Bujor Dumitru Marcel- „30 noiembrie – Ziua Românilor de Pretutindeni”
Domnul Dumitru-Marcel Bujor:
Mulţumesc, domnule preşedinte.
Titlul declaraţiei politice: „30 noiembrie – Ziua Românilor de Pretutindeni”.
Domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
Ziua Românilor de Pretutindeni se sărbătoreşte în data de 30 noiembrie a fiecărui an, începând din anul 2007, când a fost promulgată Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Ca o formă de recunoaştere a importanţei pe care statul român o acordă comunităţilor de români care trăiesc în afara graniţelor ţării, această sărbătoare coincide cu Sfântul Andrei, apostolul românilor. Totodată, această zi precede sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, un simbol al împlinirii dorinţei de libertate şi unitate a poporului român: 1 Decembrie, Ziua Naţională a României.
Românii de pretutindeni sunt parte integrantă a poporului şi spiritualităţii române, activitatea în folosul acestora reprezentând o temă de misiune şi vocaţie. Comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării contribuie la promovarea imaginii României în lume şi reprezintă o prioritate pentru politica externă a ţării.
Românii care au decis să trăiască în afara graniţelor ţării au, de cele mai multe ori, o nevoie mai acută de sprijin instituţionalizat în probleme precum accesul neîngrădit la identitatea culturală, recunoaşterea lor ca minoritate naţională, păstrarea şi afirmarea identităţii lor etnice, lingvistice, culturale şi religioase.
Românii de pretutindeni au devenit o preocupare constantă a autorităţilor române, prin implementarea Strategiei naţionale privind relaţia cu românii de pretutindeni şi organizarea, în anul 2015, a Congresului românilor de pretutindeni. Acest congres va constitui un for reprezentativ al românilor, atât din comunităţile tradiţionale din jurul României, dar şi cu reprezentarea românilor plecaţi din ţară din raţiuni economice sau politice. în vederea reducerii presiunii fiscale asupra cetăţenilor români din străinătate, au fost eliminate în totalitate taxele consulare pentru înscrierea certificatelor de naştere străine în registrele de stare civilă româneşti pentru minorii în vârstă de până la şase ani, precum şi pentru eliberarea titlurilor de călătorie pentru aceeaşi categorie.
Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, asigură finanţarea nerambursabilă pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora în domenii precum cultură, educaţie, mass-media, societate civilă, spiritualitate şi tradiţie. Bugetul alocat de statul român în vederea susţinerii proiectelor comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării este oarecum insuficient pentru nevoile comunităţilor româneşti, dar Ministerul Afacerilor Externe, prin portofoliul ministrului delegat, va urmări şi în anul 2015 ca sprijinul acordat de statul român să fie unul de consistenţă.
în încheiere, transmit românilor de pretutindeni cele mai bune gânduri şi urări de sănătate.
Vă mulţumesc.