Miron Smarandache: întreba

Adresată: Domnului Preşedinte Neculae Plăiasu. Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

De către: Deputat PSD Bacău, Miron Smarandache.

Obiectul întrebării: Recuperarea prejudiciilor generate de condamnaţii pentru infracţiuni de corupţie.

Stimate domnule Preşedinte,

Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor este Unitatea de Informaţii Financiare a României (FIU) de tip administrativ, cu rol de lider în elaborarea, coordonarea şi implementarea sistemului naţional de combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului. După cum bine cunoaşteţi, de câteva luni de zile România a fost cuprinsă de Operaţiunea „Marea arestare”, însă instituţiile statului, inclusiv Oficiul Naţional pe care îl conduceţi, nu a avut nicio reacţie referitoare la recuperarea prejudiciilor din aceste cazuri răsunătoare de corupţie, cu implicaţii politice la cel mai înalt nivel!

Este evident că există dificultăţi majore cu care se confruntă procurorii sau judecătorii atunci când trebuie să decidă punerea bunurilor sub sechestru. Aceste acţiuni sunt şi mai greu de realizat în contextul în care foarte mulţi inculpaţi şi-au înstrăinat bunurile în momentul în care au fost trimişi în judecată. Dacă pare uşor la prima vedere să pui sechestru pe iahturi, pe animale sau pe case, pasul următor, respectiv gestionarea şi conservarea acestora pe durata procedurii devin lucruri extrem de anevoioase, care nu cad neapărat în sarcina unui magistrat. De asemenea, ştiu că există greutăţi şi în ceea ce priveşte gestionarea situaţiilor în care inculpaţii şi-au plasat banii în conturi din străinătate, mai ales în ţările din afara Uniunii Europene, cu care România nu are încheiate tratate de colaborare pe segmentul financiar-bancar.

Având în vedere avalanşa arestărilor, trimiterilor în judecată şi condamnărilor din ultima perioadă şi ţinând cont de sumele uriaşe de bani vehiculate ca reprezentând prejudicii ale instituţiilor statului, vă întreb respectuos domnule preşedinte:

  1. În ce mod îşi dovedeşte eficacitatea ONPCSB în ceea ce priveşte recuperarea banilor dovediţi a fi obţinuţi în urma unor acte de corupţie efectuate în România în ultimul an, raportat la o perioadă de referinţă de cinci ani?
  2. Ce sume aţi recuperat în ultima perioadă din conturi aflate în străinătate, în urma cooperărilor internaţionale?
  3. Ce rezultate concrete aţi obţinut în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea finanţării actelor de terorism pe teritoriul României?

Solicit răspuns scris.

Deputat PSD de Bacău,

Miron Smarandache

Media
No rating yet

Comments are closed.