Jos palaria pentru Festivalul “Dans Contemporan – Bacau 2014”

In perioada 23 – 25 octombrie 2014 a avut loc Festivalul “Dans Contemporan – Bacau 2014” organizat de Centrul de Cultura “George Apostu”, un eveniment care reunit atat admiratorii acestui tip de dans, cat si profesionisti ai domeniului. Conceptul festivalului are la baza valorificarea unor proiecte propuse si realizate de artisti care au beneficiat de rezidente, in Bacau, la Centrul de Cultura „George Apostu”, sau in Luxemburg, toate sub egida Programului European „E-Motional rethinking dance”.

Primul spectacol al festivalului a avut loc pe data de 23 octombrie, de la ora 18.30, la Teatrul Municipal “George Bacovia”. Regizorul Geoffrey Sykes a adus pe scena spectacolul “Signals of the Real”, o combinatie intre dans si teatru, versuri, proiectii video si muzica. La aceasta productie a participat coregrafa Alysha Firbank din Australia, alaturi de doi dansatori din Bucuresti, Galea Bobeicu si Cristian Osolos. De asemenea, in timpul prezentarii am avut ocazia de a-i admira si pe muzicienii de la Filarmonica “Mihai Jora” Bacau si Colegiul National de Arta “George Apostu” Bacau.

Spectacolul a reprezentat o metafora pentru societatea in care traim, societate care de multe ori pune bariere creativitatii si imaginatiei individului, prin diversele mecanisme dupa care se ghideaza. Astfel, spatiul creat de artisti a transpus publicul intr-o alta realitate, unde imaginatia nu are limite si este singura sursa de “venit” si “hrana spirituala”.

O mare parte a publicului prezent la spectacol au fost tineri, fapt care a reprezentat un punct forte pentru comunitatea bacauana, observandu-se astfel interesul acestora pentru arta si cultura. Observam ca tinerii nostri tind sa cunosca frumosul si sa absoarba orice informatie utila pentru dezvoltarea lor personala.

Urmatoarele zile ale Festivalului ne-au incantat cu spectacole diverse, fiecare ajungand la inimile publicului in modul sau aparte, prin interpretarile pe care fiecare le poate desprinde din fiecare miscare sau imagine surprinsa. Printre acestea se numara prezentarile informale ale proiectelor dezvoltate de cele doua coregrafe: Ana Trincão (Portugalia) si Sintija Silina (Letonia), beneficiare ale rezidentelor artistice derulate de Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău, pe parcursul lunii octombrie. Spectacolul „EVENT” al Anei Trincão a fost urmat de spectacolul „DRIFT” semnat de Tímea Kovács & Alexandra Girbea (Romania). De asemenea, Sala Studio a Teatrului Municipal Bacovia a gazduit spectacolul „Walk in Beauty”, in regia lui Geoffrey Sykes si coregrafia Alyshei Firbank (Australia).

Editia din acest an a festivalului„Dans contemporan- Bacau 2014” s-a incheiat cu prezentarea informala a proiectului „breath management”, conceput de cea de-a doua rezidenta, Sintija Silina (Letonia) si cu spectacolul „If I had…” al coregrafului Giovanni Zazzera (Luxemburg).

Singurul “minus” al acestui festival a fost slaba informare a publicului cu privire la acest eveniment atat de important pentru comunitatea bacauana. Spectacolele care s-au tinut la Centrul de Cultura “George Apostu” nu s-au bucurat de un public la fel de mare si divers, desi acestea au avut frumusetea lor particulara, toate fiind diferite unul fata de celalalt. De asemenea, din convorbirile cu artistii care au petrecut o luna in comunitatea bacauana, am constatat ca lipsa de informare de la nivelul comunitatii locale inca exista, motiv pentru care acestia nu au reusit sa relationeze cu prea multi tineri pe perioada petrecuta in Bacau.

Cu toate acestea, echipa proiectului “Cetateni Activi pentru Bacau” incurajeaza eforturile depuse de Centrul de Cultura “George Apostu” si partenerii acestuia, pentru a creste implicarea tinerilor bacauani in noile forme de arta contemporana, prea putin prezente in orasele de provincie ale Romaniei. Jos palaria!

Autor: Sabina Roibu

Voluntar Comunicare in cadrul proiectului „Cetateni Activi pentru Bacau”

Media
No rating yet

1 Response Comment