alegeri2014_digi24

Alegerile pentru functia suprema in stat se aproprie cu pasi repezi. Au mai ramas doar sase zile pana la maretul eveniment, cand persoanele cu drept de vot, tineri, adulti si batrani deopotriva isi vor alege viitorul presedinte. In urmatoarele randuri ne vom adresa cu precadere tinerilor romani (elevi, studenti, someri, angajati etc) si vom incerca sa le oferim o imagine mai clara asupra politicilor de tineret ale candidatilor la alegerile prezidentiale 2014.

Asadar, dragi tineri, dupa cum bine stiti (sau nu) exista un numar 14 competitori in cursa pentru ocuparea functiei supreme in stat, si anume : Klaus-Werner Iohannis (Alianta Crestin-Liberala PNL-PDL), Elena Udrea (Partidul Miscarea Populara), Monica Luisa Macovei (candidat independent), Victor Viorel Ponta (Alianta Electorala PSD-UNPR-PC) Calin Popescu Tariceanu (candidat independent), Teodor Melescanu (candidat independent), Dan Diaconescu (Partidul Poporului), Kelemen Hunor (UDMR), Szilagyi Zsolt (Partidului Popular Maghiar din Transilvania), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialista), William Branza (Partidul Ecologist Roman), Mirel Mircea Amaritei (Partidul Prodemo), Gheorghe Funar (candidat independent).

Politicienii au inteles faptul ca exista o concurenta ridicata in aceasta cursa si incearca prin diverse mijloace sa se promoveze cum stiu ei mai bine (mass-media, campanii in teritoriu, retele de socializare, panouri stradale, materiale promotionale etc). In fond, ceea ce transmit prin aceasta campanie de promovare se concretizeaza in programul prezidential al fiecaruia.

Pentru a veni in sprijinul tinerilor si a-i ajuta sa inteleaga mai bine programele prezidentiale ale candidatilor, asociatia Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD) s-a alaturat proiectul international Voxe.org, care isi propune sa ofere cetatenilor acces simplu, neutru si eficace la programele prezidentiale din tarile partenere asociatiei. Proiectul a avut succes in tari precum Germania, Rusia, Mexic, SUA, Turcia, Scotia, Brazilia, si cu siguranta prin intermediul RYMD, va fi un succes si in Romania. Pe platforma voxe.org puteti analiza, prin comparatie, programele prezidentiale ale candidatilor romani, in functie de anumite teme, cum ar fi “Educatie si Cercetare” sau “Sanatate si Politici Sociale”.

Sa vedem astfel, cum sunt rasplatiti tinerii in schimbul votului lor.
Elena Udrea este cel mai tanar candidat la Presedintie (41 de ani) si, deci, in mod teoretic cel putin, cel mai apropiat de tineri. Se presupune, asftel, ca doamna Udrea intelege foarte bine probleme si situatiile cu care se confrunta tinerii Romaniei de astazi. In programul prezidential promovat sub sloganul “Romania frumoasa”, doamna Udrea mentioneaza faptul ca “Romania frumoasa este ţara în care tinerii au locuri de munca, bani sa-si cumpere o casa si îsi pot întemeia o familie.” Total de acord! Dar sa fim realisti si sa recunoastem ca tinerii pleaca din “Romania frumoasa” pentru a avea un loc de munca si bani sa isi cumpere o casa. Exista totusi o speranta. “Un obiectiv prioritar distinct îl constituie cresterea ratei de ocupare în randul tinerilor. Iniţiativa „Locuri de munca pentru tineri” (Youth for Employment Initiative), introdusa cu ocazia Consiliului European din februarie 2013 (parte a Cadrului Financiar Multianual 2014-2020), constituie instrumentul financiar pentru susţinerea proiectelor vizand crearea de locuri de munca pentru tineri în regiunile în care rata somajului la aceasta categorie de varsta (15-24 ani) depaseste 25%”, ne transmite Elena Udrea. Aceasta este promisiunea fata de tineri a candidatului Elena Udrea la functia de presedinte a Romaniei. Despre programul prezidential al doamnei Udrea gasiti mai multe informatii pe site-ul www.romaniafrumoasa.ro.

Victor Ponta (42 de ani) este de parere ca “Investitia in tineri, in educatie, in familie, in viitor, este cea mai importanta investitie pe care o poate face un stat.” Nimic mai adevarat! Dar o mare parte dintre tineri sunt tot mai descurajati, asteptand aceasta “investitie”. Foarte bine punctat de domnul Ponta, “o poate face un stat”. Si ne intrebam acum, oare Romania poate? Fara doar si poate, din moment ce unii tineri cu studii superioare, care au investit financiar mii de euro, lucreaza la Mc’Donalds…ghiciti unde…in strainatate! “Tinerii sunt o categorie sociala vulnerabila la saracie si excludere sociala. Prin urmare, într-o societate tot mai îmbatranita, tinerii trebuie promovaţi, încurajaţi si sprijiniţi în mod programatic. Prin urmare, angajamentul viitorului Presedinte al Romaniei nu poate fi decat unul, acela de a susţine Educaţia. Scoala romaneasca are nevoie de stabilitate si predictibilitate, dar si de o infuzie bine dozata de modernitate”, declara domnul Ponta. Asteptam, cu nerabdare, in cazul in care veti deveni noul presedinte al Romaniei, aceasta promovare si incurajare. La nivel practic, nu doar teoretic! Totodata, in calitate de “un presedinte care face parte din noua generatie”, Victor Ponta preia initiativele SMART Diaspora, un program marca LSRS (Liga Studentilor Romani din Strainatate), care isi propune stimularea tinerilor care studiaza in strainante sa revina in tara. Astfel, printre obictivele domnului Ponta se numara accesul diasporei la concursurile din administraţia publica romaneasca si reduceri fiscale la revenirea în ţara pentru o perioada determinata.
Insa, rezultatele sondajului LSRS realizat in perioada martie-aprilie 2014, pe un esantion de 1074 de respondenti (www.lsrs.ro) arata faptul ca aproape jumatate dintre studenti (39%) nu doresc sa revina in Romania dupa finalizarea studiilor sau in viitorul apropiat, in timp ce doar 29% isi doresc acest lucru. Exista si studenti indecisi (32%), pe care, poate, intre timp, ii va convinge presedintele Ponta sa revina in tara dupa finalizarea studiilor, sau, vor fi convinsi de motivatia financiara a multinationalelor din strainanate sa ramana in tara respectiva dupa absolvire.

Klaus Iohannis (55 de ani) vrea o “Romanie a lucrului bine facut” (www.iohannispresedinte.ro) si sustine faptul ca trebuie incurajat antreprenoriatul in randul tinerilor: “La nivelul UE exista programe cu finantare pentru crearea de locuri de munca si pregatirea profesionala a tinerilor. Dezvoltarea antreprenoriatului in randul tinerilor: tinerii sub 30 de ani au o atitudine pozitiva fata de antreprenoriat, pe care insa trebuie sa o incurajam prin politici stimulative”. Conform www.zf.ro, unu din doi tineri din Romania, cu varste cuprinse între 15 si 39 de ani, susţine ca este pregatit sa puna pe picioare un business propriu si se „agaţa“ de ideea antrepreno¬riatului pentru a avea venituri suplimentare. Insa, pentru ca o afacere sa devina prospera si sa genereze locuri de munca, aceste politici stimulative trebuie incurajate si sutinute pe termen lung si nu doar in momentul deschiderii acesteia.

Monica Macovei (55 de ani), sustine tinerii, si copii in mod special, prin cel de-al saptelea decalog al sau “ Sa-ti educi copiii”. Astfel, scopul este acela de a forma “oameni care sa gandeasca liber si care sa aiba discernamant în alegerile proprii. Acesti oameni liberi trebuie sa fie instruiti sa poata munci în secolul 21”, declara doamna Macovei. Dar oamenii pot munci in secolul 21. Si vor acest lucru. Intrebarea este unde sa munceasca? Nementionandu-se asadar locatia, se poate concluziona faptul ca oamenii liberi si instruiti nu trebuie sa munceasca neaparat in Romania. Pot munci si in afara granitelor, nu?
“Educatia e prioritate nationala si trebuie sa i se aloce 6% din PIB în mod real, nu doar pe hartie. Media europeana este de 5%, dar noi stam mai prost la educatie si trebuie sa alocam mai mult. Avem nevoie si de o politica severa si coerenta de contracare a abandonului scolar. În Romania exista aproape un sfert de milion de copii analfabeti. Copiii trebuie sa mearga la scoala, nu la munci nepotrivite varstei lor sau la cersit.”, sustine, de asemenea, doamna Macovei. Puteti afla mai multe informatii despre programul politic al acesteia accesand macoveipresedinte.ro.

V-am prezentat asadar, o analiza a programelor prezidentiale ale principalilor candidati la Presedintie, cu privire la politicile de tineret.

Pentru tinerii interesati si de alte teme abordate de candidati in programele prezidentiale, va invitam sa accesati site-ul voxe.org.

Succes, dragi tineri, in procesul de votare!

Autor: Elena Galatanu

Sursa foto: Digi24

Media
No rating yet

Comments are closed.