Jos pălăria pentru… proiectul „Big Build 2015” iniţiat de către Habitat for Humanity în Bacău
Ce faci tu pentru o Românie în care spectacolul sărăciei este la el acasă? Ce faci tu pentru o comunitate pe care o visezi zilnic altfel? Fie că eşti politician, profesor, angajat la o firmă, măturător de stradă, femeie de serviciu sau student, unde este partea ta care lucreză la o schimbare?
Statisticile guvernamentale spun că 2 din 5 români trăiesc de azi, pe mâine, situaţia fiind aproape disperată pentru o mare parte a comunităţilor rurale. Conform institutului Naţional de Statistică, numărul de persoane expuse riscului de sărăcie din 2007 până în 2013, în regiunea Nord Est a ţării atinge 48,9%, find depăşit doar cu 4,5% de către regiunea Sud-Est. Suntem la doi ani distanţă, dar continuăm să fim o piatră de moară legată la gâtul Uniunii Europene. România va continua să râmână un stat al iluziilor atât timp cât masele dispersate în culori politice, ideologice şi grupuri de interese vor continua să paseze vina ca într-un joc de volei. Comunitatea are nevoie de mâini voluntare, de curajul deopotrivă al generaţiilor aflate la răsărit şi al celor aflate la apus. Naţiunea se construieşte prin implicare, ea este cea care dă sentimentul de apartenenţă la un grup.
Anul acesta Bacăul este pus în faţa unei noi provocări prin proiectul impresionant „Big Build 2015”, elaborat de organizaţia Habitat for Humanity, prin care băcăuanii mai au o şansă de a demonstra că nu au doar simple aspiraţii, ci şi se pot implica, în adevăratul sens al cuvântului, în acţiuni care aduc valoare în comunităţile în care trăiesc. Vor vedea sub ochii lor cum pot obţine roadă din puţinul de care dispun, dar îl dăruie cu pasiune. În perioada 5-9 octombrie sunt aşteptaţi voluntari care vor salva 8 familii ce locuiesc în condiţii improprii: familii ale căror case din punct de vedere structural reprezintă un pericol, care au băi şi bucătării nefuncţionale sau improvizate, sisteme de instalaţii lipsă sau defecte, uşi şi ferestre necorespunzătoare, spaţii mici, nepotrivite unui mod de viaţa sănătos sau locuinţe pentru care cheltuiesc mai mult de 50% din venituri pentru întreţinere. Experienţa nu este un obstacol, întrucât mulţi dintre voluntari au învăţat să ţină ciocanul în mână pe şantier, în cadrul acestor proiecte.
Clive Rainey, primul voluntar la Habitat for Humanity – organizaţia care construieşte în prezent case în diferite zone ale lumii, afirmă, după o experienţă de 37 de ani în voluntariat, că e nevoie de acest tip de activitate „pentru a învăţa adevăratul sens al vieţii”, adăugând că „adevărata putere nu vine cu un birou ales, devenind un dictator sau oricare alte modalităţi artificiale de a conduce. Adevărata putere vine din abilitatea de face o diferenţă în vieţile noastre şi în vieţile altora”, că „o lungă şi bună activitate de voluntariat ar trebui să fie o cerinţă majoră pentru cineva care vrea să fie ales!”. Clive a fost cel ce a intodus conceptul “Sweat Equity” prin care familia care urmează să beneficieze de o locuinţă, trebuie să se implice la construirea imobilului. Regulamentul prevede o mie de ore de voluntariat din partea beneficiarilor, consimţite în cadrul unui contract. Ideea a fost extinsă în 80 de ţări unde activează organizaţia. Membrii ONG-ului nu cred doar în construcţii ca elemente de protecţie împotriva sărăciei, ci şi în valori care trebuie să crească în mediul unei familii unite, aducând stablitate socială, simţul demnităţii şi un înalt potenţial educaţional, motiv pentru care Habitat for Humanity International organizează diverse acţiuni de conştientizare şi educare.
Deşi, colectează date despre aplicanţi şi zona în care trăiesc, cum ar fi: accesul la educaţie, ajutor medical, apă potabilă, venit financiar, posesiuni proprii şi, de asemenea, manageriază procesul de construcţie, organizaţia contează mult pe donaţii financiare şi pe voluntarii de pe plan local, recrutaţi atât din mediul organizaţiior non-guvernamentale, cât şi din mediul companiilor. Astfel, personalul din cadrul firmelor sau a instituţiilor publice doritor să aibă un team building valoros se pot înscrie la adresa: iolanda.burtea@habitat.ro, iar cetăţenii care se simt responsabili şi îşi doresc în mod autentic o schimbare în comunitatea lor, se pot înscrie separat sau cu prietenii la adresa : alex.sbircea@habitat.ro.
Noi spunem Jos Pălăria pentru evenimentul Big Buld 2015 care va avea loc de Ziua Mondială a Locuirii de pe 5 octombrie 2015.
Evenimentul Big Build 2015 care va avea loc de Ziua Mondială a Locuirii de pe 5 octombrie 2015, nu 6 octombrie, pana pe 9 octombrie