Melinte Ion – Reducerea TVA la alimente, o necesitate

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Ion Melinte:

“Reducerea TVA-ului la alimente, o necesitate”

Prin Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal este stabilită o taxă pe valoarea adăugată de 24% pentru alimente, inclusiv pentru alimentele de bază cum sunt pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul.

După aderarea la Uniunea Europeană, România trebuia să aplice reglementările europene privind TVA.

Astfel, în conformitate cu Directiva a VI-a, pot fi utilizate 2-3 cote reduse la TVA, dar care nu pot fi mai mici de 5%. În majoritatea statelor din Uniunea Europeană, inclusiv în cele care au aderat în mai 2004, există practica cotei reduse la TVA pentru o parte din alimente.

În baza Directivei Comisiei europene nr. 112/2006, în unele ţări membre la Uniunii Europene se aplică o taxă pe valoarea adăugată redusă între 0 şi 5% la unele alimente: Italia 4%, Irlanda 4,8%, Spania 4%, Luxemburg 3%, Cehia 5%, Cipru 5%, Lituania 5%, Polonia 3%.

De asemenea, unele ţări membre cum sunt Cipru, Irlanda, Malta, Marea Britanie aplică o taxă 0 (zero) pentru unele alimente şi băuturi nealcoolice destinate consumului uman.

Comisia Europeană a propus simplificarea sistemului de calcul al TVA în Uniunea Europeană, o mai mare autonomie a statelor membre în fixarea unui nivel redus de TVA pentru serviciile locale şi prelungirea, până la sfârşitul anului 2010, a derogărilor în materie de TVA, acordate statelor care au devenit membre ale UE în 2004 şi 2007.

Conform propunerii Comisiei Europene, ratele foarte scăzute de TVA, între 0 şi 5%, ar putea fi aplicate în viitor anumitor produse şi servicii, precum cele alimentare, iar o rată mai redusă, între 10 şi 12%, ar putea fi aplicată pentru servicii cum sunt transporturile, potrivit noii scheme. Comisia Europeană propune o cotă standard de TVA în statele membre de cel puţin 15%.

Necesitatea producerii de hrană ieftină constituie un obiectiv esenţial, hotărâtor pentru protecţia socială, pentru sănătatea populaţiei şi pentru democratizarea ei. Nici un efort nu este prea mare pentru obţinerea acestui scop, adică, reducerea TVA-ului la alimente.

Media
No rating yet

Comments are closed.