Avram Constantin – Constituţia României trebuie să definească căsătoria ca uniunea dinte un bărbat şi o femeie

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Constantin Avram:

“Constituţia României trebuie să definească căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie”

La modul explicativ al subiectului, căsătoria între persoane de acelaşi sex, cunoscută şi sub numele decăsătorie gaysau căsătorie homosexuală, este căsătoria între doi indivizi care sunt de acelaşi sex legal sau biologic. Înanii 2000, căsătoriile între persoane de acelaşi sex au devenit un subiect controversat, în contextul în care au fost legalizate în numeroase ţări. În România, căsătoriile dintre persoane de acelaşi sexnu sunt legale, în ciuda existenţei unor propuneri venite în ultima perioadă pentru a se implementa acest drept.După ieşirile publice ale preşedintelui Traian Băsescu, care declarase în campania electorală că nu are nimic împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, comunitatea gay a primit speranţe că România va fi prima ţară dinEuropa Centralăşide Est, dar totodată şi prima ţară majoritarortodoxă, care ar putea legaliza căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

În opinia mea, şi a Partidului Conservator, trebuie să luăm atitudine clară şi neechivocă atât faţă de intenţiile privind legalizarea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex, cât şi faţă de solicitarea acestora de a adopta copii. În această perioadă de dezbateri privind adoptarea unei noi Constituţii, Partidul Conservator susţine în continuare cu tărie valorile care stau la baza unei societăţi sănătoase, respectiv familia şi credinţa, ca forme de coeziune socială, ordinea de drept şi legalitatea, ca şi garanţii ale instituţiilor fundamentale ale statului. Consider că opţiunile sexuale ale oricărui cetăţean sunt acceptate şi respectate în România, dar de aici şi până la a adopta legi speciale pentru aceste categorii minoritare este o cale mult prea lungă, de neatins în perioada următoare de către societatea românească. Ca român ortodox, nu pot fi de acord cu recunoaşterea juridică forţată a căsătoriilor dintre homosexuali. Dincolo de tradiţie, familia are ca prim scop asigurarea continuităţii noastre pe aceste meleaguri, şi voi susţine în continuare dezvoltarea ei, cu atât mai mult cu cât ne confruntăm cu un proces accentuat de îmbătrânire şi cu o scădere importantă, de la an la an, a populaţiei.

Având în vedere aspectele menţionate, subliniez respingerea categorică a legiferării căsătoriei între homosexuali. În paralel, susţin definirea clară a căsătoriei în noua Constituţie ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie. De asemenea, reiterez implicarea activă a Partidului Conservator în dezvoltarea armonioasă a familiei, prin iniţiative legislative care vin în sprijinul creşterii natalităţii şi a încurajării căsătoriilor normale. De altfel, aceeaşi poziţie este împărtăşită şi de Biserica Ortodoxă Română, care a propus ca amendament la Constituţie ca întemeierea familiei să se facă pe căsătoria liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie. BOR propune, astfel, completarea articolului 48 cu prevederi referitoare la rolul familiei pentru prezentul şi viitorul poporului român, având următorul conţinut: “Familia, elementul natural şi fundamental al existenţei şi dezvoltării societăţii, se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor şi beneficiază de sprijin şi ocrotire din partea statului şi a societăţii”. De asemenea, românii au moştenit şi cultivat un respect deosebit faţă de familie, respect concretizat în grija pentru o viaţa curată şi echilibrată în orice împrejurări, ajutorarea reciprocă a soţilor şi naşterea de prunci. Toate aceste valori au rămas peste veacuri trăsătura fundamentală a societăţii româneşti, aşa cum mai susţin, pe bună dreptate, reprezentanţii BOR.

În asentiment perfect cu Biserica noastră strămoşească, sunt de părere că drepturile minorităţilor sexuale sunt respectate în România. Este dreptul respectivilor să facă ce vor cu viaţa lor, dar trebuie să ne gândim mai departe, respectiv ce se va întâmpla cu copiii lipsiţi de apărare care ar putea fi înfiaţi de astfel de familii, mai exact cum vor fi protejaţi aceştia. Sunt pe deplin încrezător că reprezentanţii Comisiei de revizuire a Constituţiei vor analiza şi decide cu discernământ şi în conformitate cu normele creştine acest subiect delicat, în aşa fel încât să nu expună societatea românească, încă fragilă din punctul de vedere al democraţiei, unor reacţii controversate şi greu de gestionat pe termen lung.

Media
No rating yet

Comments are closed.