui eveniment la Teatrul de Vară, în cadrul căruia să fie înmânate diplomele. Rezistența a fost întâmpinată din partea opoziției, Ghiorghe Huluță neînțelegând de ce se fac asemenea acte chiar acum, în pragul campaniei electorale. Justificarea a venit tot din partea viceprimarului Ababei, acesta specificând că „i se pare normal ca un număr atât de mare de oameni să beneficieze măcar o dată de atenția noastră”.

DSC_0043Grăbiți să încheie lucrările ședinței, la punctul „Diverse” consilierii mai că au uitat că urma să ia cuvântul un cetățean care a urmat toate procedurile pentru a-și putea exercita acest drept. Dorin Chirilescu a prezentat, succint, o metodă concretă pentru facilitarea accesului cetățenilor la plata impozitelor și a taxelor locale: colaborarea între Primărie și Poșta Română. Serviciul ar fi similar celui prin care cetățenii își pot plăti facturile la utilități. Practic, oamenii își vor putea plăti taxele și impozitele direct la Poștă. Deși puțini la număr, pentru că unii dintre ei au părăsit sala, consilierii au recunoscut potențialul ideii și beneficiile care ar exista dacă ideea ar fi pusă în practică.

Media
No rating yet

Comments are closed.