Avram Constantin: “Formarea PLR, un moment prielnic al coagulării electoratului de centru-dreapta”
Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă
Domnul Constantin Avram:
“Formarea PLR, un moment prielnic al coagulării electoratului de centru-dreapta”
Odată cu ruperea USL, foarte mulţi analişti politici opinau că destrămarea USL va genera destrămarea majorităţii parlamentare care susţinea Guvernul României. Eram convinşi că PNL, din momentul părăsirii guvernării, se va scinda, iar parlamentarii liberali vor fi atraşi de alte partide parlamentare, din partea dreaptă a eşichierului politic. Iată că evoluţia evenimentelor a infirmat în parte aceste preziceri, în sensul că liberalii s-au scindat într-adevăr, dar nu cu o migraţie masivă a parlamentarilor la mai multe partide, ci numai către unul singur, acela înfiinţat de fostul premier al României, Călin Popescu-Tăriceanu !
Alianţa PNL-PDL, formată în vederea alegerilor prezidenţiale cu speranţa unei fuziuni a celor două partide, a generat formarea unui non-partid de orientare liberală, şi care s-ar putea să salveze liberalismul din România. Partidul nou-format, denumit Partidul Liberal Reformator, a adunat într-un timp foarte scurt peste 30 de parlamentari, cei mai mulţi de la Partidul Naţional Liberal, lăsând impresia că USL se poate reface, dar, mai cu seamă, conturând arcul guvernamental şi asigurând punerea în practică a programului de guvernare al USL, care a fost votat de 62% din electoratul românesc.
Până aici toate au fost bune pentru formaţiunea politică nou-formată, dar, chiar dacă PLR întruneşte numărul de parlamentari pentru formarea de grupuri parlamentare, atât în Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, acest deziderat nu mai poate fi atins, întrucât Regulamentul de funcţionare a celor două Camere interzice acest lucru! Motiv pentru care Partidul Liberal Reformator, pentru o acţiune parlamentară concretă în susţinerea arcului guvernamental, trebuie să se alipească unui grup parlamentar deja funcţional. Iar singurul partid de centru-dreapta din arcul guvernamental este Partidul Conservator, situaţie în care s-ar putea forma un grup parlamentar, al treilea ca mărime din Parlament.
Pe cale de consecinţă, se impune negocierea, redactarea şi semnarea unui acord parlamentar de colaborare în Parlamentul României, cu obiectiv clar de susţinere a Guvernului. Problema acestui nou grup parlamentar ar fi legată de decizia de susţinere a unui candidat prezidenţial, dar, cum Partidul Conservator a anunţat în urma unui congres susţinerea pentru Victor Ponta, problema susţinerii la prezidenţiale se complică dacă ţinem cont că arcul guvernamental are doi prezidenţiabili: Victor Ponta şi Călin Popescu-Tăriceanu.
Cum acest subiect poate fi tranşat foarte repede şi foarte clar, cred că acordul parlamentar poate fi extins şi în teritoriu, mai ales după aprobarea migraţiei aleşilor locali prin ordonanţa de urgenţă. Partidul Conservator ar putea ieşi întărit la nivelul judeţelor şi regiunilor, pentru că deja are câteva structuri locale rezultate în urma alegerilor locale din iunie 2012. Cred că şi conducerile celor două partide sesizează momentul politic extrem de prielnic pentru stabilizarea electoratului de centru-dreapta, care a devenit extrem de dezorientat după fuziunea PNL cu PDL.
Acţiunea politică în sensul realizării celor de mai sus trebuie să fie rapidă şi eficientă, altfel vom rata un moment politic foarte bun pentru o stabilitate guvernamentală superioară şi pentru consolidarea electoratului de centru-dreapta.