Lipsa infrastructurii școlare, abandonul școlar și căsătoriile timpurii în rândul fetelor de etnie rromă – câteva dintre problemele depistate în mediul rural băcăuan
Asociația Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD) a organizat în perioada 17-18 septembrie 2015 o campanie de promovare a voluntariatului în mediul rural în școlile gimnaziale din comunele Horgești și Filipești, din județul Bacău. Activitățile campaniei au vizat un număr de 300 de elevi și un colectiv de 12 profesori.
14 ateliere organizate, 10 voluntari implicați, 300 de elevi implicați
Atelierele propuse au fost diverse, construite pe metodele de educație-nonformală și care au avut ca obiectiv stimularea imaginației și a dexterității copiilor,descoperirea personalității, conștientizarea calităților și a defectelor, dar și îmbunătățirea cunoștințelor despre Uniunea Europeană și voluntariat.
Un număr total de 14 ateliere au fost organizate în cele două școlii:
Atelierul educație non-formală „Desene din Povești”, facilitator Eva Dumitrescu, Atelierul de bricolaj „De-a Arhitectura”, facilitatori Noemi Cristescu și Cristian Purcariu, Atelierul de comunicare bazat pe Process Communication Model by Taibi Kahler, facilitator Alexandra Huștiu, Atelierul „Zece drepturi UE dintr-o privire”, facilitator Maria Curecheru, Atelier de Creație „Imaginația la joacă” – facilitatori Ioana Popescu și Adriana Prodolea, Atelier „Voluntariatul te schimbă în B.I.N.E”, facilitator Teodora Dămoc.
Grupurile de Acțiune Locală- instrument pentru dezvoltarea comunităților rurale
Un număr de 12 profesori au participat la sesiunile de dezvoltarea Grupurilor de Inițiativă Locală în cadrul cărora aceștia au identificat soluții la problemele existente în comunitate. Astfel au fost aduse în discuție subiecte precum căsătoriile timpurii în rândul fetele rrome din comuna Horgești (fapt pentru care majoritatea renunță ulterior la școală), abandonul școlar după finalizarea gimnaziului (în special din cauza lipsei resurselor financiare/materiale) sau lipsa sălilor de sport și a parcurilor din cele două comune. În ambele comune autoritățile locale întârzie să vină cu soluții, astfel că problemele se adâncesc rezolvarea acestora devenind din ce în ce mai dificlă. Membrii celor 2 Grupuri de Inițiativă Locală au fost informați cu privire la sursele de finanțare existente, întrucât schimbarae poate veni și din interiorul comunității, chiar și fără sprijinul autorităților locale, în cazul în care acesta nu există.
“În cele două zile de activități desfășurate în satele Horgești, Sohodor și Filipești din județul Bacău am avut ocazia să constatăm cu mare bucurie faptul că tinerii și copiii de aici sunt extrem de inteligenți și plini de viață. Din nefericire însă, așa cum afirmă și profesorii lor, energia copiilor se risipește în mare parte la vârste încă foarte fragede, 13-14 ani, atunci când familiile nu mai reușesc să le asigure suportul pentru problemele specifice vârstei. Cum și intervenția autorităților locale este absentă, nu ne rămâne decât nouă, cetățenilor, să luăm atitudine și să facem tot posibilul pentru a le asigura copiilor o educație prin care să devină, în viitor, adulți responsabili. De aceea, prin cele două Grupuri de Inițiativă Locală ne propunem să depistăm problemele și cauzele acestora, să dezvoltăm și să implementăm proiecte educative și de petrecere a timpului liber în cele două comunități rurale și să atragem fonduri externe apelând la sursele de finanțare existente”, a afirmat, cu privire la constituirea celor două Grupuri, președintele Romanian Youth Movement for Democracy, Marian Dămoc.
Mai multe fotografii pot fi găsite pe pagina de facebook a priectului strONG – ONG-uri puternice pentru Bacău!