Se poate mai bine in Bacau in ceea ce priveste planul urbanistic, problema cainilor comunitari si protectia spatiului verde – interviu cu Florin Suciu, Iubim Natura
Sabina Roibu, voluntar in cadrul proiectului “Cetateni Activi pentru Bacau”, proiect finantat de fondurile SEE 2009-20014, prin Fondul ONG din Romania, si-a propus sa afle care este situatia din orasul Bacau cu privire la problema cainilor comunitari, constructiile ilegale si educatia ecologica in scoli.
Sabina Roibu: Astazi, alaturi de Florin Suciu, fondatorul Asociatiei Iubim Natura incepem seria de interviuri pentru sectiunea „Se poate mai bine”, prin care ne-am propus sa aducem in atentia dvs. lucrurile care trebuie sa fie imbunatatite in judetul nostru. Florin Suciu, fondatorul Iubim Natura, alaturi de cei 6 membri ai asociatiei sale lupta pentru protectia cainilor comunitari si pentru cea a mediului inconjurator din orasul Bacau. Chiar daca uneori e foarte dificila calea spre indeplinirea misiunii asociatiei sale, Florin incearca cu ajutorul sustinerii oamenilor sa isi indeplineasca scopurile propuse.
S.R.: Cine sunt cei de la asociatia Iubim Natura ?
Florin Suciu: Asociatia Iubim Natura este alcatuita in prezent din 6 membri activi care isi dau tot interesul sa dezvolte proiecte pentru comunitatea bacauana in care ne desfasuram activitatea.
S.R.: Care sunt principalele idei promovate de dvs. ?
F.S..: Asociatia Iubim Natura militeaza pentru protectia mediului si a cainilor comunitari.
S.R.: Cine sunt cei care va sustin in tot ceea ce faceti ?
F.S..: In primul rand, suntem sustinuti de comunitatea in care ne desfasuram activitatea, dar co-finantam proiecte si din buzunarul propriu.
S.R.: Spuneti-ne mai multe detalii despre blocarea constructiei unor blocuri care nu sunt conforme cu legislatia.
F.S.: Da, am reusit sa ne implicam in doua P.U.Z.-uri (plan urbanistic zonal) care prevedeau si care prevad in continuare constructia a doua blocuri in doua zone distincte ale Bacaului. In ambele situatii, am fost contactati de catre vecinii din jurul spatiului respectiv care ne-au cerut ajutorul.
Pentru a-i ajuta a fost nevoie sa studiem legislatia in vigoare, sa o invatam si sa o aplicam. In prezent am reusit sa blocam unul dintre proiecte. In sensul ca l-am intors in prima etapa din cauza unui viciu de procedura, in care au sarit peste etapa de informare a publicului cu acordul primariei.
Cel de-al doilea proiect, din pacate, nu am reusit sa-l stopam. El a intrat in hotarare de Consiliu Local, fiind chiar aprobat. Acest proiect are un beneficiar mult mai puternic din Bacau, financiar ma refer, si, ca atare, n-au fost chiar asa speriati de noi. Urmeaza acum, in masura timpului disponibil si a energiei pe care o mai avem, sa intram in Contencios Administrativ cu acest proiect si sa cerem instantei ca o hotarare de Consiliu Local, prin care se aproba acest P.U.Z., sa fie declarata nula si ca atare, procedurile sa se reia de la capat. Acum vom vedea, in masura timpului si a energiei, dupa cum am spus. Banii conteaza mai putin fiindca contenciosul administrativ nu te costa atat de mult.
S.R.: Cat de grava este problema cainilor comunitari, in acest moment, in Bacau?
F.S.: Avand in vedere ca, din aprilie, deci aproape 8 luni de zile Directia de Sanatate Veterinara de la Bucuresti (A.N.S.V.S.A), a inchis efectiv adapostul si nu mai au posibilitatea de a prinde cainii comunitari din Bacau, situatia este grava. Nu este atat de usor observabila ca atunci cand lipseste painea sau apa, dar este o problema de siguranta a tuturor, a oamenilor, dar si cateilor comunitari. Ne-am implicat, personal ma implic foarte mult in acest proiect, in monitorizarea adapostului public. Il monitorizez in continuare, am o colaborare destul de buna cu persoana care se ocupa de adapost. Din pacate, el este sef si la spatii verzi, si, ca atare, timpul nu-i permite sa faca niste schimbari majore, asa cum ar trebui facut. Ca rezultat al acestei slabe implicari este faptul ca in continuare nu se poate face un program de construire a padocurilor, de legalizare a adapostului. Deci , in continuare este inchis, iar din punctul meu de vedere, va ramane inchis mult timp de-acum incolo, la cum se misca lucrurile si la cati bani se aloca. Singura propunere pe care am avut-o, pentru inceput, dincolo de toate ideile de a construi noi adaposturi, sau stiu eu ce alte idei, sunt foarte multe in acest domeniu, cum poti ajuta si cum poti duce la eradicarea acestui fenomen, este, efectiv, sa se angajeze un administrator pentru acel adapost. Un administrator care sa lucreze 8 ore pe zi, care sa aiba si pasiune si iubire fata de catei si care sa puna la cale un proiect de perspectiva pe urmatorii ani, pe care sa-l duca la bun sfarsit. Fara acest administrator, fara implicarea primariei nu se va face nimic.
S.R.: Atunci ce spun autoritatile despre problema cainilor comunitari?
F.S.: Ridica din umeri, isi arunca vina unul pe altul. Apropo, cei de la D.S.V. au o foarte mare vina, pentru ca de 5 ani de cand a fost infiintat acel adapost in Bacau, s-au facut controale abia la 3 ani dupa ce a fost infiintat, si toate aceste controale care s-au facut pana la controlul din aprilie spuneau ca totul este in regula. Atentie! Controlul din aprilie s-a facut de la Bucuresti, nu de la Bacau; pana la acel control totul era in regula. In momentul cand au venit cei de la Bucuresti, au gasit grave nereguli la acel adapost, si, ca atare, a fost inchis. Noi am facut sesizari, am scris si o sa facem in continuare la A.N.S.V.S.A., la Bucuresti, sesizari care sa duca la demiterea celor care au fost in inspectie in acesti ani, care au dat cu subsemnatul ca acel adapost este in regula, si, ca atare, au perpetuat o stare de fapt care a dus la inchiderea adapostului. Este normal sa asteptam ca Bucurestiul sa faca ordine in Bacau? Din pacate, nu asa functioneaza un stat normal. Si au perpetuat, prin semnatura lor, prin inchiderea ochilor, aceasta stare care a dus la acest dezastru in Bacau, pentru ca in momentul de fata este un dezastru. Deci s-a inmultit numarul cainilor pentru ca in aceasta perioada nu s-au sterilizat deloc caini fiindca nu au fost prinsi. Numarul cainiilor strazii, fata de acum un an, a crescut de doua ori, si consider ca acest numar are un trend ascendent.
S.R.: Stim ca la inceputul lunii septembrie s-a desfasurat primul festival international impotriva fracturarii hidraulice din Romania. Cum a fost?
F.S.:Festivalul s-a desfasurat la Puiesti, in judetul Vaslui. Puiesti e undeva, sa zicem relativ aproape de Pungesti, unde stim cu totii ce s-a intamplat si care a fost reactia autoritatilor in fata oamenilor care erau liberi sa-si manifeste indignarea. Deci numai la Puiesti, in comuna, se vehiculeaza ca sunt un numar de cateva mii de astfel de sonde. Ele incep cu o sonda de prospectare, dar in momentul in care se face, nu face nimeni un studiu fara ca, dupa aceea, sa nu aiba un beneficiu de pe urma sa. Beneficiul acestui studiu ar fi sa se exploateze si asta urmeaza sa se faca. Ca sa se exploreze, ar fi undeva la cateva mii de sonde, ceea ce ar fi un dezastru pentru acea zona, mai ales ca acolo se traieste exclusiv din ajutorul social al statului si din agricultura.
Acea agricultura minimala, pentru ca e o agricultura facuta in continuare cu aratul cu vita si cu plugul de fier, daca le iei apa si pamantul acelor oameni, pentru ca o exploatare de acest fel duce la poluarea ireversibila a apei, practic ii distrugi pe acei oameni. Si s-a facut acest festival care a implicat oameni de stat, am participat si noi, ne-am adus contributia asa cum am putut, in limitele financiare si de timp ale asociatiei noastre. Am stat acolo, am luat pulsul satenilor. Oricum, sunt mult mai aprigi, fiindca ca acolo este mai mult zvon si de obicei sunt mai decisi si mai uniti in ceea ce vor sa faca, si macar pentru asta trebuie apreciati. Si speram ca in momentul in care se va decide efectiv o montare de sonda, atunci sa fie un pic mai decisi sa isi apere propriile pamanturi, pentru ca nu va veni nimeni, prea putini vor veni din Bacau sau din alte orase sa ii apere, daca tu nu iti aperi propriul loc.
Festivalul in sine a fost deosebit, mie mi-a placut, a fost o prima etapa, o prima incercare facuta din sponsorizari, facuta din datorii (si acum mai sunt de platit datorii), facut din dragoste si din credinta in ceea ce faci. Acestea sunt cele mai frumoase festivaluri. Dupa aceea cand apar banii se cam strica.
S.R.: Stim ca din luna octombrie va fi organizat un curs de gradinarit in scoli. Care sunt scopurile si asteptarile dvs.?
F.S. : Acest curs este initiat si va fi coordonat de catre membra asociatiei noastre, Eva, ea se implica trup si suflet in acest proiect. Este un proiect care vad ca ii place foarte mult. Din ceea ce pot sa va spun eu si din cat am reusit sa particip la intalnirile lor, pentru ca nu pot sa particip la tot ce implica, desi ONG-ul este ceva de suflet pentru mine, este un proiect care-si doreste promovarea educatiei nonformale. Dupa cum stim, educatia nonformala se face prin multe feluri. Acesta cu “Gradina din curtea scolii” este un alt fel de educatie, este un alt ajutor, un alt instrument la care poti participa atunci cand vrei sa faci o altfel de educatie. Dincolo de rigiditatea, cateodata chiar obligatorie pentru elevi, pentru ca trebuie o disciplina ca sa poti sa ai o anumita libertate, trebuie sa respecti niste datorii ca sa ai niste privilegii- asa e logic intr-o tara normala si democratica; dar copiii acestia, cateodata scotandu-i din mediul acela pur scolastic de clasa, de sistem, asa cum fac, ii mai duc la muzee si asa mai departe, aceasta gradina se vrea a fi o sala de curs in care profesorii de biologie, dar nu numai, pot studia, pot preda ora lor in aer liber. Chiar si matematica se poate preda acolo, se pot gasi paralele foarte bine pentru orice materie.
In plus, se doreste ca acest proiect sa fie adoptat de catre scoala; el este un proiect care a inceput de vreo 2 ani in Bucuresti, a fost preluat si de noi, aici la Bacau, la asociatia noastra, si vrem ca acest proiect sa fie preluat de catre comunitatea scolii – adica de catre elevi, de catre parintii elevilor, si de catre profesori, bineinteles. Ei nu doar sa lucreze sub informatiile noastre sau sub supravegherea noastra, ci si sa il adopte si sa faca, sa-l duca de unii singuri si chiar sa-l extinda. Pentru ca, din punctul meu de vedere, ce vad in ultimul timp (bine, acum cu ultima criza care a fost din 2008 si care continua si acum, s-au mai stopat constructiile), dar exista o mare presiune si asupra spatiului verde din curtea scolii. Unele scoli – sunt destul de multe dupa cate stiu, in Bacau ma refer, care au spatiu verde. In schimb, sunt si scoli care n-au aproape deloc, ceea ce este un dezastru, din punctul meu de vedere, pentru elevi si pentru profesori; dar acele scoli care inca au spatiu verde, este posibil ca, supuse presiunilor imobiliare, sa dispara, mai ales aceste spatii verzi nu sunt in administratia scolilor, ci sunt in administratia primariilor. Ori daca extinzi o gradina de asta, e posibil ca, cu timpul sa capete un alt aspect, neingrijit in primul rand; sunt multe gradini din curtea scolii lasate in paragina. In Serbanesti este o scoala care, pe vreun hectar are pomi fructiferi, a fost livada candva, deci a intrat in administratia scolii, in administratia primariei, dar este lasata de izbeliste. Avem niste mosteniri pe care, din pacate, nu am stiut sa le fructificam asa cum trebuie. Speram ca prin acest proiect sa facem un prim pas.
S.R.: Cum pot cei interesati sa devina voluntari in cadrul asociaitiei “Iubim Natura” ?
F.S. : In primul rand, ar trebui sa-si doreasca cu adevarat sa faca voluntariat, si apoi, noi ceea ce avem nevoie este un coordonator de voluntari. Voluntari s-au mai oferit multi, dar eu nu am timp, personal, si nici ceilalti- fiecare cu proiectele lor, sa coordoneze voluntarii, ori intr-o asociatie non-guvernamentala este foarte important coordonatorul de voluntari. Am ajuns dupa atata timp sa-mi dau seama ca un coordonator de voluntari te ajuta enorm, este vital, de fapt, pentru asociatie, la fel cum este un fundraiser. Dar, pe langa bani, pe langa anumite aspecte materiale, cu voluntari poti realiza multe. Pentru ca un voluntar, daca vrei sa tunzi un gard viu, poate are si el un foarfece acasa, nu-ti trebuie neaparat bani sa-l cumperi. Dar daca nu ai voluntari, daca nu stii sa-i atragi, daca nu stii sa-i motivezi, si asa mai departe, este greu.
Bine, statul, cumva ne-a ajutat dupa atatia ani, cu ultima modificare a legii voluntariatului, care se poate considera experienta. Acum mai greu cu ecologia, dar sa zicem pe domeniul sanitar daca faci la Crucea Rosie voluntariat, se poate considera experienta profesionala in momentul in care te angajezi si ti se cere acea experienta.
S.R.: Ce mesaj ati trimite catre societatea bacauana, raportandu-va la domeniul dvs. de activitate?
F.S.: Pana acum ceva timp, le ceream oamenilor implicare, implicare de timp in primul rand. Apoi mi-am dat seama ca tocmai asta e problema unui om cand nu are timpul necesar, si tocmai de aceea, stiind ca omul nu are timpul necesar, ma supara mai tare faptul ca autoritatile ne fura. Pentru ca este foarte greu sa stai sa urmaresti niste autoritati, cand tu nu ai timpul necesar; cand tu cu banii tai ii trimiti sa te sprijine pe tine.
De aceea, imi este greu sa cer in continuare, desi asta o sa cer, comunitatii timp sa se implice. In momentul in care exista niste proteste, nu neaparat sa iasa la acele proteste, dar macar sa se intereseze si apoi sa se decida repede si sa participe. Sa participe, dar in cunostinta de cauza, asta spun, nu la orice protest din asta. Cam singurele modalitati pe care le avem: protestul, este protestul public si protestul scris. In rest, sa mergi tot timpul in tribunale- este si asta o metoda, este destul de costisitor si acopera destul de mult timp . Desi, pe de alta parte, cand ai obtinut in instanta o decizie favorabila, aia este cu titlu executoriu, pe cand un protest nu este cu titlu executoriu, chiar daca in piata, sa zicem, ies 1000 de oameni. 1000 de oameni – ceea ce pentru Bacau ar insemna extraordinar de mult, 1000 de oameni probabil nici la revolutie n-au fost. Dar oricum, Bacaul este un oras destul de amortit din punctul asta de vedere, al spiritului civic. Este un oras care a fost prea mult tinut in umbra si prea mult si-au batut joc autoritatile de el. Ma refer la problema cainilor comunitari, pentru care, stii ca ai un organ care controleaza, cum este DSVSA – Directia de Sanatate Veterinara, si nu-si face treaba.
De aceea, pentru mine, acest indemn catre populatia Bacaului, catre cetateni, ca populatia e multa – 140 000, cetateni avem putini, dar acei cetateni sa se implice in masurile acestea de protest, sa se informeze, sa se informeze alternativ, dincolo de ziarele care le stim ca sunt impartite, altfel nici n-ar rezista un astfel de ziar in Bacau, intr-un oras de provincie atat de mic, sa nu reziste daca n-ar avea un partizanat. Dar asta zic, sa se informeze la ONG-uri, sa-si trimita copiii catre aceste ONG-uri sa faca voluntariat. Si catre populatie, catre restul, care este cea mai mare parte, sa se trezeasca, ca altfel au viata pe care o merita. Mai mult de atat… tot ceea ce se intampla, se intampla pentru ca asa meritam, nu pentru ca ne vrea cineva raul.
S.R.: Bravo pentru tot ceea ce faceti! Multumesc pentru timpul acordat!
Proiectul “Cetateni Activi pentru Bacau” prin intermediul sectiunii Se poate mai bine, evidentiaza si pune in atentia opiniei publice lucruri care trebuie sa fie imbunatatite de catre administratia publica locala.
Autor: Sabina Roibu
Voluntar Comunicare in cadrul proiectului „Cetateni Activi pentru Bacau”