Adresată: Domnului Viceprim-Ministru Gabriel Oprea. Ministerul Afacerilor Interne

De către: Deputat PSD de Bacău. Miron Smarandache

Obiectul întrebării: Situaţia românilor omorâţi peste hotare

Stimate domnule viceprim-ministru,

O tânără de 25 de ani din municipiul Moineşti, judeţul Bacău, plecată la muncă în Austria, a fost omorâtă recent prin înjunghiere în oraşul Graz de fostul iubit român, care nu a suportat ideea că femeia se va căsători cu altcineva. Andreea N., stabilită de aproximativ şase ani în Graz, muncea în domeniul social, şi se afla de o jumătate de an într-o relaţie cu un tânăr austriac. Potrivit familiei, tânăra urma să ajungă în scurt timp la Moineşti pentru a face cununia civilă, însă destinul i-a fost fatal. Ancheta a relevat că ucigaşul este lonut Primicheru, în vârsta de 30 ani, din oraşul Comăneşti, fostul iubit al Andreei, care s-a predat poliţiei austriece după comiterea faptei.

Un alt caz în care un conaţional al nostru a fost ucis în străinătate s-a petrecut de asemenea recent în Italia, unde o altă tânără româncă a fost omorâtă de un italian. Agresorul a lovit victima cu un vehicul, după care a fugit de la locul faptei, lăsând-o pe româncă în agonie. Intrată în comă, femeia nu a mai putut fi salvată. De altfel, media relatează foarte frecvent în ultima perioadă cazuri de români care îşi pierd viaţa în străinătate, unele exemple fiind cutremurătoare. Tocmai din această cauză, consider că autorităţile române trebuie să fie mult mai flexibile în a fi de ajutor românilor aflaţi în diaspora şi, în situaţiile în care se impune, şi familiilor acestora rămase în România.

Vă întreb respectuos domnule vicepremier:

  1. Ce măsuri s-au luat pentru extrădarea tânărului din Comăneşti vinovat de uciderea fostei sale iubite românce?
  2. Câţi cetăţeni români şi-au pierdut viaţa anul trecut în străinătate, câţi provin din judeţul Bacău şi care sunt cauzele deceselor, respectiv câţi dintre ei au fost ucişi?
  3. Ce măsuri întreprind ofiţerii de legătură ataşaţi misiunilor diplomatice româneşti din străinătate pentru sprijinirea anchetelor care vizează agresarea cetăţenilor de origine română?

Solicit răspuns scris.

Deputat PSD de Bacău,

Miron Smarandache

Răspunsul Ministerul Afacerilor Interne comunicat de domnul Gabriel Oprea – Viceprim-ministru:

Stimate domnule deputat,

În legătură cu întrebarea dumneavoastră, având ca obiect „situaţia românilor omorâţi peste hotare”, menţionăm următoarele:

  • Potrivit prevederilor art. 10 alin.(l) lita) din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, competenţa îndeplinirii atribuţiilor specifice de autoritate centrală română în domeniul cooperării judiciare în materie penală aparţine şi se exercită de către Ministerul Justiţiei, prin direcţia de specialitate, dacă cererile au ca obiect extrădarea, mandatul european de arestare, transferarea persoanelor condamnate, ordinul de indisponibilizare, ordinul de confiscare, recunoaşterea şi executarea hotărârilor şi a actelor judiciare penale, comisiile rogatorii internaţionale, orice altă formă de asistenţă judiciară internaţională care se referă la activitatea de judecată ori la faza executării hoţărârilor penale.

De asemenea, condiţiile cu respectarea cărora pot fi extrădaţi cetăţenii români sunt prevăzute la art.20 din Legea nr.302/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

  1. Potrivit prevederilor art.41 alin.(3) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite de autorităţile străine, au putere doveditoare în ţară numai dacă sunt înscrise sau transcrise în registrele de stare civilă române. Transcrierea certificatelor şi a extraselor de stare civilă se efectuează cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului, cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanei. Cetăţeanul român este obligat ca, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului sau a extrasului de stare civilă, să ceară transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau la primăria unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază domiciliază.

Totodată, în conformitate cu prevederile art.40 din acelaşi act normativ, cetăţenii români aflaţi în străinătate pot solicita înscrierea în registrele de stare civilă române, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României, a certificatelor de stare civilă eliberate de autorităţile străine, care îi priveşte, în cazul în care înregistrarea actului sau faptului de stare civilă a fost făcută în prealabil la autoritatea din statul în care aceştia se află; înscrierea se face cu aprobarea şefilor misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare, iar refuzul acestora se motivează.

în considerarea acestor prevederi legale, potrivit datelor statistice existente la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (astfel cum au fost acestea comunicate de către serviciile publice comunitare judeţene de evidenţă a persoanelor şi de către Direcţia de Stare Civilă Sector 1 în cazul actelor întocmite în registrele de stare civilă ale misiunilor diplomatice ale României acreditate în străinătate) numărul actelor de deces care privesc cetăţenii români decedaţi în străinătate transcrise/înscrise în registrele de stare civilă în anul 2014 este de 3362, cu precizarea că acestea pot include şi decesele care au survenit în anii anteriori dar pentru care s-a solicitat transcrierea/înscrierea în anul 2014. Facem menţiunea că dintre cele 3362 de acte, 134 de acte de deces privesc cetăţeni români domiciliaţi în judeţul Bacău.

În ceea ce priveşte cauza decesului, precizăm faptul că aceasta nu este înscrisă în certificatele de deces eliberate de autorităţile străine, ci se regăseşte numai în documentele medicale de deces.

  1. Referitor la activitatea desfăşurată de ataşaţii de afaceri interne, menţionăm că aceştia acordă asistenţă în soluţionarea cererilor de identificare a cetăţenilor români cercetaţi, reţinuţi, arestaţi sau deţinuţi, pentru săvârşirea de infracţiuni pe teritoriul statului de reşedinţă şi statelor acreditare. De asemenea, aceştia asigură reprezentarea ca observator la acţiunile operative comune de urmărire şi combatere a criminalităţii transnaţionale şi participă în calitate de consultant la iniţierea, avizarea, pregătirea, organizarea şi realizarea acestora. în plus, ataşaţii de afaceri interne cooperează cu autorităţile statului de acreditare, pe canalul de schimb de date şi informaţii al Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, facilitând schimbul de informaţii operative, în cazurile aflate în lucru, între autorităţile poliţieneşti din România şi cele din statul acreditar.

Cu deosebită consideraţie,

Gabriel Oprea

-
Media
No rating yet

Comments are closed.