Avram Constantin – E posibilă refacerea USL?
Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă
Domnul Constantin Avram:
“Este posibilă refacerea USL?”
Dacă prima încercare a lui Călin Popescu-Tăriceanu de cooptare în jurul lui a unui grup consistent de parlamentari liberali, cu ocazia alegerii sale în fruntea Senatului României, a fost sortită eşecului, iată că recenta mişcare de păstrare a identităţii liberalismului românesc se pare că va reuşi. Este adevărat că şi condiţiile sunt cu totul diferite, iar acestea au fost create exclusiv de greşelile în lanţ ale actualei conduceri interimare a liberalilor.
Oricât ar încerca actualii lideri ai PNL să “coafeze” mişcarea de fuziune cu PDL, sub pretextul “unificării dreptei” sau să justifice aderarea la grupul popularilor europeni, în opinia mea, o ruptură de proporţii stă să se producă în interiorul mişcării liberale din România, chiar cu ocazia Congresului PNL de la sfârşitul acestei luni. Grupul de parlamentari sau preşedinţi de filiale şi personalităţi ale spaţiului liberal, care se coagulează în cadrul Grupului de iniţiativă pentru salvarea liberalismului, se pare că este singura soluţie de păstrare a identităţii liberalilor, manifestată de aproape 150 de ani. Poziţiile ferme ale senatorului Ioan Ghişe pot ajuta acţiunea acestui grup, dar, mai mult decât atât, pot fi o cărămidă solidă la temelia refacerii USL, dar şi o acţiune politică care să conducă în final la evitarea cooptării PP-DD la guvernarea ţării.
Se pare că foarte mulţi parlamentari liberali regretă destrămarea USL-ului şi vor urgent refacerea uniunii, tocmai în vederea apropiatului scrutin prezidenţial din toamnă. Este foarte periculoasă teoria potrivit căreia PSD, ajutat de UNPR şi PC, poate câştiga alegerile prezidenţiale, chiar dacă pentru turul doi ar putea conta, în schimbul unor concesii de natură etnică, pe sprijinul UDMR, care rămâne totuşi alăturat grupului popular din Parlamentul European. De aceea este nevoie de refacerea USL cu o viteză remarcabilă, pentru că în noul mandat politic ar fi ultima şansă de câştigare a alegerilor prezidenţiale de către un candidat susţinut de PSD.
Spiritul USL încă nu a dispărut, este încă prezent în conştiinţa colectivă, deşi mai sunt multe de făcut din programul de guvernare cu care USL a câştigat alegerile parlamentare. Opinez chiar că este nevoie de sprijinul şi implicarea liderilor PSD în refacerea urgentă a USL, atât la nivel central, cât şi în teritoriu, astfel încât Congresul PSD din septembrie să fie transformat în Congres al Uniunii Social-Liberale, chiar dacă în filialele judeţene mai sunt probleme de rezolvat la nivelul implementării protocoalelor de colaborare între cele trei partide.
Renaşterea USL ar trebui să devină singurul deziderat al acestei veri, pentru contracararea unificării forţelor de dreapta, care, iată, nu reuşesc unificarea integrală a lor, principala piedică fiind tocmai păstrarea identităţii lor, dar şi nominalizarea unui candidat comun la prezidenţiale. Rămân de văzut rezultatele, efectele congresului liberalilor de la sfârşitul lunii, dar, din păcate, singura mişcare care se conturează este aceea de sciziune a PNL.
Dacă va reuşi Grupul de iniţiativă al salvării liberalismului, condus de Tăriceanu, să întoarcă situaţia din PNL, se va vedea în curând, pentru că refacerea USL cu un PNL unit ar spori şansele candidatului comun pentru Preşedinţia României.
Noi, conservatorii, am fost şi vom rămâne aliaţi serioşi şi camarazi loiali în continuarea Programului de guvernare al Uniunii Social-Liberale, obiectiv ce este strâns legat de câştigarea alegerilor prezidenţiale din toamna lui 2014.
Acum mai mult ca oricând este nevoie de stabilitate guvernamentală, măsuri economice active care să dinamizeze economia ţării şi, de ce nu, de linişte şi stabilitate regională.