DSC_3083Luni, 23 februarie 2015, a avut loc sedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, începând cu ora 10.00. Aceasta s-a desfaşurat în sala mare de sedinţe a CJ Bacău şi a avut 21 puncte pe ordinea de zi, plus o intervenție la secțiunea „Diverse” a președintelui RYMD, Marian Dămoc.

Doi noi consilieri judeţeni şi-au depus jurămintele

Primul proiect de hotărâre cu privire la constatarea vacantării mandatului lui Adrian Dumitru Răspopa Mincu a fost aprobat în unanimitate, iar Aurelia Ţaga şi Mariana Lucaş şi-au depus jurămintele în cadrul forului administrativ, proiectele de lege care validează mandatele acestora fiind aprobate.

Bugetului propriu al Consiliului Judeţean pe anul 2015: aprobat în unanimitate, după aproximativ 30 de minute de discuţii

Bugetul CJ Bacău pe anul 2015 a fost aprobat în unanimitate, Dragoş Benea declarând:

„Punctul de rezistenţă este modernizarea Aeroportului Internaţional. Vorbim de două investiţii: una privind modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport aerian, în speţă, terminalul şi parcarea, o investiţie care se află în plină derulare. (…) Sperăm să nu se repete experienţa nefericită din anul 2014, când acelaşi obiectiv a fost scos la licitaţie începând cu luna mai. Din motive de neeligibilitate a ofertelor depuse (…) a trebuit să creăm o procedură care s-a derulat pe data de 12 februarie. Sperăm ca până la 1 aprilie să fie finalizată evaluarea celor două oferte şi măcar una dintre cele două să fie declarată eligibilă. Iar comisia de licitaţie să aiba toate elementele să declare câstigatorul, conform legii, astfel încât să nu avem nicio contestaţie. Pe de altă parte, imediat după aprobarea bugetului, vom începe procedurile pentru pistă, creşterea capacităţii şi modernizarea pistei, care este prinsă în bugetul pe 2015.”

Alte investiţii importante ale CJ sunt cele pe Fonduri Europene, două care se dinsting fiind cu privire la ambulatoriul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, care, potrivit președintelui CJ, la 1 mai va fi dat în folosinţă şi Observatorul Astronomic, „la care încă se lucrează”, dar care va fi inaugurat undeva la începutul lunii noiembrie. Acesta a mai pomenit de dotarea cu utilaje de iarna a Serviciului Judeţean de drumuri, „o investiţie de bun augur”. De asemenea, la 1 martie sunt programate a începe lucrările de la Podul de la Oituz, sperând ca în luna noiembrie podul să fie finalizat şi dat în folosinţă.

DSC_3105În urma expunerii de motive, au luat cuvântul consilierii liberali Cezar Olteanu şi Carmen Mârtz. Primul a cerut precizări cu privire la sursele de finanţare ale investiţiilor de la Spitalul Municipal Oneşti şi de la Aeroportul Internaţional „George Enescu”, în timp ce Carmen Mârtz a formulat o „observaţie”, nu un amendament, pentru a propune un obiectiv nou, şi anume reabilitarea Secţiei de Oncologie.

Toate proiectele de lege aprobate, mai puţin cel privitor la demararea procedurilor legale pentru evaluarea terenurilor din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău

La punctul privind demararea procedurilor legale pentru evaluarea terenurilor din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, consilierul judeţean Petrică Mihăilă a ridicat problema lipsei spaţiilor verzi din incinta Spitalului Judeţean, întrucât o bună parte din aceste terenuri s-au transformat în parcări. Practic, conform unui raport, ar trebui ca fiecare pat să aibă alocaţi cel putin 20 de m2, acest lucru nefiind respectat.

„Părerea mea este că situaţia spaţiilor verzi este una critică (…) acolo fiind desfiinţată o bună parte, prin defrişarea unor arbori seculari. (…) Acum, acolo este un şantier care nu ştiu când se va termina, spaţiile verzi fiind transformate în parcări. (…) Ori nu ştim despre ce vorbim, ori e vorba de incompetenţă.”

Dragoş Benea l-a asigurat că se vor planta alţi arbori, „pentru a se regla nişte zone, unde e parcare e parcare, unde  e spaţiu verde e spaţiu verde”. Astfel, acest proiect de lege nu „a trecut” cu 23 de voturi „pentru” şi 9 „abţineri”, întrucât ar fi fost necesare ca minim două treimi din voturi să fie favorabile.

Gabriel Grițcu, consilier județean  din partea PNL și director al Direcției Salubrizare Agrement Parcuri (fosta Direcție de Servicii Publice) din Primăria Bacău, insituție ce asigură, printre altele, dezvoltarea, întreţinerea şi amenajarea zonelor verzi ale municipiului Bacău, nu a intervenit în cadrul discuției cu precizări care să ducă la clarificarea situației.

Aspecte importante ale activităţii Inspectoratului de Poliţie Județean Bacău

În anul 2014, echipa managerială a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău a stabilit priorităţile şi direcţiile de acţiune pentru efectivele inspectoratului în vederea atingerii următoarelor obiective generale: creșterea gradului de siguranță a cetățeanului în mediul urban şi rural, eficientizarea activităţii structurilor operative ale inspectoratului în vederea destrămării grupurilor infracționale, asigurarea unui climat de legalitate mediului de afaceri, eficientizarea activității tuturor structurilor în vederea îmbunătățirii calității serviciilor publice în domeniile de activitate ale Inspectoratului.

Cu privire la Planul Strategic al instiuţiei pe 2015, la nivelul conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău vor trebui identificate metode şi luate absolut toate măsurile necesare pentru:  întărirea autorităţii instituţiei, eliminarea corupţiei interne, suplimentarea efectivelor poliţiştilor de ordine publică, acoperirea mai bună a teritoriului, utilizarea eficientă a informaţiilor din bazele naţionale de date.

Recomandări şi observaţii pentru Instituţia Consiliului Judeţean din partea RYMD

DSC_3116La sectiunea „Diverse”, a luat cuvântul Marian Dămoc, președintele Asociației Romanian Youth Movement for Democracy și managerul proiectului Cetățeni Activi pentru Bacău, propunând o listă de recomandări care să ajute la creşterea tranparenţei activităţii instituţiei. Astfel, în urma consultării cu membrii echipei Grupului Cetăţenesc pentru Bacău, au fost prezentate sugestii cu privire la organizarea şedinţelor Consiliului, la activitatea consilierilor şi la bugetul instituţiei.

Lista completă a acestora și răspunsul primit în cadrul ședinței poate fi consultat accesând următorul link.

Olteanu Petre CezarCezar Olteanu – declaraţie politică la încheierea şedinţei ordinare

„Pentru a pleca acasă cu mesajul”, consilierul local Cezar Olteanu a ales să îşi susţină declaraţia politică despre infrastructura investiţiilor a municipiului Oneşti la sfârşitul şedintei. Astfel, acesta a precizat că  populaţia oraşului este una sărăcită şi că administraţia locală ar trebui să fie mai preocupată de „stoparea deficitului de săracie”. În acest sens, a propus crearea de locuri de muncă printr-un posibil proiect de edificare a parcului industrial.

Media
No rating yet

Comments are closed.