Deputatul PMP de Bacau Valerian Vreme sustine nevoia unei strategii de dezvoltare a economiei romanesti si pentru oamenii activi ai acestei tari, care au nevoie de munca, de alternative, si nu de ajutoare sociale
Declaratia politica a deputatului PMP de Bacau Valerian Vreme:
Doua drame petrecute in ultimele saptamani in colegiul pe care il reprezint m-au determinat sa sustin astazi o declaratie politica, in plenul Camerei Deputatilor. Declaratia de mai jos!
Unde am ajuns ignorand clasa de mijloc?
Un barbat de 40 de ani a murit in fata Fiscului din Onesti, acum cateva zile. Si-a dat pur si simplu foc, pentru ca nu a mai suportat povara datoriilor pe care le avea de platit catre stat. Acum aproape o luna in urma, un alt onestean, tot om tanar, a sfarsit intr-un streang, dupa ce a realizat ca este in imposibilitatea de a mai da banii pentru intretinerea apartamentului. Doua destine, cu tot ceea ce presupune aceste gesturi disperate: durerea familiilor, copii ramasi fara un parinte.
Am venit in fata dumneavoastra sa trag un semnal de alarma. Avem, doamnelor si domnilor colegi, responsabilitati fata de multe aspecte ce se petrec azi in societatea romaneasca. Nu putem trece mai departe, cu ochii inchisi, ca si cum astfel de drame au loc in alte timpuri, nu in aceste vremuri in care noi suntem parlamentari ai statului roman. Traiesc tot mai mult senzatia ca toata grija actualilor guvernanti, toata grija noastra, atunci cand votam o lege sau alta, se indreapta doar spre cei defavorizati. De oamenii normali, de oamenii activi, de cei care ar trebui sa dezvolte societatea noastra, de cei care ar trebui sa duca un trai decent in baza muncii lor, nu se mai preocupa nimeni.
Sunt cu atat mai ingrijorat cu cat astfel de evenimente au loc intr-un oras cunoscut, Onesti, judetul Bacau, pana acum cativa ani, un pol de sustinere a economiei romanesti. Un oras in care a functionat o rafinarie, un combinat de cauciuc sintetic, singurul, de altfel, din tara, si o performanta companie chimica. Pe unele s-a pus lacatul, altele sunt intr-un regres pe care nu-l justifica criza economica mondiala sau lipsa pietelor de desfacere. Iar ceea ce se intampla la mine in colegiu poate fi multiplicat, din pacate, in foarte multe alte locuri din tara. Este suficient sa ma uit in Bacau, unde, pe o fabrica de incaltaminte care exporta in toata lumea functioneaza un mol, pe o fabrica de postav deschisa inainte de primul razboi mondial s-a ridicat un alt mol, iar cea mai veche fabrica de hartie din tara a fost transformata intr-un teren viran.
Cred ca suntem responsabili pentru ceea ce se intampla si pentru faptul ca oamenii activi ajung sa-si dea foc, asupriti de poverile fiscale. Cred ca avem datoria, obligatia, de a cere guvernantilor sa prezinte masuri ferme si coerente, pe termen scurt si mediu, de sustinere a economiei romanesti, de ajutor pentru economia reala, sanatoasa, cea care aduce plus-valoare unei societati si bunastare oamenilor. Acesta este un proiect care ar trebui sa ne preocupe pe toti, iar macar dreapta romaneasca ar trebui sa se adune in jurul acestui proiect, pana nu ne vor pleca toti specialistii din tara, in cautarea unui trai minim decent.
Doamnelor si domnilor, da, sunt ingrijorat de soarta populatiei active din Romania si ma mai preocupa ceva. S-a pierdut pierdut ideea clasei de mijloc, care e ca si inexistenta. Uitati-va ca niciunul dintre noi nu mai are curajul sa vorbeasca despre aceasta clasa de mijloc, ce parea unul dintre cele mai frumoase, mai generoase proiecte ale anilor 90. Si micul om de afaceri, si medicul, si profesorul, si meseriasul adevarat, ar fi trebuit astazi sa se regaseasca in aceasta clasa de mijloc. Dupa 25 de ani, traim intr-o lume profund stratificata. Cei foarte putini si foarte bogati, si restul lumii. De aceea, cred ca ar trebui sa reflectam si sa ne gandim la o strategie pentru economia romaneasca si pentru oamenii activi ai acestei tari, care au nevoie de munca, de alternative, si nu de ajutoare sociale.
Nu poti sa ai prosperitate, dezvoltare si nu in ultimul rand, democratie, ignorand clasa de mijloc!