Nistor Vasile – Înăsprirea pedepselor pentru infracţiunile de omor calificat şi omor deosebit de grav, o necesitate pentru însănătoşirea societăţii româneşti

Domnul Vasile Nistor:

Declaratia politica – „inasprirea pedepselor pentru infractiunile de omor calificat si omor deosebit de grav, o necesitate pentru insanatosirea societatii romanesti”.

Valorile sociale si drepturile fundamentale sunt garantate astazi de stat, insa tendintele pe care le manifesta evolutia societatii, reflectate de datele statistice si relatarile mass-media, evidentiaza necesitatea sporirii intinderii si intensitatii represiunii penale in cazul infractiunilor savarsite in circumstante agravante si care aduc atingere dreptului la viata. Uciderea unei persoane, dincolo de drama perceputa de cei apropiati, provoaca la nivel social neliniste, teama, un sentiment de nesiguranta si neincredere in autoritatile statului menite sa ofere un sentiment de securitate, atat de necesar desfasurarii normale a vietii sociale. Premeditare, comiterea faptei prin acte de cruzime, intr-un loc public sau din motive josnice, sunt circumstante care ar trebui sa impuna pedepse dintre cele mai aspre, de natura sa asigure preventia generala pe care societatea o asteapta.

Desigur, in cadrul politicii penale, o sporire a intinderii pedepsei nu este o masura suficienta, insa normele penale ar trebui sa protejeze valorile sociale lezate, avand in vedere importanta dreptului la viata. O simpla condamnare la cativa ani de inchisoare, comparabila cu o condamnare pentru furt calificat, a autorilor unor infractiuni de omor in formele sale agravante sau pentru infractiuni comise cu intentie care au avut ca urmare moartea victimei nu poate-etmstiiui decat o masura iluzorie de protectie a valorilor sociale.

Consider ca rezonanta negativa a pedepselor din ce in ce mai timid aplicate de instantele de judecata pentru comiterea de infractiuni contra vietii diminueaza ideea de justitie si increderea in dreptate. Scuzele invocate de magistratii criticati pentru deciziile lor, conform carora pedeapsa ar fi fost aplicata in limitele prevazute de lege, genereaza, de asemenea, necesitatea modificarii acestor limite.

Un argument in plus este faptul ca, in perioada 2006 – 2010, incidenta omuciderilor in Romania a fost de 2,6 la suta de mii de locuitori, iar pentru Bucuresti a fost de sub jumatate din rata la nivel national, respectiv 1,01 la suta de mii de locuitori, potrivit unui studiu Eurostat – Biroul de Statistica al Uniunii Europene. Aceste cifre situeaza Romania pe locul 5 in statele Uniunii Europene la capitolul comiterea de crime.

In opinia mea, se impune o modificare a cuantumului pedepselor prevazute actualmente de Codul penal pentru savarsirea infractiunilor de omor calificat si omor deosebit de grav. Nu putem aspira la dezvoltarea societatii si a democratiei romanesti atata timp cat nu cream un mecanism de protectie a cetatenilor. Viata omului este mai presus de orice, iar cei ce atenteaza cu buna stiinta la cel mai pretios dar al omenirii trebuie sa constientizeze ca astfel de actiuni sunt drastic pedepsite. Mai ales pentru comiterea crimelor cu premeditare, sunt de parere ca pedeapsa trebuie sa fie cea de inchisoare pe viata, sa nu permita dreptul de a se reduce pedeapsa pentru buna purtare in detentie.

Nu in ultimul rand, detentiunea pe viata aplicata in astfel de cazuri ar avea si un efect cu rol de exemplu pentru alti potentiali criminali, care s-ar gandi pe viitor de mai multe ori daca se impune sa recurga la asemenea acte de violenta, inchisoarea pe viata fiind un motiv suficient pentru a-1 face sa se gandeasca inainte de a comite aceasta crima.

Va multumesc.

Media
No rating yet

Comments are closed.