2000 de km parcurși în județul Bacău și 100 de tineri participanți la activitățile proiectului TACT în primele 3 luni

Trei luni de la debutul proiectului TACT – Tineri Activi pentru comunitate

 

Iată că au trecut trei luni de la debutul proiectului TACT – Tineri Activi Pentru Comunitate, derulat de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Am reușit în această perioadă să lucrăm în trei din cele patru școli partenere. Astfel, elevii școlilor gimnaziale din Sănduleni și Zemeș, alături de cei de la Liceul J. Elias din Sascut, au parcurs prima etapă în procesul lor de a deveni tineri activi pentru comunitate. În comunitățile unde am început activitățile am descoperit tineri cu o mare dorință de a participa la activități prin care pot învăța dincolo de ce le oferă școala în sistemul de bază. Astfel, în cadrul sesiunilor de formare pe educație media, tinerii au învățat, printre altele, despre importanța verificării surselor de informare din mediul on-line, fake-news sau siguranța pe internet, având-o ca invitat la unul dintre module pe Indi Catrina, specialist  în securitate informatică. De asemenea, am demarat un parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, urmând ca la una din sesiunile de formare din fiecare comunitate un reprezentant al IPJ să le vorbească tinerilor despre criminalitatea informatică și riscurile din mediul-on-line.

În cadrul sesiunilor de dezvoltare personală au fost puse bazele lucrului în echipă, participanții învățând etapele de formare și valorile unei echipe. Dezvoltarea aptitudinilor de comunicare au reprezentat un alt obiectiv îndeplinit din cadrul acestor sesiuni. Astfel, fie că vorbim de un examen, un interviu sau un discurs public, vorbitul în public nu ar trebui să mai reprezinte un impediment pentru nimeni. După finalizarea modulelor am observat că tinerii au dobândit mai multă încredere în ei fiind mult mai deschiși și dornici de a colabora în echipă.

„Impactul Cuvintelor” și „Siguranța pe internet” au atras, în mod deosebit, atenția tinerilor

Printre temele abordate în cadrul modulelor de dezvoltare personală au fost aptitudinile de comunicare, abilități de a lucra în echipă, inteligența emoțională, controlul emoțiilor și creativitatea, comunicarea asertivă sau vorbitul în public. “Modulul care a avut cel mai mare impact asupra tinerilor a fost cel pe tema „Impactul cuvintelor” venite din sistemul familial și din partea profesorilor asupra dezvoltării interioare ca viitoare persoane adulte. Tinerii au învățat să nu ducă mai departe ce au dobândit în copilărie, descoperind totodată curajul de a vorbi despre sentimente și ce simt ei în anumite situații”, crede Lidia Chirilă, facilitator pe tema dezvoltării personale.

În ceea ce privește modulul de educație media, tinerii au abordat subiecte precum: violența în mediul on-line, fake news, capcanele internetului sau identificarea tehnicilor de propagandă.

“Cel mai interesant modul pentru tineri a fost cel al traficului de persoane și siguranța din mediul online. În cadrul acestui modul am discutat și despre metodele folosite de traficanți pe internet pentru a racola victime tinere, fenomen asupra cărora tinerii sunt foarte îngrijorați”, spune Alina Mirt, facilitator educație media.

Trăgând concluziile asupra activității noastre de până acum, avem trei comunități implicate, trei sesiuni finalizate, peste 100 de tineri implicați, aproximativ 2000 de km parcurși în județ și multă bucurie alături de participanți la fiecare experiență nouă din cadrul proiectului.

Despre Romanian Youth Movement for Democracy

RYMD este o organizație înființată în anul 2010, ce activează cu precădere în județul Bacău. Viziunea noastră este de a schimba comunităţile în care trăim printr-o implicare socială activă şi promovând valorile democraţiei în rândul tinerilor. Scopul nostru este de a consolida spiritul civic în rândul tinerilor români. Misiunea Asociaţiei o reprezintă conştientizarea tinerilor asupra importanţei lor în luarea deciziilor la nivel local şi central, precum şi implicarea directă a acestora în activităţile comunităţilor din care fac parte. Mai multe informații despre misiunea și viziunea asociației găsiți vizitându-ne pe www.rymd.ro.

Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO –Oficiul Mecanșimului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

,,Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă’’.

Activitățile pot fi urmărite pe pagina de Facebook a proiectului (TACTBacau) sau pe site-ul organizației, www.rymd.ro.

Proiectul TACT – ,,Tineri Activi Pentru Comunitate’’, se desfășoară pe o perioadă de 20 de luni, între aprilie 2021 – decembrie 2022.

Pentru informații suplimentare:

Claudiu Dămoc, Specialist comunicare, telefon 0721.675758, E-mail: claudiu@rymd.ro

,,Proiect derulat de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechteinstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org”

Media
No rating yet

1 Response Comment

  • Fuzzy26 aprilie 2023 at 11:27

    Felicitari Asociatiei Romanian Youth Movement for Democracy pentru initiativa si eforturile depuse in cele trei luni petrecute in acest proiect! Tinerii sunt cei care vor schimba lumea, iar proiectul TACT le ofera cadrul perfect prin care sa isi atinga obiectivul!