Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Constantin Avram:

“Conservatorismul românesc – prezent şi viitor”

Am avut, mai întotdeauna, convingerea că implicarea în viaţa politică a ţării ar trebui sa aibă ca rezultat participarea activă la viaţa socială, economică şi politică a comunităţii, în sensul punerii în practică a proiectelor pe care le doreşte comunitatea, de care are nevoie comunitatea, şi, de ce nu, de care are nevoie naţiunea română. Reuşita acestei implicări politice ar trebui să se rezume la finalizarea proiectelor sociale, economice care să aducă o treaptă de progres societăţii, cu alte cuvinte, să aducă un bine semenilor tăi. Parcurgând toate etapele unei afirmări în viaţa politică a comunităţii şi a ţării, am fost nevoit să recunosc, nu întotdeauna, în spectrul public, că aceste deziderate bine intenţionate ale unor politicieni nu le poţi atinge decât dacă te aliniezi la o echipă politică, la un partid politic, cu doctrină şi program de guvernare.

Din anul 2006 am devenit membru al Partidului Conservator (în trecut, Partidul Umanist), fiind sedus de valorile afirmate prin statut şi program, precum biserica, educaţia, familia şi armata, şi convins că, credinţa strămoşească ţine naţiunea mai unită, educaţia este elementul de stabilitate şi de dezvoltare armonioasă a societăţii româneşti, familia este şi va fi celula de bază a societăţii, şi armata ţării este cel mai sigur furnizor de linişte şi siguranţă a naţiunii române.

Astfel că, am demarat reorganizarea din temelii a filialei Bacău a Partidului Conservator, deşi eram participanţi la guvernarea României. Am reuşit, într-un timp relativ scurt, să înfiinţăm noi filiale, să le consolidăm pe cele care au mai rămas după plecarea fostului preşedinte la PNL, şi deşi preşedintele Băsescu ne-a catalogat ca fiind “soluţia imorală”, am rămas la guvernare până în ianuarie 2007, când am aderat la Uniunea Europeană, dată la care am ieşit de la guvernarea României deoarece majoritatea propunerilor conservatoare nu au fost agreate de partenerii liberali care au guvernat în continuare, cu susţinerea PSD şi cu 20% susţinere în Parlament.

În 2008, filiala Bacău a Partidului Conservator a câştigat la alegerile locale 5 primari, 8 viceprimari şi 94 de consilieri locali, clasându-se pe locul II la nivel naţional, după filiala Galaţi, care împreună cu filiala Sectorului 4 – Bucureşti susţineau “coloana vertebrală” a Partidului Conservator. Restul filialelor au obţinut rezultate modeste, sub pragul de 5%, şi mă întrebam atunci: “Ce se întâmplă?”, “De ce nu se reuşeşte creşterea procentuală a semnului de partid – balanţa?”, semn suficient de generos, facil şi inspirant. S-au numit noi preşedinţi de filiale, ne-am reorganizat pe regiuni, euroregiuni, am nominalizat noii comunicatori ai partidului în relaţia cu presa, am organizat evenimente regionale, am ales o nouă conducere centrală, s-au organizat conferinţe judeţene de alegeri în majoritatea judeţelor dar, am constatat că, în anul preelectoral 2011, semnul partidului era la pragul de 3-3,5%, motiv pentru care s-a hotărât alianţa cu Partidul Naţional Liberal – ACD – şi apoi, cu Partidul Social Democrat – USL – alianţă care a câştigat şi alegerile locale, în iunie 2012, şi alegerile parlamentare, în noiembrie 2012.

Fiind participanţi la guvernare, am solicitat aliaţilor noştri reprezentare proporţională în structuri administrative şi servicii deconcentrate, dar nu s-a semnat protocol de colaborare decât în câteva judeţe. După destrămarea USL prin retragerea Partidului Naţional Liberal lucrurile nu s-au îmbunătăţit nicidecum, aliaţii noştri PSD suprimând înţelegerile la nivel judeţean. Nici conducerea centrală, din care fac şi eu parte, ca vicepreşedinte, nu a reuşit mai mult, aşa că noua sesiune parlamentară va debuta foarte prost, din acest considerent, deşi se solicită intens sprijinul direct în campania prezidenţială din noiembrie 2014.

Aliaţii noştri PSD nu s-au întrebat cu ce şi de ce.

Am avut sentimentul, în această vacanţă parlamentară, că nu se poate mai mult în această alianţă cu PSD şi UNPR sau că nu se vrea mai mult, pur şi simplu! Am amarul gust al convingerii că aliaţii noştri, în special PSD, se folosesc de noi, cei din filiala Bacău a Partidului Conservator! Personal nu am să permit acest lucru şi am să propun la Biroul Executiv Judeţean – Bacău termenul de 15 octombrie 2014 ca termen limită de rezolvare a problemelor din alianţă.

Dacă nu vom găsi înţelegere, ne rezervăm dreptul de a lua hotărârea ce se impune la momentul respectiv!

Media
No rating yet

Comments are closed.