Avram Constantin : “Modificarea Constitutiei Romaniei – un monument ratat”
Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă
Domnul Constantin Avram:
“Modificarea Constituţiei României – un moment ratat”
După câştigarea alegerilor de către Uniunea Social-Liberală în anul 2012, cu un scor nemaiîntânlnit în tânăra noastră democraţie de după 1989, am avut convingerea că noua majoritate va readuce România într-o stare de echilibru naţional atât de necesar, atât de dorit de toţi românii. Acest echilibru, simbolizat de conservatori prin însuşi semnul electoral, viza în principal viaţa economică, viaţa politică, viaţa socială, prin reformele promise de USL în campania electorală. Începutul a fost bun, prin reîntregirea pensiilor şi salariilor tăiate de Guvernul Boc, eliminând astfel tensiunile sociale enorme care ajunseseră la apogeu. Au urmat apoi măsuri economice şi fiscale care să stopeze evaziunea fiscală şi să crească încasările la bugetul statului. Au fost, de asemenea, sesizate organele judiciare în cazuri de gestiune frauduloasă în diferite ministere pentru care la acest moment nu au fost demarate cercetările, din motive necunoscute opiniei publice.
În primul an de guvernare, până la destrămarea USL-ului prin plecarea PNL din alianţă, s-au demarat, destul de firav cred eu, măsuri privind reforma administrativ-teritorială care au fost stopate de Curtea Constituţională a României; s-a organizat referendumul de demitere a preşedintelui României; s-a încercat revigorarea mediului de afaceri prin măsuri legislative care să încurajeze crearea locurilor de muncă. Aşa cum era de aşteptat, alegerile pentru Parlamentul European au găsit USL-ul dezbinat, din năzuinţa PNL-ului de a candida separat, în situaţia în care avea în persoana preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, candidatul comun la preşedinţia României! Alegerile europarlamentare din 25 mai 2014 au marcat ruperea de facto a Uniunii Social-Liberale, ale cărei proiecte de guvernare încearcă să le continue Alianţa PSD-UNPR-PC! În ce măsură se va reuşi continuarea proiectelor USL rămâne de văzut, din moment ce ieşirea liberalilor de la guvernare a diminuat încrederea populaţiei în reuşitele acestor proiecte de guvernare care au întrunit, în decembrie 2012, o majoritate fără precedent, de 70%.
Singura reformă ratată total este reforma constituţională, lucru care pentru mine a rămas de neînţeles. Aici nu s-a reuşit nimic din ceea ce ne propusesem: nici reducerea mandatului prezidenţial la 4 ani; nici propunerile ce vizau, clar, reforma electorală; nici propunerile privind regionalizarea României etc.; nici amendamentele propuse de mine, în calitate de parlamentar, privind modificarea Constituţiei României nu au fost aprobate de comisia parlamentară înfiinţată tocmai în acest scop, şi mă refer aici numai la câteva dintre acestea: introducerea votului obligatoriu; limitarea numărului de mandate consecutive pentru primar, preşedinte de consiliul judeţean şi parlamentar; stabilirea incompatibilităţii între calitatea de parlamentar şi cea de ministru; blocarea modificărilor structurii politice a Parlamentului, prin impunerea unor restricţii la tendinţele aşa-zisului “traseism politic”, deci de schimbare a voinţei electoratului etc.
Şi, după cum spuneam mai sus, nici reforma electorală, atât de necesară, nu a căpătat valenţe noi, pentru că nicio lege electorală importantă nu a fost modificată, deşi încercări ale unor parlamentari au fost mai mult decât evidente. Sunt ferm convins că este vorba numai de voinţă politică. Pentru o reformă electorală credibilă şi eficientă trebuie ca legea electorală să fie modificată cu cel puţin 2 ani înainte de alegerile locale sau parlamentare. Or, până acum nu am modificat nimic în acest sens! Eu cred că nu este confortabil deloc, pentru că timpul este limitat, iar desfăşurarea viitoarelor alegeri locale din 2016 după o lege care riscă să devină anacronică este un mare risc socio-economic şi politic pentru societatea românească!
Şi dacă ţinem cont, şi trebuie să ţinem cont, de părerile românilor, modificarea Constituţiei şi a legilor electorale a fost un mare moment ratat!
Cum ne va judeca electoratul, vom constata foarte curând!