pret copie primaria bacauÎn urmă cu câteva luni, vă anunțam că Primăria Bacău îngrădește vizibil accesul la informațiile de interes public, solicitând un preț de 5 lei/pagină pentru documentele solicitate în format fizic prin legea 544/2001 (lege care dă dreptul cetățenilor, “liber și neîngrădit”, să obțină aproape orice informație publică).

Nu mai departe de săptămâna trecută, deputații au avut de votat un proiect de lege care elimina tocmai această aberație, și anume obligativitatea cetățenilor de a achita o taxă pentru eliberarea documentelor cu privire la activitatea instituțiilor pe care le întrețin lună de lună, (tot) prin taxe. Proiectul i-a avut printre inițiatori și pe senatorii băcăuani Marcel Bujor și Dragoș Luchian. Surprinzător sau nu, toți deputaților băcăuani prezenți în sală s-au opus acestei prevederi, votând “pentru” respingerea proiectului.

Pentru că suntem direct afectați de această decizie, dorim să ne exprimăm toată dezamăgirea față de Cosmin Necula, Lucian Ciubotaru, Viorica Marcu, Ion Melinte, Ionel Palăr, Valerian Vreme, Miron Smarandache și Vlase Petru pentru faptul că nu au înțeles că legea ar duce la rezolvarea unei mari probleme de transparență chiar în centrul județului pe care îl reprezintă, implicând niște costuri minore pentru copiatoarele de prin primării și alte instituții. Ceilalți trei deputați băcăuani, Lucian Șova, Constantin Avram și Iulian Iancu, au fost absenți.

Iată, în continuare, ce presupunea, concret, propunerea legislativă.

Eliminarea obligaţiei solicitantului informaţiilor de interes public de a suporta costul serviciilor de copiere a documentelor deţinute de instituţia publică, asigurarea plantării de către primării a unui copac pentru fiecare nou-născut şi extinderea aplicabilităţii procedurii privind transparenţa decizională – proiecte de lege respinse de Camera Deputaţilor

  • Propunere legislativă privind modificarea Legii 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public

Prin această iniţiativă legislativă se propune abrogarea alineatului (1) al art. 9 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul eliminării obligaţiei solicitantului informaţiilor de interes public de a suporta costul serviciilor de copiere a documentelor deţinute de autoritatea sau instituţia publică.

Potrivit expunerii de motive, prevederea de la articolul 9 alin. (1) din Legea nr. 544/2001 este de natură să îngrădească oricărui cetăţean, solicitant de copii după documentele deţinute de autorităţi şi instituţii publice, liberul acces la informaţii de interes public, având în vedere  faptul că „în practică, multe dintre autorităţi şi instituţii publice se ascund după introducerea unor taxe de xerocopiere în cuantumuri foarte mari, astfel încât solicitarea de copii după documente publice este descurajată, din start”.

În momentul de faţă, Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, prevede, în opoziţie cu titlul legii ca solicitantul de copii de pe documentele deţinute de autoritatea sau instituţia publică să achite serviciile de copiere. Aici cităm articolul 1 din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public: „Accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţie de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României şi cu documentele internaţionale ratificate de Parlamentul României”.

Astfel, se poate preciza faptul că prevederea de la articolul 9, alineatul 1, din Legea 544/2001 nu se face altceva decât să îngrădească oricărui cetăţean – solicitant de copii după documentele deţinute de autorităţi şi instituţii publice liberul acces la informaţii de interes public. Drept urmare, se doreşte reglementarea acestui fapt prin abrogarea alineatului 1 din articolul 9 al Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, fiind supusă dezbaterii şi adoptării parlamentare prezenta propunere legislativă de abrogare a acestei prevederi.

În şedinţa Camerei Deputaţilor din data de 13 mai, această propunere legislativă a fost respinsă, rezultatul votului (pentru respingere) arătând în felul următor: 252 de voturi „pentru”, două „contra” şi 11 abţineri.

Nume şi prenume Grup Pentru Împotrivă Abţineri Absenţi
Necula Cosmin PSD X
Ciubotaru Lucian PNL X
Şova Lucian PSD X
Marcu Viorica PNL X
Melinte Ion PSD X
Avram Constantin PC-PLR X
Vreme Valerian UNPR X
Palăr Ionel PNL X
Smarandache Miron PSD X
Iancu Iulian PSD X
Vlase Petru PSD X

 

 

Media
No rating yet

2 Response Comments

  • cristi20 mai 2015 at 08:41

    Poate ca ar trebui sa invatam sa folosim internetul, uh, ce spuneti? Ne-ar scuti de drumuri si timp pierdut si poate ca din cauza asta au respinsi proiectul… Suntem in 2015 oameni buni, pune-ti mana pe mouse si gasiti ce va intereseaza…

    • Marian Dămoc20 mai 2015 at 08:57

      Noi folosim internetul, problema e că ei nu fac la fel. Multe dintre documente nu sunt in format electronic, astfel ca ni se pun la dispozitie doar in format fizic, contra taxei de 5 lei pe pagina. In plus, si pentru copiile interne, atunci cand sunt necesare, se percepe aceeasi taxa.