Deputatul PSD de Bacău, Miron Smarandache, a abordat o temă sensibilă pentru români, în general, și pentru băcăuani, în special, prin intermediul unei interpelări parlamentare trimise Viceprim-Ministrului Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, legată de situaţia românilor morți sau omorâţi peste hotare. Parlamentarul social-democrat s-a referit la cazul tinerei de 25 de ani din municipiul Moineşti, judeţul Bacău, plecată la muncă în Austria, care a fost omorâtă în urmă cu câteva luni prin înjunghiere în oraşul Graz de fostul iubit român, care nu a suportat ideea că femeia se va căsători cu altcineva. „Andreea N., stabilită de aproximativ şase ani în Graz, muncea în domeniul social, şi se afla de o jumătate de an într-o relaţie cu un tânăr austriac. Potrivit familiei, tânăra urma să ajungă în scurt timp la Moineşti pentru a face cununia civilă, însă destinul i-a fost fatal. Ancheta a relevat că ucigaşul este Ionut Primicheru, în vârsta de 30 ani, din oraşul Comăneşti, fostul iubit al Andreei, care s-a predat poliţiei austriece după comiterea faptei. Un alt caz în care un conaţional al nostru a fost ucis în străinătate s-a petrecut de asemenea recent în Italia, unde o altă tânără româncă a fost omorâtă de un italian. Agresorul a lovit victima cu un vehicul, după care a fugit de la locul faptei, lăsând-o pe româncă în agonie. Intrată în comă, femeia nu a mai putut fi salvată. De altfel, media relatează foarte frecvent în ultima perioadă cazuri de români care îşi pierd viaţa în străinătate, unele exemple fiind cutremurătoare. Tocmai din această cauză, consider că autorităţile române trebuie să fie mult mai flexibile în a fi de ajutor românilor aflaţi în diaspora şi, în situaţiile în care se impune, şi familiilor acestora rămase în România”, a subliniat deputatul Smarandache în documentul oficial trimis conducerii MAI.
În răspunsul său, viceprim-ministrul Gabriel Oprea a precizat că potrivit prevederilor art.41 alin.(3) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite de autorităţile străine, au putere doveditoare în ţară numai dacă sunt înscrise sau transcrise în registrele de stare civilă române. „Transcrierea certificatelor şi a extraselor de stare civilă se efectuează cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului, cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanei. Cetăţeanul român este obligat ca, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului sau a extrasului de stare civilă, să ceară transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau la primăria unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază domiciliază. Totodată, în conformitate cu prevederile art.40 din acelaşi act normativ, cetăţenii români aflaţi în străinătate pot solicita înscrierea în registrele de stare civilă române, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României, a certificatelor de stare civilă eliberate de autorităţile străine, care îi priveşte, în cazul în care înregistrarea actului sau faptului de stare civilă a fost făcută în prealabil la autoritatea din statul în care aceştia se află; înscrierea se face cu aprobarea şefilor misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare, iar refuzul acestora se motivează”, a adăugat Oprea.
Vicepremierul i-a mai răspuns deputatului Miron Smarandache că, potrivit datelor statistice existente la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (astfel cum au fost acestea comunicate de către serviciile publice comunitare judeţene de evidenţă a persoanelor şi de către Direcţia de Stare Civilă Sector 1, în cazul actelor întocmite în registrele de stare civilă ale misiunilor diplomatice ale României acreditate în străinătate), „numărul actelor de deces care privesc cetăţenii români decedaţi în străinătate transcrise/înscrise în registrele de stare civilă în anul 2014 este de 3.362, cu precizarea că acestea pot include şi decesele care au survenit în anii anteriori, dar pentru care s-a solicitat transcrierea/înscrierea în anul 2014. Facem menţiunea că dintre cele 3.362 de acte, 134 de acte de deces privesc cetăţeni români domiciliaţi în judeţul Bacău. În ceea ce priveşte cauza decesului, precizăm faptul că aceasta nu este înscrisă în certificatele de deces eliberate de autorităţile străine, ci se regăseşte numai în documentele medicale de deces”, a conchis vicepremierul Oprea în răspunsul trimis lui Miron Smarandache.

Media
No rating yet

Comments are closed.