Domnule preşedinte,

Stimaţi colegi,

După două luni de la preluarea funcţiei de preşedinte a lui Klaus Iohannis, pe scena politică românească domnesc liniştea şi colaborarea instituţională între primul ministru şi preşedinte, atât de benefice pentru transparenţa decizională, stabilitatea şi echilibrul ţării.

Mandatul lui Klaus Iohannis a pus punct celor zece ani de agitaţie şi dezbinare din perioada regimului Băsescu, în care acesta din urmă s-a luptat cu partidele de la putere, s-a certat cu premierul şi a criticat constant Parlamentul. După zece ani de răfuieli politice între Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni, pare să se fi aşternut liniştea pe scena politică autohtonă, fapt dovedit şi de ultimul sondaj realizat de INSCOP, care a vizat colaborarea preşedintelui Iohannis cu primul ministru Victor Ponta.

Astfel, 62,1% dintre români, deşi fac parte din tabere politice diferite, sunt de acord cu ideea că preşedintele trebuie să colaboreze cu Guvernul condus de Victor Ponta, considerând că tensiunile şi conflictele nu-şi au rostul între titularii principalelor funcţii în stat.

Ţara noastră, în care primul ministru şi preşedintele colaborează în interesul naţional şi al cetăţenilor, are nevoie de reorganizare şi îmbunătăţire continuă a calităţii, performanţei şi eficienţei în toate domeniile, pentru a ajunge la standardele europene.

Sistemul politic românesc are nevoie de o opoziţie activă, cu care Guvernul să poată dialoga în momentul adoptării unor decizii majore pentru societate, însă România nu poate continua pe calea conflictului şi a dezbinării, cu care a fost obişnuită zece ani, stabilitatea fiind garanţia unei guvernări eficiente, care să răspundă adecvat aşteptării cetăţenilor.

Trebuie să fim conştienţi că România nu se află în stadiul de a îndura o instabilitate politică, are nevoie de echilibru, în contextul tensiunilor fără precedent la graniţa de est a ţării noastre, dar şi al evoluţiei investiţiilor străine.

Preşedintele Iohannis a declarat în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului: „Progresul naţiunii nu se poate naşte din conflict permanent între cei chemaţi să o reprezinte, ci din efortul lor comun.” în urma primei consultări instituţionale cu preşedintele, primul ministru a menţionat că a fost extrem de utilă, serioasă şi eficientă.

Lucrurile intră pe făgaşul normal. Epoca preşedintelui-jucător a apus, lăsând loc unui preşedinte-arbitru, care colaborează cu premierul pentru păstrarea stabilităţii şi asigurarea unui climat funcţional de parteneriat pentru progresul României.

Preşedintele şi primul ministru trebuie să le ofere românilor o economie puternică, salarii şi pensii, locuri de muncă, perspectiva unui trai decent şi o societate competentă şi morală, care să funcţioneze.

În încheierea declaraţiei mele politice, aş dori să atrag atenţia asupra faptului că cetăţenii îşi doresc o activitate guvernamentală eficientă şi responsabilă, care să asigure României rezultate economice pozitive, nu crize politice şi instabilitate.

Vă mulţumesc.

Media
No rating yet

Comments are closed.