Se poate mai bine pentru… siguranța cetățenilor pe străzile Bacăului
Haosul stradal: tragedia șoferilor băcăuani
Deși este un oraș ca multe altele, Bacăul se confruntă cu o problemă deja cu tradiție, și anume cea a străzilor supraaglomerate. Șoferii și taximetriștii se plâng și cer autorităților locale soluționarea urgentă a problemei; mai mult, aceștia consideră că eforturile responsabililor ating o notă de subsol, întrucât, potrivit cotidianului Deșteptarea, semafoarele de pe străzi nu funcționează sincronic, mai ales în orele dimineții când, din cauza acestora, se formează cozi de mașini care depășesc o sută de metri. Șoferii se arată nemulțumiți de faptul că își pierd, la propriu, timpul la semafor, fiind aproape imposibil să traversezi orașul dintr-un punct într-altul într-un timp relativ scurt.
O altă cauză a haosului zilnic din traficul rutier sunt șoferii care nu respectă regulile de circulație, aceștia fiind responsabili și pentru blocajele auto din orele de vârf, declară Iulian Pușcașu, instructor auto pentru ziarul Adevărul.
Intervievați de jurnaliștii de la cotidianele Adevărul și Deșteptarea, șoferii nu s-au abținut să ofere soluții și să le sugereze autorităților care ar fi acestea. Spre exemplu, unii consideră că mai multe parcări ar rezolva problema drumurilor înguste. Cei mai relaxați se arată a fi edilii, care și-au pus speranța în înființarea noilor sensuri giratorii, datorită cărora pe unele străzi ale orașului se va circula într-un singur sens. Însă șoferii se arată a fi destul de sceptici când vine vorba de vreo reformă sau schimbare în bine a situației.
Campania „Motocicliștii există în trafic”
În data de 12 martie 2015, pe site-ul Poliției Române și pe pagina Purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Bacău a fost publicată o campanie de prevenire a accidentelor rutiere care s-a lansat în incinta sediului Inspectoratului General al Poliției Române. Este vorba despre Campania „Motocicliștii există în trafic”, care se derulează din 12 martie și va dura până la 31 octombrie 2015 în mai multe orașe ale țării, printre care se numără Bacău, București și Sibiu. Campania își propune să informeze șoferii în legătură cu evenimentele rutiere care îi implică și pe motocicliști, dar și atenționarea acestora cu privire la gradul lor de responsabilitate în trafic.
Astfel, pe durata desfășurării campaniei, adică timp de opt luni, polițiștii vor fi cei care vor atenționa șoferii că și motocicliștii există în traficul rutier și că, anume din această cauză, toți poartă o responsabilitate la fel de mare pentru eventualele accidente stradale.
Pentru o mai bună promovare, inițiatorii campaniei au apelat la diverse mijloace de comunicare, realizând un clip video, dar și materiale cu conținut informativ: CD-uri, bannere, smart flyere ce pot fi lipite pe oglinda stângă a automobilelor, care au rolul să atenționeze existența motocicliștilor în trafic.
Desigur, astfel de campanii sunt mai mult decât binevenite, întrucât rata accidentelor în Bacău crește, în raport cu anii anteriori. În legătură cu acest fapt, Narcisa Butnaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Bacău informează pentru Bacău.Ziare.com că în ultima vreme s-au petrecut 185 de accidente rutiere grave la nivel de județ, în care zeci de oameni și-au pierdut viața, iar numărul persoanelor decedate a crescut substanțial comparativ cu anul trecut. Evident, aceste cifre vorbesc despre o acută lipsă de atenție a ambelor părți care participă la înregistrarea unui posibil accident: o dată, pietonii care traversează ilegal strada și a doua oară, șoferii care nu respectă regulile de circulație auto. Potrivit raportului prezentat de I.P.J. Bacău, vinovați de creșterea numărului de accidente rămân a fi pietonii, care nu renunță la poziția de top; aceștia fie traversează în mod neregulamentar strada, fie circulă pe partea carosabilă, devenind, astfel, părtași ai circa 56 de evenimente auto. Pe locul doi sunt șoferii vitezomani care se fac responsabili de 30 de accidente, iar bronzul îi revine neacordării de prioritate autovehiculelor sau pietonilor.
Deși se desfășoară multiple activități care au menirea să prevină producerea accidentelor pe drumurile publice, se pare că nu toți șoferii țin cont de sfaturile polițiștilor. Dar, așa cum am menționat și mai sus, în condițiile în care în orașul Bacău se circulă exact ca-n poza alăturată, băcăuanii singuri participă la crearea unei opere tragice pe străzi, în cazul în care macarale și tiruri stau la coadă printre mașini.
Așadar, spunem că Se poate mai bine pentru evitarea accidentelor rutiere, cât și pentru stabilirea unei discipline în rândul șoferilor, întrucât viața are prioritate și venim cu un îndemn pentru toți șoferii: „Să nu conduci mai repede decât poate zbura îngerul tău păzitor.”
Surse Foto:
Bacaulive.ro
Desteptarea.ro
Adevărul.ro