Avram Constantin – De ce provoacă preşedintele Federaţia Rusă?

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Constantin Avram:

“De ce provoacă preşedintele Federaţia Rusă?”

Ştim cu toţii că situaţia tensionată din Ucraina, situaţie care nu şi-a găsit soluţia negociată între guvernul Ucrainei şi separatiştii proruşi, s-a transformat într-un adevărat război civil soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, datorită poziţiei lipsite de fermitate a Uniunii Europene şi NATO. Este adevărat că nimeni nu ştie încă până unde ar fi putut fi aplicate sancţiunile împotriva Rusiei, dar oricum, aproape toate mediile politice occidentale şi de peste ocean sunt ferm convinse că atât Uniunea Europeană, cât şi NATO au fost surprinse de acţiunile ruşilor în zona Mării Negre, dar mai ales în estul Ucrainei. În acest context, s-a trecut mai întâi la etapa “datului cu părerea” de diplomaţiile europene, pe fondul tot mai ameninţător al Rusiei de sistare a furnizării gazelor naturale, dar care şi-a văzut de treabă în continuare anexând peninsula Crimeea.

Dar, în acest cadru geopolitic, preşedintele României, Traian Băsescu, care se doreşte a fi exponentul politicilor antiruseşti la Marea Neagră, a uitat de uzanţele diplomatice şi a intrat în disputa deloc diplomatică a vicepremierului rus Rogozin. Şi-au numărat unul altuia paharele de votcă pe care le-au consumat, s-au aruncat promisiuni de survol al spaţiului aerian al României într-un bombardier TU -160, s-au făcut referiri directe la interesul Rusiei pentru gurile Dunării, numai la comportament diplomatic nu s-a apelat. Este drept că numai la diplomaţie nu te poţi aştepta din partea celor doi demnitari! La un moment dat, toată tevatura dintre cei doi exponenţi politici a apărut ca o hârjoană politică, din care să se tragă nişte foloase electorale, asupra căreia cei doi au lăsat impresia unei înţelegeri subterane. Cred asta pentru că ambii protagonişti ar avea câştiguri electorale din extinderea conflictului din sud-estul Ucrainei. Vicepremierul Rogozin şi-ar întări poziţia de mare apărător al minorităţii ruse din Transnistria, care, din momentul presupusei anexări prin referendum la Federaţia Rusă, ar putea fi primul pas spre crearea condiţiilor constituţionale de prelungire a mandatului prezidenţial al lui Traian Băsescu.

Trebuie să recunosc că scenariul este posibil, dacă preşedintele României continuă să dea declaraţii provocatoare la adresa Federaţiei Ruse, care, vrem sau nu vrem, rămâne singurul (principalul) furnizor de gaze naturale din Europa. În situaţia actuală din Europa, numai un conflict diplomatic cu ruşii ne mai lipseşte! Chiar dacă suntem sub protecţia NATO, nu trebuie să fim generatorii unei atmosfere de instabilitate regională periculoasă, pentru că aceasta ar putea crea condiţiile unui conflict armat şi mai apropiat de graniţele României, situaţie din care foloasele politice colaterale le-ar trage numai Traian Băsescu. Altfel, de ce continuă preşedintele să provoace permanent Federaţia Rusă?! Este clar pentru toată lumea, nu …?!

Eu sunt ferm convins că preşedintele României a avut în vedere şi un astfel de scenariu, care să aibă ca efect direct prelungirea constituţională a mandatului prezidenţial. Aş fi oarecum liniştit dacă m-aş înşela în această privinţă…

Media
No rating yet

Comments are closed.