Smarandache-Miron-Alexandru

Am primit un răspuns la interpelarea adresată ministrului delegat pentru energie pe tema investiţiilor în domeniul gazelor naturale preconizate a se derula în zona Poduri-Moineşti. Reprezentaţii Guvernului au precizat în răspuns că autoritatea competentă care reprezintă interesele statului în domeniul resurselor de petrol este Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Această instituţie se ocupă de operaţiunile petroliere realizate de către persoane juridice, române sau străine, în condiţiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 238/2004, numai în cadrul unor perimetre stabilite în acest scop de către autoritatea competentă. De asemenea, specialiştii Executivului au opinat că, potrivit prevederile art. 5 alin. (1) din Legea petrolului nr. 238/2004, „Lucrările de dezvoltare şi exploatare a zăcămintelor comerciale de petrol se pot executa numai pentru rezerve confirmate de autoritatea competentă, la propunerea titularului”.

În ceea ce priveşte întrebarea legată de independenţa energetică a României, mi s-a răspuns că în conformitate cu prevederile Programului de guvernare 2013 – 2016, unul din obiectivele prioritare asumate de către Guvern este asigurarea independenţei energetice a României. „Aceasta poate fi obţinută prin exploatarea eficientă a resurselor naturale de care România dispune, precum şi a rezervelor de hidrocarburi din Marea Neagră, dar şi din surse alternative de energie, toate cu respectarea celor mai înalte standarde de protecţia mediului”, se mai notează în document.

În interpelarea mea m-am referit la faptul că o companie americană, Stratum Energy, şi-a exprimat dorinţa de a investi peste 150 milioane de dolari în judeţul Bacău, după ce în zona municipiului Moineşti, mai exact în comuna Poduri, s-au descoperit rezerve apreciabile de gaze naturale. Din estimările preliminare rezultă că exploatarea gazelor din apropiere de Moineşti va conferi firmei americane statutul de al treilea mare producător de gaze din România, după Romgaz şi OMV Petrom.

Investiţiile sunt extrem de necesare în zona Moineşti-Poduri, dar trebuie să avem în vedere să aducă avantaje şi pentru oamenii şi instituţiile din zonă. În acest sens, consider că Primăria comunei Poduri trebuie să fie recompensată cu o sumă drept redevenţă pentru comunitatea locală, şi, de asemenea, compania americană să fie obligată să execute anumite investiţii în zonă, pentru modernizarea unor drumuri, şcoli sau grădiniţe, precum şi alte lucrări de infrastructură. De asemenea, nu trebuie să uităm că este o zonă cu tradiţie în domeniul industriei petroliere, cu foarte mulţi specialişti, care ar putea fi angajaţi de compania americană, fără a fi folosită forţă de muncă din afara judeţului Bacău. Din datele existente până acum rezultă însă că americanii au angajat deocamdată foarte puţini oameni, marea lor majoritate nefiind din zonă.

Media
No rating yet

Comments are closed.