Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Constantin Avram:

“Nevoia de suplimentare a bugetului M.A.N.”

Pentru noi toţi este din ce în ce mai clar faptul că “marele urs de la răsărit”, Rusia, după anexarea Crimeii şi aplicarea sancţiunilor UE şi SUA, va continua invazia Ucrainei, tocmai ca răspuns la apropierea UE şi NATO de graniţele sale. În acest context european foarte dificil, este drept, România nu trebuie să se mulţumească cu statutul de observator al acestor evenimente, ci trebuie, în opinia mea, să adopte măsuri guvernamentale urgente de întărire a capacităţii de apărare a graniţelor ţării, de premobilizare a tuturor resurselor logistice ale ţării, materiale şi umane, în vederea prevenirii escaladării situaţiei de la graniţa Rusiei cu Ucraina.

“A ne culca pe o ureche”, cum spune românul, şi a miza exclusiv pe faptul că suntem ţară membră UE şi NATO, ar fi o greşeală de neiertat în noul context geopolitic din estul Europei, deoarece am fost, suntem şi vom fi pentru totdeauna la intersecţia uriaşelor interese geopolitice şi economice ale marilor puteri europene şi mondiale.

Nu trebuie uitat nicio clipă acest lucru, de niciun fel de construcţie guvernamentală, de niciun fel de majoritate parlamentară, de niciun politician şi acesta este un foarte serios motiv pentru revizuirea bugetului Ministerului Apărării, în sensul majorării semnificative a acestuia.

Sunt două proverbe româneşti care sunt mai actuale ca niciodată: “Ce poţi face astăzi, nu lăsa pe mâine!” şi “Vecinul te ajută dar nu îţi face treaba ta”! Trebuie să fim foarte atenţi la ce se întâmplă în jurul nostru şi să luăm măsurile preventive necesare. Majorarea sau măcar suplimentarea bugetului Ministerului Apărării este imperios necesară, iar Guvernul României trebuie să aibă în vedere acest lucru, pentru că nu este de glumă ceea ce se întâmplă la graniţele României!

Eu sper că Marele Stat Major al Armatei a analizat situaţia creată, iar MAN-ul a făcut demersurile necesare pentru adoptarea cadrului legislativ necesar, pentru că CSAT-ul, încă nu a fost convocat de preşedinte.

În această chestiune trebuie să fim uniţi, să dăm dovadă de solidaritate naţională şi să renunţăm la disputele politice care subminează autoritatea instituţiilor de apărare a ţării, şi în interiorul ţării, dar mai grav în exteriorul ei. Unitatea societăţii româneşti în jurul intereselor naţionale de apărare a teritoriului naţional este singura soluţie în acest moment.

Poate este nevoie de un împrumut extern, poate trebuie să reducem cheltuielile bugetare, poate trebuiesc instituite noi surse de majorare a bugetului Ministerului Apărării, nu ştiu, dar ceva trebuie făcut imediat!

Nu mai avem ce aştepta, trebuie să rezolvăm într-un fel această problemă care ţine exclusiv de voinţa politică internă şi care trebuie tratată ca prioritate naţională!

Media
No rating yet

Comments are closed.