Televiziunile încă reprezintă principalul canal de comunicare și de transmitere a informațiilor către oameni, locul acestora fiind bine definit printre mijloacele de informare în masă ce are efecte majore asupra altor modalități de furnizare a mesajelor.

În Bacău, însă, televiziunile locale trec prin cea mai întunecată perioadă, în momentul actual nemaiexistând nici măcar un post local de televiziune. Rând pe rând, Euro TV, 1TV, TV Bacău sau Impuls TV au dispărut din grila de programe a băcăuanilor, fiecare din diverse motive.

Scurt istoric al televiziunilor locale

Una dintre primele televiziuni locale a fost Euro Tv Bacău, înființată în anul 1993 de către Codruța și Ovidiu Budeanu, Ștefan Gherguț și Geo Rîpă. Legat de începuturile televiziunii locale, bloggerul Aghiuță afirma pe propria pagină următoarele: “Plecat în 1995 sau 1996, Ovidiu Budeanu a preluat integral postul în 2001 și l-a făcut varză, cu o echipă de mercenari flămânzi importantă de la Deșteptarea. Pierderea cea mai importantă a fost arhiva video, cu istoria Bacăului 1994-2001. Pur și simplu, casetele video au fost date la șters. Cea mai rămas după Budeanu, a distrus un șantierist, Victor Roman, poveste asupra căreia am să revin, poate.” Postul a fost închis oficial în ianuarie 2015, ultimul său patron fiind Victor Roman, deputat PSD de Vrancea. Ultima echipă a plecat în luna noiembrie, iar documentația pentru prelungirea licenței de emisie nu a mai fost depusă la CNA.

Un alt post de televiziune la care băcăuanii puteau urmări emisiuni locale a fost TV Bacău, denumit inițial Alfa TV. Acesta a fucționat începând cu anul 2001, însă a fost închis în urma deciziei luate de către deținătorul licenței de emisie, Deșteptarea SA. Explicațiile oferite de aceștia au fost acelea că sediul televiziunii se afla într-o clădire care a fost vândută și activitatea nu mai putea fi relocată într-un alt sediu. Narcisa Fecioru declara marți, 2 septembrie 2014, că societatea Deşteptarea SA, a cărei manager era la data respectivă, a decis să renunţe şi la licenţa audiovizuală a televiziunii TV Bacău şi a depus o notificare în acest sens la CNA. Aceasta a mai adăugat că TV Bacău a avut o întrerupere de emisie de 90 de zile, aprobată de CAN, care a expirat pe 27 august 2014. Potrivit acesteia, TV Bacău nu îşi va mai putea relua emisia. “TV Bacău a avut sediul într-o clădire care a fost vândută şi activitatea televiziunii nu mai poate fi relocată în alt sediu”, spunea Narcisa Fecioru, preluată de paginademedia.ro.

1 TV Bacău, un alt post post local de televiziune ce poate fi vizionat doar în arhive, a fost înființat în 2007 de către Eduard Solomon fiind precedat, în urma demisiei sale din 2013, de către Liviu Goian. În octombrie 2014 echipa a început să se destrame, pentru ca în luna noiembrie să își anunțe întreruperea emisiei pe motiv de revizie tehnică. Potrivit declarațiilor oferite site-ului comisarul.ro, fostul realizator de emisiuni de la acest post, Sebi Șufariu, a solicitat în luna decembrie o licență de la CNA pentru un nou post, denumit TELE 1 Bacău. Șufariu va fi directorul noii stații, ce va funcționa pe firma pe care o deține. „Facem demersuri pentru o licență de emisie pe cablu, pe care o vom obține în funcție de operativitatea de care va da dovadă CNA”, a precizat, citat de aceiași sursă.

Impuls TV a fost o televiziune cu distribuție prin cablu ce s-a lansat în primăvara anului 2012. Activitatea postului a fost sistată de către cei doi acționari, Costică Rusu și Elvis Bodea, din considerente „politice”, după cum sugerează mai mulți bloggeri locali. Despre scurta istorie a acestui post au scris Contrasens, ZiaruldeGarda și Catalin Bejan.

Singurul post care mai publică știri locale a rămas Realitatea TV Bacău, stație ce a început să emită în municipiu începând cu luna mai a anului 2009, dar care transmite zilnic doar două buletine de știri de zece minute.

Interviu cu doi (foști) oameni de televiziune din Bacău

imagesPentru a afla mai multe despre fenomenul disparițiilor televiziunilor locale băcăuane am adresat o serie de întrebări mai multor jurnaliști cu ștate vechi „pe sticlă”. La invitația noastră au răspuns afirmativ doi oameni din presă locală, actuali cunoscuți bloggeri: Ionuț Avram (fermapolitică.ro), ziarist din februarie 2004 la ziarele locale “Gazeta de Bacău”, “Semne Particulare”, “Informaţia Bacăului”, “Deşteptarea” și realizator la 1 TV Bacău al emisiunii “În lumea lui John”, mutat pe Youtube după ce emisiunea i-a fost suspendată;catalin cojocaru

Cătălin Cojocaru (prelungiri.ro, începând cu 1 februarie), unul dintre cei ce au asistat la închiderea postului Euro TV. Acesta este fost câştigător al concursului “Jurnalistul, actor social”, o competiţie organizată de Ministerul Muncii şi Comisia Europeană, cu un material în patru părţi despre urmările inundaţiilor din vara lui 2010, în  Măgura.

Acestora le-am adresat câteva întrebări referitoare la subiecte precum închiderea televiziunilor locale, ce consideră că ar trebui să se întâmple pentru ca acestea să emită din nou și când preconizează că se va întâmpla acest lucru, dar și care este interesul băcăuanilor legat de posturile locale.

Patronii televiziunilor nu au văzut TV-ul ca o afacere propriu – zisă, ci ca o trâmbiţă a intereselor proprii, mai ales cele politice.
Ionuț Avram- fermapolitică.ro
Patronii de presă cred că sunt stăpânii jurnașiliștilor:“Nu uita cine te plătește”.
Cătălin Cojocaru- prelungiri.ro

Vă prezentăm în continuare răspunsurile foarte interesante oferite de cei doi la întrebările noastre.

Sabina Roibu: Municipiul Bacău a rămas în ultimul an fără niciun post local de televiziune, TV Bacău, 1 TV Bacău și Euro TV întrerupându-și, pe rând, emisia. Care considerați că au fost motivele ce au dus la dispariția acestora?”

Ionuț Avram: În primul rând este vorba despre lipsa banilor de pe piaţă. Situaţia economică a oraşului nu este una grozavă, iar asta înseamnă că nu există oameni dispuşi să-şi promoveze firma, produsele etc. prin reclamă. În al doilea rând, este o criză financiară profundă şi la nivel central. Bugetele de reclamă ale societăţilor mari s-au restrâns sau chiar au dispărut. Agenţiile de publicitate nu au fost nici în trecut interesate de televiziunile locale, acum, când nu mai sunt fonduri disponibile, nici atât. În al treilea rând, patronii televiziunilor nu au văzut TV-ul ca o afacere propriu-zisă, ci ca o trâmbiţă a intereselor proprii, mai ales cele politice. În al patrulea rând, cu mici excepţii, lipsa profesionalismului ziariştilor.

Cătălin Cojocaru: E trist că un oraș precum Bacăul nu mai are nicio “televiziune autohtonă”, stația celor de la Realitatea e altceva. Spun trist pentru că mă uit la municipiul Roman, un oraș cu 50.000 de locuitori, și găsesc două televiziuni și două ziare. Dacă ar fi să dau un răspuns generalist pot spune că au eșuat ca afaceri, dacă e să intru în detalii trebuie să recunoaștem că eșecul se datorează patronilor si celor care au condus (directori) televiziunile la groapa pentru care au vrut să-i modeleze pe ziariști după interesele și ideologia lor. Au politizat presa. Au transformat presa în jurnalism soldățel. Pentru ei televiziunile au devenit niște unelte. Mai bine spus…. își arătau mușchii cu televiziunea. Patronii de presă cred de multe ori că sunt stăpânii jurnașiliștilor. Citez un conducător: “Nu uita cine te plătește”. Asta spune multe.

Sabina Roibu: Ce considerați că  ar trebui să se întâmple la nivel local pentru ca televizunile băcăuane să intre din nou în emisie?

Ionuț  Avram: Ar trebui ca cei care au de gând să investească, dacă or mai exista astfel de oameni, să vadă TV-ul ca pe o afacere, nu ca pe o trâmbiţă a partidului. Dar nu cred ca vor mai intra in emisie cele citate mai sus. In plus, dacă situaţia economică a oraşului nu se schimbă, nu cred că in urmatorii cinci ani va mai răsări vreo televiziune.

Cătălin Cojocaru: E nevoie de patroni profesioniști. Trebuie sa schimbăm mentalitățile învechite și intoxicate sindromul banului murdar. Jurnalistul trebuie sa fie jurnalist, patronul – patron în acte, iar mangerul – manger. E cel care e obligat să facă performanța cu o echipă adevarată. O televiziune, un ziar, un post de radio nu trebuie să funcționeze exclusiv pentru interesele patronului pentru a-i rezolva acestuia problemele. Unii au confundat televiziunea cu o mașină de spălat rufe. Manipulare în masă și de multe ori un mijloc de șantaj, după cum spun procurorii. Administrația locală trebuie să sprijine mass-media băcăuană în mod egal și corect.

Sabina Roibu: Din informațiile de care dispuneți, cât de interesați sunt băcăuanii să urmărească un post local de televizune?

Ionuț Avram: Dacă emisiunile sunt făcute cu teme locale, în care se discută despre problemele lor, iar mesajele lor sunt preluate, există piaţă de televiziune în Bacău.

Cătălin Cojocaru: Băcăuanii au nevoie de televiziune. E o sursă de informare importantă. O televiziune adevărată care să vină în sprijinul lor. Când realizam emisiunea Amprente, am văzut cum poate televiziunea să transforme lacrimile în zambete. Emisiunea Prelungiri i-a scos din uitare pe cei care ar trebui să le fie modele tinerilor din ziua de astăzi. Și lista poate continua. Televiziunea face parte din viața oamenilor.

Sabina Roibu: Când credeți că ne vom putea uita din nou la un post de televiziune locală?

Ionuț Avram: Cred că am răspuns la treaba asta deja. Nu cred că în următorii cinci ani va apărea vreo televiziune. Cel puţin nu televiziune clasică. S-ar putea însă să asistăm la încercări în on-line.

Cătălin Cojocaru: Anul acesta. Și nu una, ci două televiziuni vor reveni în casele băcăuanilor.

Noi, Cetățenii Activi, ne punem speranțele că oamenii cu inițiativă și resursele necesare vor readuce pe micile ecrane din casele băcăuanilor măcar o televiziune locală în viitorul apropiat. Credem că un oraș precum Bacăul are nevoie de un post local prin intermediul caruia să fie furnizate informațiile de interes pentru locuitorii acestuia și unde să fie promovați oamenii și rezultatele de valoare. Credem că, înainte de a afla ce se întâmplă în întreaga lume, avem nevoia și dreptul(!) de a afla ce se întâmplă în jurul nostru. De aceea, în articolul din această săptămână, afirmăm că Se poate mai bine în Bacău…prin renașterea televiziunilor băcăuane!

Autor: Sabina Roibu, Voluntar Comunicare

Media
No rating yet

1 Response Comment

  • didi14 decembrie 2015 at 13:56

    Buna ziua,
    Eu detin licenta tv. Daca este cineva interesat sa-mi scrie pe email
    pruteanue@yahoo.com