Necula Cosmin – Declaraţie politică privind relaţiile comerciale dintre utilizatorii casnici şi furnizorii de energie, gaz şi curent electric
Domnul Cosmin Necula:
Vă mulţumesc, domnule preşedinte.
Dragi colegi,
Fiecare dintre noi şi foarte mulţi români, mii şi milioane de români, trăiesc drama facturilor primite de la furnizorii de energie electrică şi nu numai de la aceştia, şi de la de furnizorii de gaz.
În fiecare lună se repetă acelaşi aspect, în fiecare lună trăim aceleaşi probleme.
Nu ştim concret cât trebuie să plătim, de ce trebuie să plătim în avans şi de ce trebuie să plătim recalculări care nu sunt inteligibile şi care nu sunt justificate, atât timp cât avem un contor autorizat, fapt pentru care vin în faţa dumneavoastră şi vă prezint un proiect de lege, pe care vă rog să-l aprobaţi, prin intermediul căruia se reglementează şi normalizează relaţiile comerciale dintre utilizatorii casnici şi furnizorii de energie, gaz şi curent electric.
Furnizorii de energie, până în acest moment, decid unilateral modalităţile prin care se desfăşoară relaţiile cu utilizatorii casnici.
Modalităţile de facturare sunt decise preponderent de către furnizorii de energie, fără a se lăsa populaţiei posibilitatea de a decide care e formula de calcul cea mai avantajoasă.
O relaţie comercială trebuie să se desfăşoare pe baza unui parteneriat win-win, şi nu în mod dezechilibrat, având un singur câştigător.
Starea de normalitate în aceste relaţii dintre populaţie şi furnizorii de energie, gaz şi curent electric trebuie atestată şi raportată la contoarele care măsoară în mod corect cantitatea de energie consumată şi, corespondent acesteia, suma care trebuie achitată de către utilizator.
Încasarea în avans a unor sume pe baza unor calcule unilaterale efectuate de către furnizorul de energie reprezintă un credit client, pe care aceştia îl fac şi pe care populaţia, în mod arbitrar, este obligată să-l suporte.
Un alt aspect care dezechilibrează în mod flagrant relaţiile comerciale între populaţie şi furnizorii de energie sunt calculări anterioare, având diverse explicaţii, dar fără să ţină cont de faptul că ambii parteneri recunosc în mod concret existenţa unui contor şi veridicitatea datelor exprimate de acesta.
În mod concret, în momentul de faţă, populaţia este nevoită să suporte pretenţiile stabilite în mod unilateral de furnizorii de energie, iar posibilităţile de îndreptare şi restabilire a echilibrului în acest parteneriat comercial sunt foarte greu de realizat, practic, instanţa de judecată fiind singura care poate să restabilească egalitatea părţilor, dar într-un termen foarte îndelungat, presupunând o cheltuială în plus pentru populaţie, precum şi riscul de a nu mai beneficia de căldură şi curent electric.
În acest context, prezentul proiect de lege restabileşte echilibrul între părţi, având unic punct de referinţă contorul care este autorizat şi în bună stare de funcţionare. Astfel, populaţia trebuie să plătească doar consumul ce este afişat de către instrumentul de măsură.
De asemenea, populaţia nu poate fi obligată să achite eventuale recalculări anterioare, efectuate de către furnizori, atât timp cât contorul este autorizat şi funcţionează corect.
Un alt aspect care se interzice prin prezentul proiect de lege este reprezentat de eventualele taxe de rezervare, care nu se justifică atât timp cât există un contract între populaţie şi furnizor, care atestă viitorul relaţiilor dintre cele două părţi.
Vă mulţumesc.
Cu stimă, deputat PSD Cosmin Necula, deputat de Bacău.