Proiectele prezidentiabililor pentru tineri, din perspectiva politicienilor bacauani
Asociatia Romanian Youth Movement for Democracy, in parteneriat cu organizatia “Un Zambet” Bacau, a organizat joi, 30 octombrie, masa rotunda “Proiectele candidatilor la alegerile prezidentiale pentru tineri”. Evenimentul fost organizat sub egida proiectului “Cetateni activi pentru Bacau” si a avut loc intr-un cadru informal, la cafeneaua Subway 2, Bacau.
La intalnirea cu tinerii au fost prezenti reprezentantii principalilor candidati la functia suprema in stat, si anume: Cosmin Necula (deputat PSD, reprezentant Victor Ponta), Dragos Luchian (senator PNL, reprezentant Klaus Iohannis) si Mihai Platon (sustinator al candidatei independente Monica Macovei).
Evenimentul a reunit un numar de peste 40 de tineri (elevi, studenti, voluntari, angajati) care au dorit sa afle mai multe informatii despre ceea ce isi propun candidatii cu privire la viitorul lor, al tinerilor. Totodata, au fost prezenti si reprezentanti din media locala, atat din presa scrisa cat si din televiziune.
Masa rotunda s-a dorit a fi o intalnire informala, un dialog intre politicieni si tineri, astfel incat acestia din urma sa inteleaga concret programele prezidentiale ale competitorilor cu privire la politicile de tineret. Desi programele tinerilor sunt putin amintite in programele electorale, mult mai putin decat ar merita, va vom prezenta in continuare atitudinea candidatilor fata de tineri, prin prisma reprezentantilor mai sus mentionati. Moderatorul intalnirii, presedintele RYMD, Marian Damoc, le-a adresat invitatilor o serie de intrebari, consultate de cei trei sustinatori politici cu cel putin o zi inainte.
Cum vede candidatul pe care il sustineti rezolvarea problemei somajului in randul tinerilor din Romania, in conditiile in care somajul in randul tinerilor a crescut, in Romania pana la un nivel record de 25,7% in primul trimestru din 2014, peste media Europeana de 23,7%?
Mihai Platon, sustinator voluntar si independent a Monicai Macovei, a mentionat faptul ca “locurile de munca se fac cu bani”. Acesti bani pot fi alocati de la bugetul de stat, pot fi obtinuti prin fonduri europene sau investitii. “In Romania, din pacate se fura, si se fura bine”, declara domnul Platon. Din cauza ca in Romania se fura multi bani, nu putem crea locuri de munca pentru tineri : “problema tinerilor este problema tuturor cetatenilor romani si doar cu bani se pot crea locuri de munca.”
Dragos Luchian, senator PNL, reprezentant al candidatului Klaus Iohannis, sustine ca” fara o politica sustenabila de dezvoltare economica si fara o politica de consolidare a clase mijlocii, nu putem vorbi de noi locuri de munca”. Politica de dezvoltare economica trebuie sa sprijine tanarul antreprenor, pentru ca, spune domnul Luchian, “acesta stie ce are de facut mai bine decat statul”. Un tanar antreprenor, chiar daca falimenteaza, se poate dezvolta ulterior, intr-un moment economic favorabil, devenind astfel un nou cotizant la bugetul de stat. Senatorul a comparat antreprenorul cu un pescar, citand un proverb chinezesc care afirma “Da-i unui om un peste si va fi satul o zi. Invata-l sa pescuiasca si va fi satul toata viata”. “Locurile de munca se pot realiza prin liberalism iar liberalismul inseamna bunastare”, mai adauga domnul Luchian.
Cosmin Necula, deputat PSD, reprezentant al candidatului Victor Ponta a declarat ca “nu putem vorbi de locuri de munca exclusiv pentru tineri sau pentru alte categorii de persoane.” In momentul in care Guvernul va crea locuri de munca, o va face pentru toata lumea nediferentiat. In schimb, “se pot implementa politici publice care sa favorizeze in mod concret accesul tinerilor pe piata muncii”.
Cosmin Necula este unul dintre initiatorii Legii Voluntariatului, prin care voluntariatul este recunocut ca vechime in munca, ca experienta profesionala. Tinerii se lovesc de problema vechimii si a experientei,” de parca vechimea cu certitudine reprezinta si calitate”. Deputatul a vorbit despre o adaptabilitate concreta la cerintele pietei muncii, afirmand faptul ca “traim intr-o tara plina de jurisi si economisti, fara forta de munca in domeniul tehnic ori agricol. Neavand, asadar, forta calificata de munca in licee tehnologice,” nu putem sa discutam acum ca vom construi industrii “. Guvernul Ponta a luat masuri pentru dezvoltarea invatamantului tehnologic si, pentru stimularea elevilor, acesta ofera 200 lei pentru cei care se indreapta spre liceele tehnologice.
Cum isi propune candidatul sustinut de dumneavoastra sa stimuleze antreprenoriatul in randul tinerilor din Romania ? 52% dintre studentii romani vor sa inceapa propria afacere in urmatorii doi ani, dar au nevoie de asigurarea unui ecosistem antreprenorial activ. 90% dintre antreprenorii romani intervievati considera dificil sau foarte dificil accesul la finantare al antreprenorilor tineri.
Mihai Platon: “Antreprenorul este un agent economic iar in strainante acesta este cotat foarte bine. Antrepenoriatul este cel mai important pentru tineri, dar presupune ca , tanarul “sa iasa din scoala cu niste aptitudini de antreprenoriat”. Tinerii trebuie sa isi descopere talentele , sa creada in ele si sa le puna in aplicare. Antreprenoriatul presupune un contact cu o persoana, o asociatie, o intreprindere. “Tinerii, insa trebuie sa pescuiasca in ape limpezi, iar in Romania apele sunt foarte tulburi”.
Dragos Luchian: Statul sustine tinerii antreprenori, exista diverse programe europene care sustin acest lucru. Anul viitor, de exemplu, va fi un program de 180 de milioane de euro destinat start-up-urilor, in care, fiecare antreprenor poate beneficia de pana la 50.000 de euro. “Cel mai important este sa aveti dorinta si entuziasmul , motivatia de a aduce plus valoare celor din jur. Eu sunt pentru statul minimal, pentru implicarea cat mai redusa a statului in economie. Datoria lui e sa asigure un mediu concurential cu reguli clare in care tinerii sa se dezvolte.”
Cosmin Necula: Antreprenoriatul se refera la cei care au aptitudini antreprenoriale. “Nu toti putem sa terminam liceul si sa visam sa fim antreprenori. Cei care vor merge la medicina vor fi doar medici si punct. Nu toti avem aptitudini antreprenoriale. Statul trebuie sa faciliteze dezvoltarea afacerilor si trebuie sa investeasca in infrastructura. Intotdeauna, in situatii de criza, in situatii geopolitice tensinonate, statul este cel care trebuie sa regleze piata prin infuzii de capital.”
In ultimii ani, una dintre constatarile la adresa sistemului educational a fost aceea ca educatia din scoala nu tine ritmul cu ceea ce se intampla in intreaga societate, iar curricula scolara nu este adaptana noilor cerinte ale pietei muncii nationale si internationale. Cum isi propune candidatul dumneavoastra sa sustina o reforma in acest sens?
Mihai Platon: “La noi, invatamanul nu mai este ce a fost candva, e slabut. Atunci cand oferta educationala e doar pentru pentru ca acestia sa isi ia salariile, cel mai mult de suferit au tinerii. De-a lungul timpului, in Romania, toate Guvernele au furat in mod egal. Implicit afacerea Microsoft a insemnat patru guverne. “
Dragos Luchian: “Una din prioritatile mandatului lui Klaus Iohannis va fi educatia si corelarea ei cu cerintele pietei muncii. Sistemul de invatamant romanesc e in colaps si problema e ca se axeaza pe acumulare de informatii si nu pe dezvoltarea abilitatilor. Un sistem de invatamant dual, bazat pe teorie si practica, e cea mai buna solutie in momentul de fata. Dupa alegerile prezidentiale va fi organizata o dezbatere publica pentru a afla solutia cea mai buna, pe care o cautam de 25 de ani si nu o gasim.”
Cosmin Necula: “Niciodata presedintele Romaniei nu poate dicta ce se intampla in educatie. Nu imi permit sa vin in fata voastra sa spun ca invatamantul romanesc e prost ori mai slab pentru ca va jignesc pe voi. Nu este prost, ci poate un pic inadapat. Programa scolara nu e in concordanta cu ceea ce se intampla concret in realitate. “Victor Ponta incearca sa gasesca solutii de access a tinerilor profesori pe piata muncii si de aceea , am gasit solutia sa acordam profesorilor debutanti, care au pana in 5 ani vechime, o crestre salariala de 10%”.
Zeci de mii de tineri din intreaga tara au participat la protestele din ultimii ani impotriva exploatarii gazelor de sist sau a proiectului Rosia Montana. Care este pozitia candidatului dumneavoastra in privinta acestor exploatari?
Mihai Platon: Gazul este o resursa de interes national care asigura independenta energetica a unui stat. Monica Macovei sustine exploatarea resurselor de gaz chiar si a gazelor de sist, dar in anumite conditii : sa existe toate acordurie de mediu si inclusiv umane, in localitatile respective, iar o parte din profit sa se indrepte spre localitatile respective. Monica Macovei este de parere ca acolo unde exista oponenta din partea populatiei, trebuie realizat un referendum. “Monica Macovei este o ong-ista, de regula incearca sa respecte cetatenii tarii, a luptat pentru drepturile ongurilor, si sunt convins ca in cazul in care ar iesi presedinte, ar incerca sa faca un referendum sa vada daca populatia este de acord cu continuarea expolatarii in zonele unde aceasta a inceput deja.”
Dragos Luchian: “In primul rand, vreau sa imi exprim pozitia personala fata de acest proiect. Eu am votat impotriva Legii minelor, iar proiectul a picat in Senat. Legat de pozitia candidatului Klaus Iohannis, el este contra proiectului Rosia Montana. Sustine explorarea gazelor de sist, dar este contra exploatare in aceasta faza pentru ca nu avem certitudinea ca tehnologiile folosite sunt sigure pentru oameni si mediu.”
Cosmin Necula: Gazele de sist inseamna independenta energetica a Romaniei. Iar independenta energetica este data de pozitia geopolitica a tarii noastre fata de Rusia. “Ne trebuie gaze de sist sa reusim sa devenim complet independenti energetic.“
Unul dintre motivele pentru multi tineri valorosi, cu studii si experiente importante in tara si in strainatate, nu se implica in politica este faptul ca nu se regasesc in partidele existente, iar legislatia privind infiintarea de partide politice noi practic ingradeste acest drept. Cum isi propune candidatul dumneavoastra sa stimuleze implicarea tinerilor de valoare in politica romaneasca? Legea actuala cere pentru infiintarea unui partid 25.000 de semnaturi, dintre care cate 700 in cel putin 18 judete, iar societatea civila, inclusiv organizatia noastra, a sustinut in aceasta campanie scaderea numarului la doar 3 membri, asa cum este in democratiile civilizate spre care tindem si emigram…In multe dintre democratiile consolidate din Europa, precum Anglia, Olanda, Italia, Belgia sau Franta, un grup de trei cetateni se pot asocia in scop politic, formand fie un partid politic, fie o asociatie civica cu drepul de a intra in competitia electorala.
Mihai Platon: Monica Macovei a anuntat ca se doreste modificarea legii partidelor, astfel incat sa se poata infiinta partide cu 3 membri. Exista multe avantaje, mai ales la nivel local: pot aparea partide cu specific local care sa furnizeze consilieri, primari si care ies de sub tutela nationala. “Mi se pare mai importanta autoguvernarea la nivel local decat la nivel national. Doamna Macovei este de acord cu modificarea legii partidelor, insa a mai venit cu o initiativa legislativa : atunci cand cinci membri din conducerea partidului sunt condamnati penal, acel partid sa se desfiinteze. Viata politica trebuie sa fie deschisa pentru oameni si nu pentru unii oameni.”
Dragos Luchian: “Nu pot sustine acea lege a partidelor, ar fi o ipocrizie din partea mea. 25.000 e o cifra destul de mare, dar se poate ajusta la 10-15.000. Insa, trebuie sa se ajunga la un moment zero in care tinerii pot ajunge in partide prin meritele lor si nu prin relatii. Un exemplu bun in acest sens este Klaus Iohannis. El a fost independent, si-a demonstrat capacitatile si abilitatile, a transformat Sibiul intr-un orsa european, iar PNL-ul i-a oferit posibilitatea de a se exprima si la nivel national. “
Cosmin Necula: Cand discutam despre politica discutam in doua sensuri, de stanga sau de dreapta. Puteti sa va apropiati un pic de centru, dar restul sunt extreme. Si sunt exemple europene in acest sens in Franta, Suedia, Marea Britanie. Daca un ONG vrea sa devina partid, trebuie sa se hotarasca : ori este ong, ori partid . Nu pot sustine initiative in care trei oameni fac un partid. Poate 25.000 nu e cifra ideala, poate fi scazut acest barem, dar nu putem sustine oricare trei cetateni cu opinii diferite sa infiinteze un partid”.
V-am prezentat asadar opiniile formulate de politicienii bacauni referitoare la programele prezidentiale ale reprezentantilor lor. Fiind vorba despre o masa rotunda pentru tineri, acestia au avut posibilitatea de a pune intrebari invitatilor. Mentionam dintre acestea o intrebare “delicata” cu referire la Republica Moldova : “Care e pozitia candidatului dumneavoastra fata de Republica Moldova si cum priveste acesta problema unirii. Va sustine idea unirii?
Mihai Platon a declarat ca Monica Macovei s-a implicat foarte mult in procesul de ridicare a vizelor pentru cetatenii moldoveni. Insa, problema unirii este o chestiune delicate, iar unirea trebuie sa vina din partea fratilor de peste Prut : “Cereti unirea si o veti avea”, a mentionat domnul Platon.
Dragos Luchian sustine ca “doar prin inglobarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana se va realiza unirea in sine”.
Cosmin Necula este de parere ca “dincolo de granitele UE , exista posibilitatea sa ne unim cu Republica Moldova in momentul in care ambele tari vor spune “Da, vrem sa ne unim” printr-un referendum.
Cei trei reprezentanti politici si intreaga audienta au declarat ca aceasta masa rotunda a fost un eveniment unic in Bacau si apreciaza initiativa RYMD de a dezvolta societatea civila de la nivelul judetului Bacau.