Atunci când auzim de operaţii chirurgicale realizate în premieră, servicii medicale  la standarde europene, cercetare ştiinţifică,  ne gândim că este vorba despre un spital universitar din ţară sau vreo clinică privată, nicidecum de un spital municipal dintr-un orăşel de provincie.

Însă toate acestea sunt efectuate cu profesionalism de către medicii de la Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti şi pentru asta  spunem „Jos Pălăria”.

Istoria medicinei moineştene a început să se contureze acum aproximativ 142 de ani. La început spitalul avea  doar două saloane a căte 20 de paturi, un salon pentru femei şi unul pentru bărbaţi. De-a lungul timpului structura arhitecturală şi cea medicală a suferit importante transformări şi îmbunătăţiri, adăugându-se noi specializări.

În prezent Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti reprezintă un reper al medicinei băcăuane şi o concurenţă a spitalelor de elită din ţără.  Mulţi oameni din judeţ, dar şi din judeţele limitrofe apelează la serviciile medicale ale spitalului din Moineşti.

În urma atragerii fondurilor europene de către reprezentanţii spitalului, s-a reuşit, prin programul PHARE să se  dezvolte servicii medicale de obstretică ginecologie şi neonatologie. Astfel femeiile din zonă, nu mai sunt nevoite să vină în Bacău  sau la alte spitale din localităţile apropiate pentru a naşte sau a-şi îngriji nou-născuţii. Din lipsa unei secţii de obstretică ginecologie, multe naşteri aveau loc la domiciliu sau în ambulanţă, ceea ce punea în pericol viaţa mamei şi a bebeluşului.

De  asemenea, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, unitatea medicală moineşteană a mai  făcut un pas spre standardele europene, modernizând Ambulatorul spitalului. Acesta a suferit importante transformări, acum pacienţii bucurându-se de: laborator de Anatomie Patologică şi un laborator de radiologie, dar şi de condiţii moderne.

Chiar dacă nu este un spital universitar, Spitalul  Municipal de Urgenţă din Moineşti se poate lăuda cu activitate de cercetare. În 2007  a primit acreditare din partea Consiliului Judeţean Bacău pentru a desfăşura cercetare ştiinţifică.

Unele din cele mai importante proiecte de cercetare demarate în spital sunt: crearea unui compartiment de diagnosticare şi tratare a leziunilor precanceroase şi canceroase a colului uterin, Înfiinţarea unui laborator de cercetare ale afecţiunilor hepatice,  Strategii de prevenire, diagnosticare şi terapie a tumorilor tractului digestiv inferior aflate în stadii incipiente.

Prin intermediul acestor proiecte de cercetare, Spitalul Municipal de Urgenţă din Moineşti a stabilit colaborări cu universităţi de medicină din ţară:  Universitatea de Medicină şi Farmacie„ Gr. T. Popa” Iaşi, UMF „Carol Davila” Bucureşti, dar şi din străinătate; „Ziv Hospital” Israel, IRCARD FRANCE, ( Institutul de cercetare împotriva cancerului digestiv din Franţa) .

În fiecare  an Spitalul din Moineşti sărbătoreşte  la sfărşitul lunii iunie Zilele Medicale ale spitalului, un eveniment ştiinţific de mare amploare în lumea medicală locală şi naţională. Sunt invitaţi  medici din spitalele mari din ţară şi  străinătate, studenţii la medicină, pentru a împărtăşi din experienţa lor şi a  pune în aplicare noiile descoperiri medicale.

 Unitatea medicală moineşteană  demonstrează că toate aceste activităţi  ştiinţifice sunt de  bun augur pentru pacienţi,  medicii moineşteni  se perfecţionează, învăţând din experienţele dezvăluite de renumiţi medici din ţară şi străinătate. Acum Spitalul Municipal de Urgenţă din Moineşti se mândreşte cu operaţii realizate în premieră naţională, cum ar fi: Operaţii complexe pe ochi şi genunchi, operaţii de Laparoscopie printr-o singura incizie.

O zicală românească spune că „omul sfinţeşte locul”, aşa este şi în cazul Spitalului din Moineşti, toate aceste reuşite medicale din spital au avut susţinerea medicului chirurg Adrian Cotârleţ. Este medic în spitalul din Moineşti de la terminarea rezidenţiatului, iar de 14 ani este managerul spitalului, fiind cel mai longeviv manager de spital din România şi un chirurg de excepţie.

Prin dăruire, perseverenţă şi profesionalism a reuşit să învingă toate barierele  sistemului de sănătate din România şi să facă dintr-un spital de provincie, căruia de obicei nu i se dă prea mare credit, un spital la standarde europene cunoscut în toată România.

Astăzi spunem „Jos Pălăria” pentru realizările Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti şi pentru dăruirea pe care o arată cadrele medicale pacienţilor care le calcă pragul.

http://www.spitalmoinesti.ro/

http://zilele-medicale-moinesti-2015.blogspot.ro/

http://www.inforegio.ro/images/fise%20proiecte/NE_31_2098.pdf

Media
No rating yet

1 Response Comment