Bujor Dumitru Marcel – Sistemul sanitar din România este în moarte clinică

EXTRAS

din stenograma sedintei Senatului din 11 iunie 2013

Domnul Dumitru-Marcel Bujor:

Multumesc, domnule presedinte.

Titlul declaratiei politice – „Sistemul sanitar din Romania este in moarte clinica”.

Stimati colegi,

Sistemul sanitar romanesc este unul grav bolnav si singura modalitate de vindecare este elaborarea unei strategii eficiente in vederea echilibrarii si dezvoltarii acestuia. O astfel de strategie ar avea scopul de a revolutiona sanatatea din Romania pentru a ajunge la standardele europene.

Sistemul de sanatate romanesc se confrunta cu servicii medicale de o calitate indoielnica acordate in unitati spitalicesti din tara, cu lipsa dotarilor de baza si a medicamentelor, cu lipsa aparaturii moderne din spitale si dezinteresul personalului medical, nemotivat financiar si profesional.

insa problema cea mai mare a sistemului sanitar este coruptia din spitale, unde pacientul care solicita asistenta medicala este nevoit sa ofere spaga incepand de la poarta unitatii medicale si pana in sala de operatii. Ministrul sanatatii a declarat recent ca „spaga din sistemul sanitar romanesc nu poate fi eradicata”.

Din cauza acestor puncte vulnerabile, serviciile medicale din Romania sunt considerate printre cele mai slabe din punct de vedere al calitatii din Uniunea Europeana. Tara noastra aloca pentru sanatate o suma de 600 de euro pe cap de locuitor, de trei ori mai mica comparativ cu media europeana, de 1 800 de euro. In ultimii cinci ani, peste 14 000 de medici au plecat din Romania, din cauza salariilor mici, pentru a profesa in strainatate. Exodul medicilor si al specialistilor a devenit astfel un fenomen care afecteaza intreg sistemul sanitar din tara.

Romanii nu au incredere intr-un sistem de sanatate aflat in colaps, unde oamenii isi pierd viata intre spitale, in asteptarea ambulantei, in urma unei banale operatii sau a cazurilor de malpraxis.

Un prim pas in resuscitarea sistemului sanitar romanesc ar fi implementarea unor programe de screening pentru depistarea precoce a cazurilor de cancer de col uterin, san si colon, dar si pentru bolile cardiovasculare, in vederea imbunatatirii starii de sanatate si a calitatii vietii populatiei din Romania.

Ministerul Sanatatii a lansat, in septembrie 2012, Programul national de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, dar acesta a intampinat unele dificultati legate de finantare si respectarea termenului de comunicare a rezultatelor. Scopul acestui program este depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile, si directionarea pacientilor cu leziuni incipiente catre un medic specialist, in vederea asigurarii tratamentului adecvat.

in implementarea viitoarelor programe de screening, sunt necesare cresterea eficientei si respectarea normelor metodologice stabilite prin organizarea si desfasurarea acestora. Bugetul alocat sanatatii este in continuare insuficient, un exemplu cat mai elocvent fiind sistarea fondurilor alocate asistentei medicale dentare, insemnand ca atat copiii, cat si persoane defavorizate nu vor mai beneficia de servicii stomatologice gratuite sau compensate, in conditiile in care studiile arata ca 80% dintre romani se confrunta cu probleme dentare.

O declaratie recenta a ministrului Eugen Nicoiaescu vine ca o concluzie asupra starii de regres a sanatatii din Romania: „Recunosc ca este un dezastru in sistemul sanitar.”

Sistemul de sanatate din Romania are nevoie de reorganizare si imbunatatire continua a calitatii, performantei si eficientei pentru a ajunge la standarde europene. Dar, pana la elaborarea unei strategii de dezvoltare si modernizare eficienta a sistemului de sanatate romanesc, ne resemnam ca sanatatea in Romania sc afla intre promisiuni si dificultatea materializarii’lor.

Va multumesc.

Media
No rating yet

Comments are closed.