Iulian Iancu : Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr.123/2012, a Legii petrolului nr.238/2004, precum si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.6/2014 privind exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar al statului la Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica”- S.A. si la Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale – “Transgaz” – S.A. Medias si pentru modificarea unor acte normative (PL-x 369/2014). (adoptat)
Stimaţi colegi,
Tocmai vorbeam la dezbateri generale că e singura lege care ar trebui să depăşească dezbaterea politică. Din păcate, colegii noştri se menţin în această atitudine şi atunci trebuie să le spunem explicit că noi transpunem directive europene şi nu traducem. Doi. Aceste modificări sunt modificări fundamentale pentru a transparentiza costurile din interiorul activităţilor sistemului energetic şi care se adresează gradului de suportabilitate a tuturor consumatorilor, în special a consumatorilor casnici.
Aceste modificări nu sunt un moft, sunt o necesitate din cauza situaţiei speciale economice în care se află Europa, în ansamblul său. Setul acesta de măsuri, dacă o să fiţi atenţi, a fost luat şi de alte state membre, iar termenii pe care i-au propus sunt 2023-2025. Abţinerea dumneavoastră este echivalentă cu a refuza o relaxare a creşterii preţurilor în sistemul energetic adresată consumatorului român.
În condiţiile în care Europa, în ansamblul ei, se află într-o situaţie de criză economică împinsă către deflaţie, cu o inflaţie de până la 1%, cu o creştere a şomajului la 11,5% faţă de SUA cu 6,5%, cu o pierdere a competitivităţii datorată creşterii preţului la energie, cu o situaţie geopolitică atât de gravă în ceea ce înseamnă materiile prime energetice şi vedeţi, o treime din aceste materii prime energetice sunt dintr-o singură sursă, Rusia, care iată cum foloseşte acest instrument politic.
Măsurile din această lege sunt dincolo de orice dispută politică. Se adresează deopotrivă operatorilor, instituţiilor statului, grăbirii şi urgentării proiectelor strategice şi consumatorului casnic din această ţară.
De aceea, acest tip de dezbatere trebuie lăsat într-un plan secund, iar la aceste legi, vă rog şi vă invit pe toţi să fim unitari în a acţiona în interesul statului naţional român.
Vă mulţumesc.