Miron Smarandache este interesat de verificarea veniturilor românilor din străinătate
COMUNICAT DE PRESĂ
Deputatul Miron Smarandache se interesează despre verificarea veniturilor românilor din străinătate
Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană au încheiat recent un acord privind combaterea evaziunii fiscale care va aduce, din 2017, standardele blocului comunitar la nivelul reglementărilor mondiale. Acordul extinde o lege actuală, cunoscută ca Directiva pentru Cooperare Administrativă, potrivit căreia statele membre fac schimb de informații referitoare la veniturile obținute la locul de muncă, indemnizațiile directorilor, asigurările de viață, pensii și proprietăți, segment care acoperă practic toate formele de venituri financiare, inclusiv dividende și dobânzi.
Odată intrată în vigoare, legea va aduce Uniunea Europeană la nivelul unui standard convenit de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care prevede schimbul automat de informații între țări și jurisdicții, astfel ca identificarea celor care eludează fiscul prin mutarea banilor în străinătate să fie mai ușoară. Regulile OCDE vor intra în vigoare în 2017, cu toate că unele țări, între care Elveția, au anunțat că nu vor începe schimbul de date până în 2018. Noua lege din UE are rolul să asigure că țările membre fac schimb de informații între ele la nivelul la care s-au angajat să o facă cu Statele Unite, în cadrul Foreign Account Tax Compliance Act. Toate statele membre UE au fost de acord cu necesitatea de adoptare a noii legi pentru combaterea evaziunii fiscale, dar momentul aplicării acesteia a fost un subiect sensibil, Austria și Luxemburg solicitând mai mult timp de gândire.
Comisia Europeană estimează că evaziunea fiscală și fraudele costă statele membre circa 1.000 de miliarde de euro pe an, în condițiile în care multe guverne sunt nevoite să reducă cheltuielile. În aceste condiții, cred că se impune ca noul ministru de Finanțe să răspundă la câteva întrebări, respectiv cum va influența combaterea evaziunii fiscale acest nou proiect de colaborare internațională, prin prisma problemelor României din acest domeniu, precum și care este în prezent modalitatea de verificare de către Ministerul de Finanțe a veniturilor românilor aflați în străinătate. Consider că statul român este dator să facă lumină și în aceste chestiuni delicate, deoarece ar fi un pas imens atât pentru diminuarea evaziunii fiscale, cât și pentru evitarea unor situații nedorite apărute în ultimii ani, când o serie de români și-au ascuns veniturile prin diferite bănci din străinătate.
Deputat PSD de Bacău,
Miron SMARANDACHE