Bujor Dumitru Marcel – Procesul de modernizare a manualelor şcolare

Domnul Dumitru-Marcel Bujor:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Întrebarea este adresată domnului Remus Pricopie, ministrul educaţiei naţionale.

Obiectul întrebării: „Procesul de modernizare a manualelor şcolare”

Stimate domnule ministru,

Ministerul Educaţiei a lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice licitaţia pentru manualele şcolare destinate claselor I şi a II-a, în vederea necesităţii şi definitivării procesului de modernizare a manualelor prin intermediul unor proceduri clare, în conformitate cu standardele europene. Potrivit Ordinului nr. 5559 din 22.11.2013, manualele şcolare ar urma să ajungă în unităţile de învăţământ până la 15 august 2014.

Manualele şcolare vor avea atât o variantă tipărită, cât şi una digitală, iar elevii vor primi ambele variante la materiile: comunicare în limba română, comunicare în limba maternă, matematică şi explorarea mediului, limba modernă şi religie.

Ultima licitaţie iniţiată de către ministrul educaţiei a avut loc în anul 2006, iar în sistemul educaţional cele mai vechi manuale destinate învăţământului gimnazial au chiar şi 17 ani vechime.

Având în vedere faptul că manualul şcolar reprezintă un important instrument de informare şi de lucru atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice, vă întreb, domnule ministru, care este calendarul actualizării manualelor şcolare pentru celelalte două clase ale învăţământului primar şi pentru cel gimnazial?

Solicit răspuns scris.

Cu deosebită consideraţie, senator UNPR de Bacău, Marcel Bujor.

Vă mulţumesc.

Domnul Dumitru-Marcel Bujor:

Domnule preşedinte, îmi cer scuze, şi o interpelare, pot s-o citesc?

Domnul Dumitru-Marcel Bujor:

Dar este foarte scurtă.

Domnul Dumitru-Marcel Bujor:

Interpelarea este adresată domnului Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii.

Obiectul interpelării: „Stadiul şi finanţarea Programului naţional de diabet zaharat”

Stimate domnule ministru,

Federaţia Internaţională pentru Diabet a prezentat o statistică îngrijorătoare, conform căreia, în România, sunt peste 1,5 milioane de pacienţi care suferă de diabet, iar anul trecut, 18 359 de bolnavi au murit din cauza acestei afecţiuni. Ţara noastră se află pe locul 26 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte îngrijirea bolnavilor de diabet şi în top 10 la nivel european, la capitolul deceselor provocate de această afecţiune.

În judeţul Bacău, la finele anului trecut, se aflau în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică 21 471 de băcăuani diagnosticaţi cu diabet zaharat.

Programul naţional de diabet zaharat are ca scop îmbunătăţirea stării de sănătate, creşterea speranţei de viaţă a bolnavilor de diabet.

Ţinând cont de faptul că prevalenţa diabetului în ţara noastră creşte din ce în ce mai mult, vă rog, domnule ministru, să-mi precizaţi care este stadiul Programului naţional de diabet zaharat şi dacă finanţarea acestuia acoperă nevoile pacienţilor, în contextul în care bugetul alocat acestui program în anul 2013 a fost de 747 000 de lei.

Vă mulţumesc.

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Media
No rating yet

Comments are closed.