Consilierii locali băcăuani vor vota miercuri, 30 septembrie 2015, în ședința ordinară a acestei luni, un proiect de hotărâre care vizează alocarea de la bugetul local a unei sume de bani necesară pentru acoperirera cheltuielilor de transport pentru delegaţia din Bacău care va participa la o nouă ediţie a „Taberei Internaţionale pentru Tineri”, în perioada 17-24 octombrie 2015 în Petach Tikva, Israel.

Sumele prevăzute însă în proiectul de hotărâre sunt mult exagerate, unele dintre ele având o valoare chiar și de trei ori mai mare față de prețul pieței.

Concret, Primăria Bacău propune pentru deplasarea a 12 persoane (10 elevi și 2 profesori coordonatori) în Israel o sumă totală de 31.000 lei, împărțită după cum urmează:

  • Bilete de avion București – Tel Aviv – București = 468 euro/persoană. Biletele urmează a fi (dacă nu au fost deja) achiziționate de la compania Tarom, la clasa economică, prin intermediul unei agenții de turism.
  • Bacău – Otopeni – Bacău (2 curse): 4.520 lei = 376 lei/persoană
  • 12 asigurări medicale în valoare de 40 de lei fiecare

Preț umflat de peste două ori la biletele de avion

  1. O simplă căutare pe site-ul companiei Wizzair ne arată însă cum prețul este umflat de peste 2 ori, biletul pentru aceeași cursă în aceleași zile fiind de doar 988 de lei (adică 223 de euro). În plus, compania precizează că oferă reduceri grupurilor, astfel că am fi curioși să aflăm dacă, în încercara de a cheltui fondurile într-un mod eficient, cineva din primărie a cerut o ofertă companiei aeriene.pret-bilet-avion
  1. Inclusiv biletele companiei Tarom (procurate de Primărie) sunt mai ieftine în realitate decât cele prezentate în proiectul de hotărâre. Prețul afișat pe site este de 400 euro, față de 468 euro cât va aproba Consiliul Local.Tarom

Și în ceea ce privește costurile privind transportul cu autobuzul pe ruta Bacău-București-Bacău (stabilit pe baza unei oferte primite de la Agenţia TUI TravelCenter prin Eurolines Romania, cea mai avantajoasă din totalul de 5 propuse) prețul propus de inițiatorul proiectului, Radu Ababei, este mult peste cel practicat de majoritatea operatorilor. Asfel, suma prevăzută în proiect este de 376 lei/persoană, în timp ce prețurile reale de pe piață variază între 50 și 68 de lei/cursă, adică un total de 100 – 136 de lei pentru ambele drumuri. Costurile nu iau în calcul nici reducerea oferită de companii elevilor, astfel că prețul total ar putea fi chiar mai mic. Curios este și faptul că Primăria închiriază un microbuz de 19+1 locuri special pentru a transporta 12 persoane, din moment ce sunt o mulțime de companii private care efectuează curse pe această rută. Nu este însă prima oară când primăria decontează suspect de mulți bani pentru o deplasare, ultimul caz fiind cel al unei călătorii Bacău – Kielce (Polonia), ce a avut loc în perioada 7 – 11 septembrie, atunci când, potrivit Ziarul de Gardă, pentru o excursie care în realitate ar fi trebuit să coste 3 – 4 mii de lei, a ajuns să fie achitată o sumă de peste patru ori mai mare.  autocar-bacau

Trăgând linie, realizăm că dacă ar fi avut un interes minim față de cheltuirea banilor publici, Primăria ar fi putut face o economie de cel puțin 3690 euro (16300 lei). Raportată la bugetul Primăriei și la cheltuielile cu alte proiecte, suma nu este atât de mare. Însă ceea ce trebuie să ne dea de gândit este faptul că dacă acolo unde vorbim de cheltuieli minore pierderile cetățenilor se ridică la aproximativ 30%, câți bani se pierd la lucrările cu valori de milioane de euro?

În acest sens vom atrage atenția consilierilor locali (prin formularul de pe site) asupra cheltuielilor supraestimate și le vom cere să solicite în ședința de miercuri clarificări cu privire la cine și cum a estimat costurile proiectului de hotărâre, precum și recalcularea sumei aprobate, în funcție de prețurile reale.

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.