DSC_3445Miercuri, 18 noiembrie, a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului Local Bacău. Întâlnirea, anunțată cu doar o zi înainte, cu toate că legea prevede un termen de minim trei zile, a avut pe ordinea de zi șapte proiecte de hotărâre. Chiar dacă aleșii UNPR au dat senzația că ar dori să respingă unul dintre proiectele de hotărâre, criticând vehement finanțarea unui studiu de fezabilitate pentru o nouă clădire a Centrului de Afaceri și Expoziții în valoarea de 70.000 lei, în final s-au exprimat în favoarea adoptării acestuia…

“Dacă Centrul de Afaceri și-ar permite să plătească utilitățile și întreținerea, ar fi deja un punct în plus”

Primul subiect a fost și cel care a atras cele mai tensionate discuții, consilierii UNPR încercând să modifice provederea referitoare la acordarea sumei de 70.000 lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate în vederea construirii unui nou corp al Centrului de Afaceri și Expoziții Bacău. Gheorghe Huluță, consilier UNPR, a propus eliminarea din rectificarea bugetară a capitolului referitor la centrul de afaceri și includerea acestuia pentru anul viitor, precum și redistribuirea sumelor pentru acoperirea cheltuielilor cu analizele medicale și a navetei profesorilor. Viceprimarul Radu Ababei a răspuns că studiul de fezabilitate reprezintă o investiție ce urmează a fi pusă la dispoziția investitorilor, care ar crea astfel 600 de locuri de muncă, precizând și că analizele medicale se decontează din fondurile proprii ale școlilor. Ababei a omis însă să precizeze cine și când vrea să investească în Bacău, precizând că este vorba despre un parteneriat între Primăria Bacău, companii private și Universitatea Vasile Alecsandri Bacău.DSC_3441

Gherghe-Huluta-Bacau“Centrul de Afaceri, prin definiție, ar trebui să se dezvolte din veniturile proprii și să nu se dezvolte din banii contribuabililor”, a mai adăugat Huluță. “Dacă Centrul de Afaceri și-ar permite să plătească utilitățile și întreținerea, ar fi deja un punct în plus”, a răspuns însă Ababei.

„Lăsați-o jos cu locurile de muncă din birou, haideți să facem locuri de muncă în producție ”

Dialogul dintre cei doi a continuat, consilierul UNPR amintind de discuțiile avute în urmă cu ceva timp în plenul CL: “Acum două luni ni s-a prezentat un proiect pe biomasă, însă de atunci nu s-a făcut nimic…puteam să cumpărăm gaz cu 25% mai ieftin, puteam să asigurăm niște locuri de muncă… De fiecare dată veniți cu locuri de muncă la birou, haideți să facem locuri de muncă în producție”, a mai spus Gheorghe Huluță.

Ilie-Birzu-BacauIlie Bîrzu a precizat însă că locurile de muncă create vor fi în domeniul serviciilor, în timp ce Vasile Tescaru a amintit că Centrul de Afaceri se află în imposibilitatea de a finanța o astfel de investiție pentru că proprietar este Primăria Municipiului Bacău și, în consecință, “o societate comercială nu poate face o investiție pe domeniul Primăriei”.

Dragoș Ștefan a amintit că, în fiecare an, consilierilor locali li se solicită să acorde importante sume de bani pentru funcționarea CAEx și a întrebat executivul care este suma adusă de Centrul de Afaceri până acum, precizând că investiția în studiul de fezabilitate în valoare de 70.000 lei nu aduce “plus valoare”.Consilieri-UNPR-Bacau

Dublă personalitate a consilierilor: Discurs “împotrivă”, vot „pentru”

În cele din urmă, amendamentul consilierului Dragoș Ștefan de a scoate din buget costurile cu studiul de fezabilitate în valoare de 70.000 de lei a fost supus votului, fiind respins cu șase voturi “pentru”, 11 “împotrivă” și două “abțineri”.

Surprinzător însă, la votul proiectului de hotărâre în forma prezentată (deci, într-o formă criticată inițial de șase consilieri locali) nimeni nu s-a mai exprimat împotrivă, votul înregistrând 18 voturi pentru și o singură abținere, a consilierului Corneliu Jitariu. Cu alte cuvinte, consilierii UNPR au criticat vehement proiectul de hotărâre, pentru ca în final să voteze în favoarea adoptării acestuia.

În aceeași ședință, Consilierii locali au votat proiectul privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale familiilor şi persoanelor singure domiciliate în Municipiul Bacău, în perioada sezonului rece, respectiv 1 noiembrie 2015 -31 martie 2016. Consilierii Iulian Stoican și Ioan Timofte au propus un amendament care prevede ca și persoanele singure care folosesc centrale termice individuale să primească ajutor financiar din partea Primăriei. Ajutorul se ridică la 262 lei pentru toate familiile și persoanele singure care realizează un venit lunar mai mic de 615 lei pe membru de familie.

Media
No rating yet

1 Response Comment