Bujor Dumitru Marcel – 1 Mai – Ziua Muncii într-o Românie fără locuri de muncă

EXTRAS

din stenograma sedintei Senatului din 8 mai 2013

Domnul Dumitru-Marcel Bujor:

Multumesc, domnule presedinte.

Titlul declaratiei politice: „1 Mai – Ziua Muncii intr-o Romanie fara locuri de munca”.

Stimati colegi,

Ziua de 1 Mai a fost decretata Ziua Internationala a Muncii in anul 1889, dupa Congresul Internationalei Socialiste, in memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorata prin manifestatii muncitoresti. Cu timpul, 1 Mai a devenit sarbatoarea muncii in majoritatea tarilor lumii, diversele manifestari capatand amploare pe masura ce autoritatile au convenit cu sindicatele ca aceasta sa fie zi libera.

in Europa anul acesta, Ziua Muncii a fost marcata prin proteste fata de programele de redresare economica ce au la baza masuri drastice de austeritate si fata de rata ridicata a somajului.

in Romania, ziua de 1 Mai ne-a adus in atentie numeroasele sondaje si studii care arata adevarata fata a economiei romanesti, dar si faptul ca marea problema a romanilor ramane gasirea unui loc de munca.

Potrivit ultimelor sondaje centralizate la Institutul National de Statistica, mai mult de 6,5 milioane de persoane apte de munca nu lucreaza nicaieri si doar unul din patru tineri este activ pe piata muncii. La un numar de 5 milioane de salariati, din care mai mult de un milion sunt bugetari, avem 5,5 milioane de pensionari.

Un alt studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie releva faptul ca peste jumatate dintre romani cred ca se muncea mai bine in Romania inainte de 1989, in timp ce acum sunt nemultumiti de salariu si sunt stresati la locul de munca.

Romanii isi doresc sa traiasca intr-o societate care functioneaza, sa dispuna de locuri de munca, sa poata avea acces la un sistem de sanatate mai performant, iar impozitele si taxele platite sa fie folosite in interesul lor. in conceptia celor care ne-au votat, Guvernul trebuie sa-i ofere romanului de rand un standard de viata decent in propria lui tara.

Cu ocazia Zilei Muncii, Partidul Social Democrat a transmis un comunicat de presa in care a subliniat ca „l Mai este sarbatoarea muncii, sarbatoarea celor care isi castiga traiul in mod cinstit, a celor harnici”.

in acelasi comunicat, s-a specificat faptul ca alianta USL, din care si PSD face parte, a venit cu un nou principiu la guvernare, in care munca este valorizata, devenind regula, si nu exceptia.

Dar ce faceti cu cele 6,5 milioane de romani, apti de munca, care nu lucreaza nicaieri? Ce se face cu cele 492 000 de someri inregistrati in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, din care doar 183 000 sunt indemnizati?

S-a promis in campania electorala ca obiectivul economic fundamental al Programului de guvernare este crearea de locuri de munca si ca se va impune o serie de masuri pentru realizarea acestui scop.

Prin majoritatea pe care o detineti in Parlament, aveti responsabilitatea de a va indeplini promisiunile facute romanilor care v-au votat cu incredere si speranta intr-un viitor mai bun. Trebuie sa actionati urgent pentru elaborarea unor programe de stimulare a infiintarii de locuri de munca si sa va respectati angajamentele facute in fata unei societati lipsite de perspectiva, sa relansati piata muncii din Romania sau sa va asumati un posibil esec.

in final, mentionez ca noi, politicienii, trebuie sa le oferim romanilor o economie puternica, locuri de munca, salarii si pensii, perspectiva unui trai decent si o societate competenta si morala, care sa functioneze.

Va multumesc.

Media
No rating yet

Comments are closed.