Declaraţie politică Constantin Avram: Consideraţii în legătură cu viitoarele alianţe ale Partidului Conservator
Odată cu înfiinţarea USL ca alternativă de guvernare a PDL, am gândit că a venit momentul în care clasa politică, sau măcar o parte din ea, a înţeles să se ocupe exclusiv de binele oamenilor, de bunul mers al economiei, de combaterea corupţiei, de securitatea şi stabilitatea ţării. Am sperat, de asemenea, că noua alianţă politică va rezista şi, prin majoritatea parlamentară care se va forma după alegerile din noiembrie 2012, va îndrepta greşelile guvernării PDL.
După cum bine ştim cu toţii, electoratul ne-a încredinţat guvernarea ţării printr-un vot zdrobitor, de aproape 70%, sperând la o stabilitate guvernamentală de durată, în folosul oamenilor, dar şi la mai multă linişte şi unitate a societăţii româneşti.
Şi cum la noi, românii, „o minune ţine doar trei zile”, liberalii au părăsit alianţa de guvernare şi au trecut în opoziţie. Dacă gestul lor politic a fost unul benefic societăţii româneşti rămâne de văzut, iar cei care ne-au votat în 2012 sunt singurii în măsură să aprecieze. Noi, conservatorii, am rămas fideli proiectelor politice propuse de USL şi respectăm mandatul încredinţat de electorat, de a guverna ţara. Însă o dată cu pierderea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014, în partidele ce constituie arcul guvernamental au apărut tensiuni inerente, căutându-se, peste tot, câte un „ţap ispăşitor”. La PSD, principalul partid de guvernare, aceste tensiuni s-au soldat cu excluderi din partid, la noi, la PC, unii solicită convocarea Congresului, iar pretenţiile UNPR-ului se fac tot mai mult simţite în filialele judeţene. Eu sunt convins că, în ciuda ameninţărilor cu demisia ale unor colegi parlamentari, partidul îşi va păstra grupurile parlamentare la Camera Deputaţilor şi la Senat. Noi, conservatorii, trebuie să ne continuăm mandatul şi să sprijinim în continuare guvernul Ponta, tocmai pentru că trebuie să respectăm votul electoratului din 2012.
Solicitarea unora dintre colegi de a convoca Congresul PC şi de a schimba conducerea, echivalează cu ieşirea de la guvernare, ceea ce trebuie să spun că ar fi cea mai mare greşeala politică! Noi trebuie să ne onorăm promisiunile prin participarea la guvernare, să continuăm negocierile cu PLR, condus de C. P. Tăriceanu, în vederea unor alianţe politice care să rămână în arcul guvernamental pentru că, în opinia mea, este singura soluţie politică, care ne permite să pregătim serios alegerile locale din 2016, alegeri la care ar fi bine să depunem liste proprii. Dacă majoritatea filialelor vor dori altceva, adică ieşirea de la guvernare, atunci datele problemei se schimbă radical, în sensul că ratăm pregătirea alegerilor locale, ratăm alianţa cu PLR, ratăm menţinerea grupurilor parlamentare şi propria identitate deci, ratăm întregul proiect politic al Partidului Conservator!
Aşa ceva nu este de dorit!