Jos Pălăria pentru…promotorii programului “The Duke of Edinburgh’s International Award” în Bacău
Atunci când cineva încearcă să-şi depăşească limitele, să răspundă provocărilor cu entuziasm, să pună suflet în ceea ce face, este recompensat spiritual şi apreciat de comunitatea în care trăieşte. Când însă mai multe persoane se asociază pentru a creşte împreună, pentru a-şi dezvolta abilităţile, unindu-şi ambiţiile într-un ţel comun, ei nu doar că ajung pe o treaptă superioară, ci şi devin schimbarea în mediul lor.
Fiind conştienţi de puterea unui grup care are o mentalitate flexibilă, orientată spre provocări şi învăţare, ASR Ducele de Edinburgh, Doctorul Kurt Hahn-educaţionist german şi fondator al Outward Bound şi United World Colleges şi Sir John Hunt, liderul primei echipe de escaladă a muntelui Everest, concep în 1956 un program în Marea Britanie care are drept scop dezvoltarea diferitelor abilităţi ale tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-18 ani. Între timp, acest program s-a extins în peste 140 de ţări, având drept public-ţintă tinerii cu vârsta cuprinsă între 14-24 ani.
Luând în considerare că adolescenţa este perioada în care părerea ta despre tine însuţi îţi poate determina alegerea de a fi productiv sau nu, de a vedea încercările vieţii drept oportunităţi de dezvoltare sau, dimpotrivă, dezastre, membrii fondatori au încercat să ofere tinerilor o serie de activităţi prin care aceştia îşi pot dezvolta noi abilităţi, talente şi, de asemenea, pentru a-şi petrece timpul liber într-o manieră utilă şi plăcută. Programul este non-competitiv, orientat spre încercarea de a te reinventa, de fi în competiţie cu propria persoană, încercând să îţi descoperi cea mai bună variantă a ta.
Structura de bază a programului este constituită din cinci secţiuni principale: voluntariat, aventură, aptitudini personale şi activităţi fizice, proiect rezidenţial (doar pentru participanţii la nivelul de Aur), care ajută participanţii să gândească şi să acţioneze constructiv, păstrând o direcţie orientată spre creştere. „Speranța mea este că fiecare persoană care va lua parte la acest program să găsească un scop şi o satisfacţie în plus în viaţa ei”, afirmă ducele de Edinburgh pe http://www.intaward.ro/. Astfel, datorită experienţelor inedite şi promisiunii oneste a ducelui de a oferi tinerilor un plus valoare în vieţile lor, din momentul înfiinţării programului şi până în prezent, numai în Marea Britanie au participat peste 5 milioane de tineri. Alte ţări care se bucură de o receptivitate înaltă în rândul tinerilor pentru respectivul program sunt: Australia, Canada, China (țară care are unitatea Award for Young People la Hong Kong) India, Irlanda, Africa de Sud, Lesotho.
Pentru ca tinerii fără posibilităţi, ce locuiesc în ţările aflate în curs de dezvoltare, să poată beneficia de participarea în cadrul acestui program, a fost creată fundaţia The World Fellowship (Corporaţia Internaţională de Susţinători ai Award-ului) ce a devenit o reţea globală la nivel înalt. Pentru a strânge fonduri, în fiecare an are loc o cină festivă la Palatul Buckingham din Londra, gazda evenimentului fiind Alteţa Sa Regală Prinţul Philip-duce de Edinburgh, având ca invitaţi membri ai Corporaţiei.
Programul Award s-a extins şi în România în 1991, iar în 2011 ia naştere Asociaţia Internaţional Award for Young People. În prezent există 18 unităţi Award, care se află sub tutela Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României.
Municipiul Bacău se numără, de asemenea, printre oraşele care beneficiază de organizații ce derulează programul Award. Pentru a afla mai multe despre activitățile desfășurate, numărul de tineri implicați în program și rezultatele acestuia, am discutat în această săptămână cu Dragoș Fînaru, președintele asociației Be Great, cel care coordonează programul la nivel local și a fost inclus recent în echipa de formatori internaționali care au răspândit obiectivele programului tocmai în Emiratele Arabe Unite.
Oxana Morari: Dragoș, ce reprezintă International Award for Young People?
Dragoș Fînaru: The Duke of Edinburgh’s International Award este liderul mondial al programelor de dezvoltare personală pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 24 de ani. Indiferent de mediul de provenienţă, contextul economic sau social al tânărului, programul îi imbunătăţeşte acestuia viaţa şi îi oferă şansa de a excela şi de a fi recunoscut la nivel internaţional pentru asta. Susţinut de Familia Regală Britanică cu ASR Prinţul Philip ca Patron Global, Award-ul este acum accesibil tinerilor din România sub patronajul naţional al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României.
O.M.: Cum ai aflat de existența Award-ului?
D.F.: La invitaţia unui coleg şi prieten drag (Dragoş Apostu), am participat în 2013 la unul dintre trainingurile de formare a Liderilor din cadrul programului. Trainingul a fost susţinut în Bucureşti, iar de atunci am început, încet-încet, sa îl cunosc mai bine şi să ma implic mai mult. Programul aduce împreună cunoştinţe noi, distracţia şi natura astfel încât fiecare tânăr să aibă parte de experinţe memorabile şi abilităţi de viaţă care să îi ajute în viitorul profesional şi personal.
O.M.: Cum reuşesc tinerii care participă la acest program să contribuie la dezvoltarea comunităţilor lor?
D.F.: Nici nu ştiu de unde să încep. Cu sprijinul Liderilor Award (profesori de liceu/lucrători de tineret), participanţii îşi aleg activităţi şi îşi stabilesc obiective de dezvoltare personală în cadrul fiecăruia dintre următoarele domenii:
- Voluntariat: sprijin oferit în mod voluntar indivizilor, organizaţiilor non-guvernamentale şi comunităţii locale.
- Activităţi fizice: îmbunătăţirea performanţei într-un anumit sport, dans sau activităţi de întreţinere fizică.
- Abilităţi personale: dezvoltarea unor abilităţi practice şi sociale, precum şi anumitor interese personale.
- Aventură: planificarea şi pregătirea pentru finalizarea unei călătorii de aventură în aer liber.
- Proiect Rezidenţial: oriunde e bine, nu doar acasă. În proiectul rezidenţial participantul programului îşi face noi prieteni într-un mediu necunoscut şi, împreună, se dedică activităţilor interesante şi importante alese de ei. Proiectul rezidenţial poate fi de exemplu o tabără, prezenţa într-o altă familie – în scopuri educative, o călătorie sau un proiect de voluntariat într-o comunitate necunoscută.
Direct, poate că cel mai uşor este de observat implicarea tinerilor în dezvoltarea comunităţii atunci când ne referim la secţiunile de Voluntariat, sau despre Proiectul rezidenţial. Însă şi dezvoltarea abilităţilor, şi Aventura, şi Activităţile fizice, nu fac altceva decât să construiască valori, să aducă un echilibru, să pună baze solide tinerii generaţii. Iar tânăra generaţie este, nu-i aşa, „comunitatea de mâine” J
O.M.: Câţi tineri din Bacău au participat sau participă la acest proiect?
D.F.: Momentan, în Bacău sunt 20 de tineri înscrişi în program.
O.M.: Ce te-a motivat să devii coordonator de program în cadrul Asociaţiei Be Great?
D.F.: Lucrez de aproape 10 ani cu tinerii din România, în diverse programe şi iniţiative ce ţin de educaţia şi de dezvoltarea personală şi profesională a lor. Însă toate aceste eforturi, proiecte, iniţiative, au nevoie după părerea mea, de un mediu prielnic în care să se integreze – atât cu acel context social în care tânărul creşte, cât şi cu propria sa viaţă, cu propriul său program, cu propria sa educaţie.
Dacă acest criteriu al integrării echilibrate cu societatea, pe de o parte, şi cu propria viaţă pe de alta, nu este îndeplinit, atunci schimbările, lecţiile, ceea ce tineri vor lua din aceste programe… nu vor avea impactul pentru care au fost menite.
Programul AWARD tocmai acest context în aduce, oferind un mănunchi de provocări, ce se îmbină şi se integrează armonios cu obiectivele, valorile, programul şi viitorul tinerilor. Ne-mai spunând de certificările oferite, certificări recunoscute şi apreciate pe plan internaţional.
Asta din punctul de vedere al tinerilor. Din punctul de vedere al organizaţiilor şi instituţilor care derulează programul, eu îl consider ca fiind un Standard de Calitate în ceea ce priveşte munca cu tinerii. Şi încă unul britanic!
Ong-urile, şcolile, lideele… orice instituţie care lucrează cu tinerii, cluburile sportive, etc. Toate îşi pot alinia metodologia astfel încât să poată rula programul, preluând bunele practici pe care acesta le aduce. Şi care sunt extrem de valoroase.
O.M.: Ce beneficii au participanţii Award?
- D.F.:Oferă tinerilor oportunitatea de a demonstra un real progres personal în cadrul unei structuri recunoscute la nivel internaţional
- Evidenţiază clar formarea abilităţilor antreprenoriale ale tinerilor participanţi
- Creşte nivelul de participare şcolară şi îmbunătăţeşte nivelul de realizare al performanţelor
- Creşte nivelului de angajabilitate
- Creşte implicarea în activităţi de voluntariat în comunitate, incluzând viaţa socială şi politică
- Creşte gradul de acceptare a comunităţii, tinerii devenind din ce în ce mai conştienţi de faptul că mediul social de provenienţă al fiecărui individ nu este la fel de important precum sunt abilităţile şi personalitatea sa
- Creşte capacitatea fizică şi starea de bine
- Inspiră participanţii să îşi depăşească propriile aşteptări, demonstrând progres pe parcursul
- desfăşurării activităţilor, atingând şi lărgindu-şi propriile limite şi, astfel, obţinând Award-ul
- Adaugă valoare CV-ului. Certificatul The Duke of Edinburgh este considerat o realizare non-academică de elită pentru admiterea în Universităţi
- Award-ul va fi în curând cea mai mare organizaţie non-guvernamentală pentru tineret din România
Şi lista… poate continua.
O.M.: Povesteşte-mi despre activităţile tale în cardul acestui program şi, de asemenea, despre activităţile tinerilor băcăuani.
D.F.: Printre responsabilităţile mele se numără promovarea programului, atât în rândul tinerilor cât şi în cel al organizaţiilor şi instituţiilor care lucrează cu tinerii, derularea de traininguri şi formări de noi Lideri AWARD, coordonarea programului în cadrul Asociaţiei Be Great şi partea de mentorat al tinerilor înscrişi în program.
În ceea ce îi priveşte pe cei deja înscrişi, activităţile în care aceştia sunt implicaţi variază de la persoană la persoană. De la dansuri, la călărie, la dezvoltare de competenţe în public speaking sau la crearea de expoziţii de artă, până la coordonarea voluntarilor din organizaţiile din care fac parte aceşti tineri, a proiectelor, etc.
Pentru că fiecare dintre noi suntem diferiţi, AWARD-ul ne oferă această frumoasă oportunitate de a ni-l construi şi mula pe nevoile, visurile şi obiectivele proprii. Astfel că fiecare program este individual şi croit să se potrivească celui care se înscrie în această frumoasă provocare J
O.M.: Ce mesaj aţi transmite tinerilor care îşi doresc schimbări de personalitate şi, de asemenea, schimbări în comunităţile lor?
D.F.: Să nu treacă nepăsători pe lângă oportunităţile de dezvoltare.
Nici nu ştiţi când vă vor trebui J
Be Great!