Parlamentarii opozitiei vor introducerea votului prin corespondenta. Legea nu se va aplica insa si la alegerile prezidentiale din aceasta toamna
138 de parlamentari ai opozitiei, printre care si deputatii de Bacau Lucian Ciubotaru, Marcu Viorica si Ionel Palar (toti de la PNL) au depus pe 17 septembrie un proiect de lege care vizeaza reglementarea votului prin corespondenta al romanilor din afara granitelor. Din nefericire, initiativa alesilor vine prea tarziu pentru viitoarele alegeri prezidentiale intrucat, conform formei initiatorilor, alegatorii trebuie sa trimita o solicitare de inscriere catre Autoritatea Electorala Permanenta cu minim 60 de zile inainte de data scrutinului. In prezent, au mai ramas doar 40 de zile pana la primul tur de pe 2 noiembrie.Potrivit expunerii de motive a initiatorilor, in acest moment in afara granitelor tarii traiesc peste 3 milioane de romani. La ultimele alegeri prezidentiale, au fost organizate, cu costuri imense aproximativ 300 de sectii de vot in strainatate. Un calcul simplu ne arata ca la fiecare sectie de vot ar fi repartizati peste 10.000 de romani, ceea ce inseamna ca in aceste sectii ar trebui sa voteze 12 alegatori pe minut, adica un vot la 5 secunde.
Mecanismul propus de lege este urmatorul: Autoritatea Electorala Permanenta (A.E.P.) primeste o cerere de la cetateanul roman cu domiciliul sau resedinta in strainatate. Cererea este validata pe baza datelor din Registrul Electoral gestionat de A.E.P. si operationalizat prin OUG nr. 4/2014. A.E.P. transmite buletinul de vot insotit de dovada pentru exercitarea votului prin corespondenta cetateanului a carui cerere a fost validata. Cetateanul voteaza si transmite votul sau in plic sigilat insotit de dovada exercitarii votului prin corespondenta. Transmiterea se efectueaza prin posta. A.E.P. primeste plicul cu votul exprimat prin corespondenta si il transmite Biroului Electoral Special, care se infiinteaza si functioneaza conform modului de organizare prevazut de lege pentru Birourile Electorale de Circumscriptie. Biroul Electoral Special pentru votul prin corespondenta valideaza sau anuleaza votul dupa verificarea existentei sau inexistentei dovezii privind exercitarea votului prin corespondenta. Ulterior, dupa incheierea procesului de numarare a voturilor exprimate prin corespondenta Biroul Electoral Special intocmeste un proces verbal pe care il transmite Biroului Electoral Central.
Chiar daca initiativa ar contribui, intr-o oarecare masura, la rezolvarea problemei absenteismului la vot din partea romanilor plecati peste granite, in formula propusa legea nu le da nicio sansa acestora de a-si exprima votul la alegerile prezindetiale din aceasta toamna. Articol 5 din propunere spune ca „exercitarea dreptului de vot prin corespondenta se realizeaza prin transmiterea unei cereri, in format electronic cu semnatura electronica sau in format olograf, de catre cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara granitelor tarii catre Autoritatea Electorala Permanenta, cu cel putin 60 de zile inaintea datei la care se desfasoara scrutinul electoral sau referendar.” Astfel, chiar daca ar intra in dezbatere in procedura de urgenta, legea nu s-ar putea aplica si la viitoarele alegeri prezidentiale tinand cont de faptul ca au mai ramas doar 40 de zile pana la primul tur de scrutin ce va avea loc pe 2 noiembrie.
Autor: Marian Damoc