Avram-Constantin

Deşi a fost atacată la Curtea Constituţională a României şi a căzut la vot în Camera Deputaţilor, Ordonanţa de urgenţă nr. 55/2014 privind migrarea aleşilor locali (primari, viceprimari, consilieri locali şi judeţeni), a produs serioase efecte în configuraţia consiliilor locale şi judeţene, formând noi majorităţi, altele decât cele decise la alegerile locale din iunie 2012!

Iată că aceasta a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională!

Am mai spus şi cu alte prilejuri că această ordonanţă ar fi trebuit să vizeze numai alianţele politice sau electorale care au avut liste comune în iunie 2012 şi care, ulterior, s-au destrămat. Motiv pentru care, în calitate de deputat, nu am votat acest act normativ! Am susţinut acest punct de vedere din foarte multe motive, temeinice zic eu, dar, în principal, pentru a evita un potenţial semnal negativ către electoratul românesc care, oricum, nu a aprobat niciodată migraţia parlamentară care evident a modificat, nu o singură dată, voinţa electoratului exprimată la un moment dat prin alegeri libere.

Evident, cel mai câştigat partid după aplicarea O.U.G. nr. 55/2014 a fost un partid aflat la guvernare, adică Partid Social Democrat, care a adunat cei mai mulţi aleşi locali. PSD a fost urmat de UNPR care deşi la alegerile locale din iunie 2012 era aliatul PDL în toate judeţele ţării, şi-a dublat aproape numărul de aleşi locali! Este clar pentru toţi românii că cei care au pierdut cei mai mulţi aleşi locali sunt PNL şi PDL, adică Alianţa Creştin Liberală, susţinătoarea lui Klaus Iohannis la preşedinţia României, urmată îndeaproape de PP-DD, partidul lui Dan Diaconescu. Eu mă întreb dacă era necesară această ordonanţă pentru altceva decât pentru clarificarea partidelor membre ale unor alianţe electorale sau politice, din moment ce candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a dominat sondajele de opinie date publicităţii mai înainte de 02 noiembrie 2014. Şi dacă nu era nevoie de o aşa ordonanţă, care ar fi motivul real al impunerii de către PSD a acestui act normativ, dacă Victor Ponta era ca şi calificat în turul II al alegerilor din 16 noiembrie 2014.

Gurile rele spun că social-democraţii sunt marcaţi pe viaţă de nostalgia partidului unic, alţii vor să ne convingă de faptul că prezidenţiabilul PSD nu avea sondaje de 40%, ci mult mai mici; iar alţii, mult mai sceptici, spun că această mişcare a urmărit doar consolidarea structurilor teritoriale ale PSD în vederea echilibrării eventualei erodări generate de actul guvernării, inevitabilă, de altfel, pentru orice partid aflat la guvernare! Scorul obţinut de prezidenţiabili în turul II a lămurit, oarecum, rostul adoptării O.U.G. nr. 55/2014 dar, dacă ţinem cont de ultimele descinderi ale DNA în anumite cazuri de corupţie, s-ar putea să fim martorii unor răsturnări spectaculoase în sondaje ale principalelor partide.

Atacurile lui Traian Băsescu la adresa primilor clasaţi în aceste cercetări nu a dat roade, pentru că fostul preşedinte nu mai avea nimic de pierdut în susţinerea directă, dar neconstituţională, a Elenei Udrea. Ştim foarte bine cu toţii că Traian Băsescu este un luptător de o tenacitate rar întâlnită şi are comportamentul unui urs rănit, iar o zicală populară precizează că: „La ursul rănit nu te duci cu nuiaua în mână… ci cu puşca…”. Observ că, după cum a decurs campania electorală (care nu a fost o campanie cu dezbateri pe teme de interes naţional şi în limitele prerogativelor constituţionale ale unui preşedinte), nici Victor Ponta şi nici Klaus Iohannis nu au găsit încă „puşca” de care aveau nevoie! Au sperat la o surpriză, cum că o găseşte Tăriceanu, şi atunci datele problemei erau altele.

În concluzie, şi ca o părere personală, stafful de campanie a lui Victor Ponta trebuia să schimbe strategia electorală din mers, pentru că adoptarea OUG nr.55/2014 nu era suficientă decât acelora care încă mai credeau că decizionalii PSD au nostalgia partidului unic!

Pierderea alegerilor prezidenţiale ale alianţei PSD-UNPR-PC ar putea să fie tratată ca o lecţie dură dată de electorat tocmai ca urmare a adoptării unor astfel de acte normative! Pentru că, aşa cum s-a mai spus „Poporul are întotdeauna dreptate…”.

Şi cu aşa ceva nu se câştigă nicio campanie electorală într-un context geopolitic destul de complicat la graniţele României! Ostilizarea cetăţenilor români din diaspora a fost de asemenea o mare eroare!

Media
No rating yet

Comments are closed.