Luchian Dragos – Necesitatea promovării unei legislaţii de reglementare a activităţilor de lobby

Domnul Dragos Luchian:

Domnule presedinte,

Doamnelor si domnilor senatori,

Declaratia mea politica face referire la „Necesitatea promovarii unei legislatii de reglementare a activitatilor de lobby”.

La nivelul Uniunii Europene, exista o dezbatere continua privind reglementarea legislativa a activitatii de lobby, mai ales ca, la nivelul Parlamentului European, de la Bruxelles, isi desfasoara activitatea aproximativ 3 000 de firme de lobby, pe diferite teme de interes – economic, social, cultural etc. – , iar in SUA numarul acestora ajunge la peste cateva sute de mii. Doar in Washington D.C. sunt inregistrati peste 12 000 de lobby-isti, iar salariile acestora ajung la peste 1,5 milioane de dolari pe an.

Problema oficialilor Uniunii Europene este ca miile de lobby-isti de la Bruxelles nu sunt inregistrati la nivelul Comisiei Europene si s-ar dori o astfel de evidenta pentru a nu se mai crea sentimentul cetatenilor europeni ca aceasta activitate este una a jocurilor de culise, neoficiala si aducatoare de profituri ilegale.

Nu cu aceeasi problema se confrunta si Statele Unite ale Americii, unde lobby-istii se inregistreaza la nivelul Senatului statului respectiv si exista o legislatie clara, care delimiteaza aceasta activitate de traficul de influenta, iar atunci cand cineva trece linia de separatie este taxat cu amenzi care pot ajunge pana la sute de mii de dolari sau, dupa caz, si la ani buni de inchisoare. Acest mod de organizare, poate, ar fi mai bine sa fie inclus si in legislatia romaneasca, mai ales ca acest subiect al lobby-ului a condus la dezbaterea asupra dihotomiei intre lobby versus trafic de influenta.

in contextul in care Romania trece prin diferite momente in care lipsa unei activitati de lobby international este foarte vizibila, in diferite sectoare ale politicii publice, consider ca este necesara promovarea unei legislatii macar incipiente, dupa modelul Poloniei si Ungariei, unde sunt reglementate concis si transparent afacerile publice supuse activitatilor de lobby.

Lobby-ul, care are nevoie de o reglementare legala, este practicat in Romania inca din perioada interbelica, pana in zilele noastre. Orice forma de mediere, de influentare a deciziilor puterii politice, de atragere a atentiei autoritatilor publice asupra unei situatii sociale care necesita rezolvare se cheama lobby.

Vrem, nu vrem sa acceptam, dar peste 80% din activitatea unei persoane publice sau reprezentant al societatii civile este activitate de lobby. Asa ca ma intreb si va intreb ce ne impiedica sa dezbatem la nivel parlamentar o astfel de tema, care, oricum, este analizata si mediatizata la nivel public de mai bine de 23 de ani.

Stimati colegi,

Trecand peste obsesiile unor lideri despotici si etatisti in conducerea statului, care se opun unei reglementari transparente a lobby-ului. pentru ca astfel s-ar elimina traficul de influenta ilegal si jocurile de culise, denumite gresit lobby, este nevoie de reglementarea acestui domeniu, pentru ca a fi lobby-ist este la fel ca orice meserie: de avocat, de notar, de economist, de inginer etc.

in contextul atragerii de fonduri europene structurale, ma refer aici la Pilonul II 2014 – 2020, si chiar de investitori strategici pentru bunastarea economiei nationale, crearea unui cadru legal adecvat pentru dezvoltarea activitatii de lobby va conduce la formarea unui segment national, regional si local de specialisti, care vor sti cum sa obtina finantari pentru diverse nevoi publice.

Va multumesc.

Media
No rating yet

Comments are closed.