Deputatul Miron Smarandache solicita facilitati pentru comunitatea din Poduri in urma investitiilor americane in domeniul gazelor naturale
INTREBARE
Adresata: Domnului Ministru Razvan-Eugen Nicolescu, Ministrul delegat pentru Energie, Guvernul Romaniei.
De catre: Deputat PSD de Bacau, Miron Smarandache.
Obiectul intrebarii: Investitiile in domeniul gazelor naturale din zona Poduri-Moinesti, judetul Bacau.
Stimate domnule ministru delegat,
Compania americana Stratum Energy si-a exprimat dorinta de a investi peste 150 milioane de dolari in judetul Bacau, dupa ce in zona municipiului Moinesti, mai exact in comuna Poduri, s-au descoperit rezerve apreciabile de gaze naturale. Specialistii sustin ca exploatarea gazelor din apropiere de Moinesti va conferi firmei americane statutul de al treilea mare producator de gaze din Romania, dupa Romgaz si OMV Petrom.
Localnicii din zona Moinesti-comuna Poduri, precum si autoritatile locale, spera ca investitia respectiva sa aduca unele facilitati pentru comunitate. In acest sens, ar fi de dorit ca Primaria comunei Poduri sa obtina o anumita suma drept redeventa pentru comunitatea locala, si, de asemenea, compania americana sa fie obligata sa execute anumite investitii in zona, pentru modernizarea unor drumuri, scoli sau gradinite, precum si alte lucrari de infrastructura. De asemenea, trebuie sa va informez ca vorbim despre o zona cu traditie in domeniul industriei petroliere, cu foarte multi specialisti, care ar putea fi angajati de compania americana, fara a fi folosita forta de munca din afara judetului Bacau. Din datele existente pana acum rezulta insa ca americanii au angajat deocamdata foarte putini oameni, marea lor majoritate nefiind din zona.
Pentru buna informare a cetatenilor din zona, pe care-i reprezint in Parlament, va intreb respectuos domnule ministru delegat:
1. Exista posibilitatea ca investitorul american din zona Poduri sa realizeze solicitarile mai sus enuntate, in favoarea comunitatii locale?
2. Poate statul roman sa determine investitorul sa angajeze specialistii in petrol si gaze existenti in prezent in zona, care momentan nu au loc de munca?
2. Care este productia anuala estimata a fi inregistrata in zona, dupa finalizarea investitiei?
3. Estimati ca atragerea de investitii si tehnologie din strainatate va ajuta Romania sa devina independenta energetic? Daca da, cand previzionati acest lucru?
Solicit raspuns scris.
Deputat PSD de Bacau,
Miron SMARANDACHE