Iancu Iulian – Dezbateri generale asupra Propunerii legislative privind performanţa energetică a clădirilor din România
Domnul Iulian Iancu:
Stimaţi colegi,
De ce e foarte importantă o astfel de lege; cred că vă este cunoscut tuturor că în 22 ianuarie confirmă şi comisarul european prin vocea lui că prima măsură la nivelul Uniunii Europene este cea legată de eficienţa energetică în topul politicilor energetice, ca o măsură de reducere a consumului şi de eficientizare în utilizare. Însă situaţia creată acum între Rusia şi Ucraina ne-a demonstrat tuturor de ce această măsură este cea mai importantă măsură dintre politicile energetice la nivel european.
Din punct de vedere al României, ea este, aş putea să spun, un proiect de lege-cadru pentru a salva ceea ce astăzi pierdem în sistemul energetic, adică pierderea este de 28 la sută, în euro înseamnă 4,2 miliarde de euro. De aici şi potenţialul uriaş pe care îl are România, adică am putea salva 50 la sută imediat, mai ales în zona clădirilor. În zona clădirilor avem un consum de 40 la sută din totalul consumului de energie. 40 la sută este în clădiri.
Cu alte cuvinte, programul naţional de acţiune care va fi realizat în baza acestei legi va impune clădirilor guvernamentale un program de eficientizare în procent de 3 la sută din total suprafaţă clădiri publice. Şi cu aceasta începe programul în România. Însă el se adresează de la producţia de energie, la transport, distribuţie, furnizare, până la consumatorul final, în special se adresează acestuia; căruia sperăm să-i dăm astfel o soluţie pentru economisirea energiei şi reducerea facturii. Cu alte cuvinte, avem un act normativ crucial, extrem de important, dar care se adresează în primul rând cetăţenilor României în calitatea lor de consumatori casnici. Mai are un instrument extrem de important, respectiv introduce pentru prima dată contractul de performanţă energetică, adică principiul ESCO prin care companiile pot să asigure în pachet servicii energetice de la furnizare, înlocuirea aparaturii şi echipamentelor existente, până la oferirea gestiunii consumului de energie, deci managementul energetic la nivelul consumatorului.
Gândiţi-vă câte locuri de muncă se vor crea în România, gândiţi-vă câte societăţi ESCO vor apărea în diverse zone ale României, practic suntem în faţa unui act normativ care va crea mii de societăţii, mii, zeci de mii de locuri de muncă, cu un mare avantaj. Ele nu vor fi delocate, pentru că acele locuri de muncă se creează în zona unde se va face prestarea de serviciu pentru performanţa energetică. Adică, la această clădire pentru reducerea consumului, la Hotel Mariott, la clădirea Guvernului, la sediul unei companii sau chiar la sediul unei unităţi de producţie.
Cu alte cuvinte, stimaţi colegi, vă invit să votăm acest proiect de lege. El, de asemenea, este un act normativ de transpunere a unei directive europene.
Termenul limită era 11 iunie, cu alte cuvinte, suntem în imperativul de a fi promovat pentru a nu intra în infringement.
Mulţumesc.
…………………………………………
Domnul Iulian Iancu:
Stimaţi colegi,
Aşa cum subliniam, comisia a fost sesizată cu această propunere legislativă. Avem în dezbatere… această propunere a parcurs o perioadă mai lungă de timp, până la care…, între timp Uniunea Europeană a fost mai rapidă decât Parlamentul nostru şi a ajuns să promoveze Directiva. Directivă care… în vederea transpunerii şi respectării termenului, îmi cer scuze, era 5 iunie, nu 11 iunie, au fost invitate toate instituţiile statului român – de la minister până la autorităţile de reglementare şi societăţile şi organismele, societăţile comerciale din domeniul energetic, dar şi organismele profesionale, practic absolut toţi actorii au fost la dezbateri. Dezbaterile au durat mai bine de patru luni, suntem în… ultima dezbatere a avut loc săptămâna trecută, avem toate amendamentele, toate observaţiile tuturor instituţiilor au fost preluate în acest act normativ.
De aceea, în urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât în unanimitate să propună plenului aprobarea acestui act normativ.
Mulţumesc.
…………………………………………
Domnul Iulian Iancu:
Eu să dau răspunsul?
…………………………………………
Domnul Iulian Iancu:
Da. Aş vrea să vă spun, stimaţi colegi, că îngrijorarea nu se justifică şi aş vrea să-i spun şi domnului Antal că sunteţi îngrijorat, aţi participat şi la discuţii, şi probabil acum vă gândiţi că s-ar putea să fie un alt raport decât cel pe care l-am discutat.
Stimaţi colegi,
Pe fond discutăm de legea, transpunerea Directivei privind eficienţa energetică.
Între actele normative trimise de către Guvernul României Parlamentului ca priorităţi în această sesiune era transpunerea acestei directive. S-a şi dispus atunci formarea unui grup interministerial care a lucrat în acest interval, februarie până acum, grup interministerial la care aţi participat şi dumneavoastră şi din care au făcut parte toate ministerele implicate: Ministerul Dezvoltării, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul de Finanţe şi instituţiile şi autorităţile din domeniu.
Toate observaţiile au fost făcute luând articol de articol directiva pentru eficienţă energetică. Toate sunt, de fapt, respectă în oglindă directiva punct de punct. Ce v-a putut pe dumneavoastră acum deranja şi crea o confuzie este că raportul nostru, pentru a putea respecta termenele, s-a aşezat pe această propunere care viza eficienţa energetică şi în mod special eficienţa energetică în clădiri. Între timp, de la data iniţierii propunerii mele, directiva europeană privind performanţa energetică în clădiri a fost aprobată de către Guvernul anterior şi este lege astăzi în vigoare. Deci, acele elemente nu au dispărut, sunt în vigoare prin transpunerea directivei pentru performanţă energetică şi toate celelalte le găsim la amendamente, urmărim numai coloana 2, iar coloana 2, dacă o urmărim de la un capăt la altul, o să observaţi că nu există nicio neregulă, nu există nicio abatere, nu există nicio neconformitate.
Greşeala a fost că dumneavoastră aţi urmărit coloana 1 în comparaţie cu coloana 2 şi atunci aţi văzut capitol lângă articol şi aţi spus: domnule, nu este corelare! Nu. Noi acum, în baza grupului interministerial, urmărim coloana 2. Iar coloana 2 se adresează, e foarte adevărat, şi producţiei de energie, şi distribuţiei, şi transportului. Deci, noi avem aici tot ce se referă la eficienţă energetică.
În acest moment respectăm practic termenul impus de către Uniunea Europeană, şi care era 5 iunie, şi avem în fapt un act normativ care produce efecte în conformitate cu directiva, neavând nicio abatere de la discuţiile în grupul interministerial.