Stimate colege, stimaţi colegi,

În data de 17 februarie a acestui an, postul de televiziune britanică Channel 4 a difuzat prima parte dintr-o serie de documentare intitulate ”The Romanians Are Coming” („Vin românii”), care analizează traiul românilor stabiliţi în Marea Britanie şi care doreşte să prezinte cauzele dorinţei acestora de a părăsi ţara.

Episodul a stârnit reacţii adverse din partea comunităţii româneşti aflate pe teritoriul britanic, aceştia argumentând că emisiunea prezintă o imagine falsă a imigranţilor români şi îi poate pune într-o lumină nefavorabilă.

Excelenţa sa, Ion Jinga, Ambasadorul României la Londra, s-a declarat dezamăgit de modul în care comunitatea română din Marea Britanie a fost prezentată, şi consideră că expunerea doar a aspectelor negative este incorectă şi discriminatorie. Tot dânsul a afirmat că cetăţenii români sunt bine integraţi în societatea britanică şi se remarcă la locul de muncă prin profesionalism. De asemenea, în această problemă s-a exprimat şi Consulul României la Bristol, domnul Răzvan Constantinescu, care a declarat că documentarul reprezintă o pată publică adusă oamenilor muncitori care provin din ţara noastră, aceştia simţindu-se ofensaţi de emisiune.

Ca răspuns din partea celor stabiliţi în Marea Britanie, în data de 22 februarie, aceştia au organizat un protest la Londra, în faţa postului de televiziune. Această mobilizare este de înţeles întrucât a aratătat preocuparea faţă de imaginea comunităţii româneşti din insulă.

În acelaşi timp consider că nu trebuie să blamăm producătorii emisiunii sau societate britanică. Există cetăţeni români care nu reprezintă interesele patriei şi care pot afecta imaginea acesteia în străinătate. Fie că vrem sau nu, fiecare din noi este un ambasador al ţării, iar acţiunile şi comportamentul nostru vor fi considerate reprezentative societăţii din care provenim. Să nu uităm totuşi că majoritatea celor care emigrează sunt oameni de care ţara noatră are nevoie, profesionişti care pot ajuta economia şi studenţi care reprezintă generaţia de mâine. Aceşti români fac cinste ţării noastre, oriunde merg, şi nu merită să fie supuşi unor astfel de portretizări bazate pe stereotipuri negative.

De aceea, trebuie să reacţionăm rapid şi să facem demersurile şi acţiunile diplomatice necesare asupra autorităţilor britanice pentru a înceta difuzarea emisiunii, deoarece prezentarea este una distorsionată şi afectează negativ atât imaginea românilor din Marea Britanie, cât şi din restul lumii.

Senator PC

Vasile Nistor

Media
No rating yet

Comments are closed.