Melinte Ion – Calamităţile produse de înzăpeziri nu trebuie să se repete

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Ion Melinte:

“Calamităţile produse de înzăpeziri nu trebuie să se repete”

În iarna anului 1954, din cauza condiţiilor meteorologice foarte grele, Ministerul Gospodăriei Silvice din acea perioadă, a primit sarcina să asigure resursele pentru aprovizionarea populaţiei cu lemne de foc, circa 5 milioane tone.

În acel moment, încălzirea populaţiei cu lemn de foc era în mediul rural aproape de 100%, iar la oraşe, inclusiv Bucureşti, 70-80%. În condiţiile sus-menţionate, s-a solicitat din partea ministerului de resort să se treacă imediat la tăierea pădurilor din jurul Bucureştiului şi din jurul altor capitale de judeţ, aceasta fiind una din greşelile fără margini din acea perioadă.

Faţă de iarna lui 1954, când perdelele forestiere de protecţie şi-au îndeplinit rolul de protecţie a drumurilor, căilor ferate şi a comunităţilor locale, în ianuarie 2014 calamităţile au devenit un dezastru, care a “zdruncinat” unele instituţii ale statului.

Comparativ cu 1954, situaţia perdelelor şi a pădurilor a fost complet schimbată în ultimii ani. Perdelele forestiere de protecţie au fost practic lichidate, la fel ca şi o parte din pădurile situate de-a lungul sau în apropierea drumurilor, căilor ferate şi a comunităţilor locale. Perdelele şi pădurile de protecţie care au mai rămas, fiind foarte accesibile, au fost rărite excesiv prin exploatare, astfel că vântul puternic a spulberat şi a transportat zăpada la distanţe mari, blocând drumuri, căi ferate şi comunităţi locale. În aceste condiţii, trebuie luate măsuri ca aceste catastrofe să nu se mai repete.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice trebuie să stabilească, de urgenţă, un program concret pentru refacerea şi extinderea perdelelor de protecţie forestiere şi a pădurilor defrişate, cu prioritate a celor care au existat de-a lungul sau în apropierea drumurilor şi a căilor ferate.

De asemenea, Ministerul Mediului şi Pădurilor trebuie să schimbe politica de folosire a fondurilor pentru mediu, care este în contradicţie totală cu actuala situaţie a fondului forestier naţional, cu programele ONU şi ale Uniunii Europene. Altfel, degradarea pădurilor va amplifica mai mult calamităţile naturale.

Media
No rating yet

Comments are closed.