Propunere legislativă pentru completarea articolului 16 din Legea nr.383/2013 a apiculturii, avându-i printre inițiatori și pe parlamentarii PNL de Bacău Dragoș Luchian și Ionel Palăr, a fost adoptată în cadrul ședinței plenului Senatului din data de 18 martie.

Luchian-DragosPalar-Ionel

Propunerea prevede creşterea termenului privind revizia tehnică a transportatoarelor de stupine la trei ani, precum şi a plăţii taxei de revizie care se va achita tot din trei în trei ani. Inițiatorii propunerii susțin creşterea termenului privind revizia tehnică  întrucât, dacă un mijloc de transport cu gabarit ridicat sau cu o masă de greutate între 3,5 – 10 tone are o medie de circulaţie de 7000 km/lună parcurşi, atunci un mijloc de transport autopropulsat înregistrat în circulaţie pentru transportul stupinilor are o medie kilometri parcurşi de maxim 5 000 km/an (adică în jur de 830 km/iună).

Propunerea de completare a legii apiculturii are următorul conținut: “Art. 16 – (3) Prin derogare de la prevederile din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, revizia (inspecţia) tehnică a mijloacelor de transport autopropulsate înregistrate în circulaţie, care efectuează transportul stupilor în pastoral, se realizează din trei în trei ani. Taxa aferentă se achită o dată la trei ani, când are loc efectuarea reviziei.”

În anul 2000, România producea şase tone de miere „eco”, în timp ce în anul 2011 s-au produs 3.800 de tone, 80% fiind exportate în Franţa şi Germania. Chiar şi aşa, mult mai puţin decât ce se producea până în 1990, se arată în expunerea de motive

Propunerea are termen de adoptarea tacită data de 05.05.2015.

Propunerea inițiată de deputatul Ion Melinte a fost respinsă în cadrul aceleiași ședințe

Melinte-Ion

O altă propunere semnată de un deputat băcăuan, Ion Melinte (PSD), ce viza aceeași lege, a fost respinsă de votul senatorilor. Deputatul propunea introducerea unui articol care să prevadă faptul că amplasarea familiilor de albine în gospodăriile populaţiei din intravilan se face la o distanţă de cel puţin 10 m de gard, cu aprobarea consiliului local.

În momentul de față, legea apiculturii prevede, la articolul 13, amplasarea stupilor la o distanţă de minimum 5 m faţă de limita altor proprietari, în intravilan sau extravilan, sau, obligaţia apicultorului de a executa un gard de minimum 2 m înălţime. Cu toate acestea, consideră inițiatorii, în ultimul timp au apărut stupine în zone aglomerate – poluate, în oraşe, între case şi blocuri, pe suprafeţe mici de teren, fiind în unele cazuri zeci de familii de albine, care pun în pericol însăşi viaţa oamenilor, copii şi adulţi, în special a celor alergici.

Media
No rating yet

Comments are closed.